Styxrage

Uzman
2018 yılında aldığım sistemi 5-6 ay önce DDR5’e yükselttim. Sistem rastgele zamanlarda kendi kendine reset atıyor, “şunu yapınca oluyor” diyebileceğim belirli bir sebebi yok. Bir anda ekran kararıyor, monitör kapanmış gibi siyah oluyor, ardından şifre girme ekranı geliyor. Bu süreç yaklaşık 20-25 saniye sürüyor. Ayrıca anakartta önce yeşil, sonra beyaz ışık yanıyor.

Kasa ve PSU ilk aldığım haliyle duruyor. Ekran kartını yükselttiğimde uygun bir PSU alırım diye şimdilik yenilemedim. Bazen günlerce hiç reset atmıyor, bazen günde 3 kere atıyor. Bu yüzden denediğim çözümlerin işe yarayıp yaramadığından emin olamıyorum. Günde 1 kere olmasını tolere ediyordum ama az önce 2 defa peş peşe olunca kafama takıldı (ETS 2 açtım, 2 dakika içinde reset attı). Aklıma ilk olarak PSU’nun çok eski olması ve sistemde 2018’den kalma eski disklerin de takılı olması geldi.

Sistem özelliklerim:
  • Ryzen 5 7500F
  • Radeon RX5600 XT
  • Colorful Battle-AX B650M-Plus V15 Wi-Fi
  • Patriot Viper Venom 16 GB 6000 MHz CL30
  • WD Blue SN5000 1 TB
  • Corsair Force LE200 120 GB SATA SSD + Seagate Barracuda ST1000DM010 7200 RPM 1 TB (eski sistemden)
  • Corsair VS450 (Gri etiketli versiyon)
OCCT indirip sistemi Power testine soktum, 4-5 dakika kadar sorunsuz devam etti, sonra kapattım. Bilgisayarı gereksiz yormamak adına rekabetçi oyunlar hariç FPS sabitlemesi yapıyorum, bu yüzden aşırı yükten dolayı reset attığını düşünmüyorum. C:\Windows\ dizininde Minidump klasörü yok. 120 GB SSD’de eski Windows kuruluydu, onun klasörlerinde Minidump var. Bunu bir yerden mi aktif etmem gerekiyor?

BIOS Sürümü: 1006
Radeon Pro Sürümü: 25.Q2
Windows 10 Pro 22H2

1763034925768.webp

Hocam aynı ekran kartı ile bende aynı sorunu yaşıyorum ve ben sadece ETS 2 oynarken aynı sorunu yaşadım. Sistem durduk yere reset yiyordu fakat çok sık değildi haftada en fazla 3-4 kez atmıştır fakat bu sadece ETS 2 oynarken başıma geldi. Oyundan kaynaklı bir sorun mu bilemiyorum. Herhangi bir hata vermeksizin doğrudan monitör aniden kararıyor ve bilgisayarı yeniden başlatmış gibi sistem açılıyor. Kendi adıma konuşursam bence bu konuda elektriksel bir şey yaşanıyor ve sistem aniden kapanıyor yeterli elektrik çekemediği için. Bunu söylememdeki sebep ise bu bir hafta boyunca çoğu kez bölgemde elektrik kesintileri yaşandı voltaj hep dalgalanıyordu. Onun dışında gözleri ilk önce PSU'ya çevirmekte fayda var 1 saatlik OCCT power testi yapmak lazım PSU kaynaklı olabileceğinden emin olmak için.

Tekrar oyuna girdim, sorun yoktu. Kenara çekip konuyu kontrol etmek istedim, okurken yine reset attı. Bugün çok sık olmaya başladı. Kargo gelmesini bekliyorum geldiğinde dışarda 1 saatlik işim var o arada testi açık bırakıp çıkarım.

12V kanalı kaça kadar düşüyor hocam?
Kesin bir şey bulamadım hocam, sarı etkiletli olan versiyonunda 408W sanırım. Fark ediyor mu bilmiyorum.

Son düzenleme:
Hayır hocam, test sırasında 12V kanal tablosu var. 11.6V altına düşüyor ise sıkıntı.
Hocam testi açıp çıktım. 1 Saatlikmiş test sanırım, kendiliğinden kapanmış reset atma vs. olmamış. Bahsettiğiniz 12V tablosunu bulamadım, nerede olduğunu söylerseniz onu da kontrol edeyim tekrar test başlatıp.

Dosya Ekleri

• 1763044619122.webp
    1763044619122.webp
    151,1 KB · Görüntüleme: 36