Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

STEREO

Başarılı
Merhaba.

Gigabyte B650M S2H (rev1.0) model anakart, Ryzen 5-7500F işlemci ve Corsair Vengeance 32 GB (16+16) 6000MHz CL36 bellek satın aldım. Ancak EXPO-XMP açınca mavi ekran alıyorum. Manuel olarak 6000'e çıkarınca sistem kendi kendine reset atmaya başlıyor. Şu an 5600'e düşürdüm ve bir sorun yok gibi görünüyor. Sizce bu sıkıntının sebebi nedir?

Çözüm
Öncellikle zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum. Belleklerin siparişini şimdi verdim. Diğer bellekleri pazartesi iade edeceğim. Sizin dediklerinize güvenerek Lexar bellekleri direkt EXPO açıp 6000 de çalıştırırım diye düşünüyorum. Bellekler elime ulaştığında yeniden güncelleme yapar haber ederim.
EXPO açtıktan sonra eş zamanlı olarak BIOS içerisinden şu ayarları da uygula stabilite için Hynix'te:

Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust Training-Enable Rx-1 Tx-2 Control Line-1 Rx-Tx Burst Length-8x/8x uygula bu lokasyondan. @STEREO

Ek olarak UCLK DIV1 Mode= UCLK=MCLK yap, FCLK=2000 ayarla. Frekans zaten 6000 olacak EXPO açtığında. Bu dediklerimi harfiyen uygula, problem olursa tekrar bu konuya belirtirsin, sanmıyorum problem olacağını. Stabilite için dediğim gibi ayarlasan daha iyi olur.

Amazon yanlış Lexar göndermesin, bazen karıştığı oluyor. Çok fazla Lexar Thor var, sana gönderilen modelin 6000 CL32 2x16 olduğundan emin ol, Hynix olan ve senin şu anda satın aldığın kit bu. @STEREO
Pekala. İade etmek için görüşmelerimi yapacağım. Son olarak bu anakartta sorun olmadan çalışacak 16+16 32'lik bellek önerebilir misiniz?
Amazon satıcılı Lexar 2x16 6000 CL32 önerdim, o iyi görünüyor. Diğerleri 6500 üzerine çıkmış, değmez. Hynix olsun kafi.

@STEREO 6000 için optimize etmeyi deneyebiliriz ama Micron olduğu için elimize yüzümüze bulaşacak. Uğraştığına değmiyor yani. Hynix aldıktan sonra konu açıp optimize edebilirsin manuel zamanlamalar ile hatta düz EXPO ile de yetinmene gerek kalmaz. B650+Micron çok problematik.

1761341297339.webp

Attığım modelin Hynix olduğu kesin. Problem yaşamazsın Micron gibi. 6400 1:1 moda müsait 7500F İMC tırt değilse.

Gigabyte'da voltaj kilidi olması lazım ama, high voltaj mod açsan da belli yere kadar verebiliyorsun, CL çok düşüremezsin, 6400 frekanstan faydalanırsın.

Kart giriş seviye ama 1 DPC olması sebebiyle 6400 verebiliyor stabil. 6000 alıp keyfine bakarsın, ayrı konu açarsın onun için.

Son düzenleme:
Amazon satıcılı Lexar 2x16 6000 CL32 önerdim, o iyi görünüyor. Diğerleri 6500 üzerine çıkmış, değmez. Hynix olsun kafi.

@STEREO 6000 için optimize etmeyi deneyebiliriz ama Micron olduğu için elimize yüzümüze bulaşacak. Uğraştığına değmiyor yani. Hynix aldıktan sonra konu açıp optimize edebilirsin manuel zamanlamalar ile hatta düz EXPO ile de yetinmene gerek kalmaz. B650+Micron çok problematik.

Eki Görüntüle 195615

Attığım modelin Hynix olduğu kesin. Problem yaşamazsın Micron gibi. 6400 1:1 moda müsait 7500F imc tırt değilse.

Gigabyte'da voltaj kilidi olması lazım ama, high voltaj mod açsan da belli yere kadar verebiliyorsun, CL çok düşüremezsin, 6400 frekanstan faydalanırsın.

Kart giriş seviye ama 1 DPC olması sebebiyle 6400 verebiliyor stabil. 6000 alıp keyfine bakarsın, ayrı konu açarsın onun için.

Öncellikle zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum. Belleklerin siparişini şimdi verdim. Diğer bellekleri pazartesi iade edeceğim. Sizin dediklerinize güvenerek Lexar bellekleri direkt EXPO açıp 6000 de çalıştırırım diye düşünüyorum. Bellekler elime ulaştığında yeniden güncelleme yapar haber ederim.

EXPO açtıktan sonra eş zamanlı olarak BIOS içerisinden şu ayarları da uygula stabilite için Hynix'te:

Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust Training-Enable Rx-1 Tx-2 Control Line-1 Rx-Tx Burst Length-8x/8x uygula bu lokasyondan. @STEREO

Ek olarak UCLK DIV1 Mode= UCLK=MCLK yap, FCLK=2000 ayarla. Frekans zaten 6000 olacak EXPO açtığında. Bu dediklerimi harfiyen uygula, problem olursa tekrar bu konuya belirtirsin, sanmıyorum problem olacağını. Stabilite için dediğim gibi ayarlasan daha iyi olur.

Amazon yanlış Lexar göndermesin, bazen karıştığı oluyor. Çok fazla Lexar Thor var, sana gönderilen modelin 6000 CL32 2x16 olduğundan emin ol, Hynix olan ve senin şu anda satın aldığın kit bu. @STEREO

Çözüm

Advanced-AMD overclocking-DDR options-Nitro settings Nitro-enable robust training-enable RX-1 tx-2 Control line-1 RX-tx burst Length-8x/8x uygula bu lokasyondan. @STEREO

Ek olarak uclk dıv1 mode= uclk = mclk yap, FCLK = 2000 ayarla. Frekans zaten 6000 olacak EXPO açtığında. Bu dediklerimi harfiyen uygula, problem olursa tekrar bu konuya belirtirsin, sanmıyorum problem olacağını. Stabilite için dediğim gibi ayarlasan daha iyi olur.

Tekrardan merhaba.

Konuyu tekrar gündeme getiriyorum zira yarım kalmıştı. Önerdiğiniz belleklerin siparişini o gün içerisinde yapmıştım. Bellekler elime ulaştı ve yukarıda belirttiğiniz BIOS ayarlamalarını da gerçekleştirdim. Şimdilik herhangi bir problem yaşamadan ve EXPO aktif bir şekilde 6000 MHz değerinde kullanabiliyorum. Her şey için teşekkür ediyorum. Elinize emeğinize sağlık.

Tekrardan merhaba.

Konuyu tekrar gündeme getiriyorum zira yarım kalmıştı. Önerdiğiniz belleklerin siparişini o gün içerisinde yapmıştım. Bellekler elime ulaştı ve yukarıda belirttiğiniz BIOS ayarlamalarını da gerçekleştirdim. Şimdilik herhangi bir problem yaşamadan ve EXPO aktif bir şekilde 6000 MHz değerinde kullanabiliyorum. Her şey için teşekkür ediyorum. Elinize emeğinize sağlık.
İşe yaradığına sevindim, b650+micron kombinasyonundan kesinlikle uzak durulması lazım, sorunların ardı arkası kesilmez. Frekans istiyorsan Hynix almak zorundasın, en optimize olan o, diğerleri yerinde sayıyor. Son zamanlarda atak yaptılar gerçi, artık Hynix diye sanıp aldıkların Samsung-Micron çıkabiliyor, Hynix tutunca kendilerini ona benzettiler sözde. HWiNFO'dan baktın mı Lexar kite, M-Die olduğu yazıyordu QVL'de, M ya da A-Die ibaresi bulunuyor mu modüllerden birine tıkladığında yazması lazım bir bakıp SS atarsın onu @STEREO

Tekrardan merhaba.

@STEREO ZenTimings bu sürüm SS atabilirsen her şey detaylı görünüyor burada, sonrasında 5-10 timing yazıp performans artırabilirsin şu anki ayarlar üzerine. HWiNFO'dan bir bakarsın M ibaresi mi var yoksa A ibaresi mi, ona göre değişir.

İşe yaradığına sevindim, B650+Micron kombinasyonundan kesinlikle uzak durulması lazım, sorunların ardı arkası kesilmez. Frekans istiyorsan Hynix almak zorundasın, en optimize olan O, diğerleri yerinde sayıyor. Son zamanlarda atak yaptılar gerçi, artık Hynix diye sanıp aldıkların Samsung-Micron çıkabiliyor, Hynix tutunca kendilerini ona benzettiler sözde. HWiNFO'dan baktın mı Lexar kite, m-die olduğu yazıyordu QVL'de, m ya da a-die ibaresi bulunuyor mu modüllerden birine tıkladığında yazması lazım bir bakıp SS atarsın onu @STEREO

@STEREO ZenTimings bu sürüm SS atabilirsen her şey detaylı görünüyor burada, sonrasında 5-10 timing yazıp performans artırabilirsin şu anki ayarlar üzerine. HWiNFO'dan bir bakarsın m ibaresi mi var yoksa a ibaresi mi, ona göre değişir.

Selam. Bu konuda sizin kadar tecrübem yok. Dediniz gibi görünüyor ama programda bu dediğinizi ifade eden herhangi bir şey bulamadım. Bir de siz bakın. Merak ettim hangisiymiş :)

Dosya Ekleri

• ZenTimings_Screenshot_29363945.4983339.webp
    ZenTimings_Screenshot_29363945.4983339.webp
    28,2 KB · Görüntüleme: 52
Selam. Bu konuda sizin kadar tecrübem yok. Dediniz gibi görünüyor ama programda bu dediğinizi ifade eden herhangi bir şey bulamadım. Bir de siz bakın. Merak ettim hangisiymiş :)
ZenTimings'te problem yok HWiNFO tam mod açıp bakar mısın RAM çiplerden birine tıklayınca detaylı SPD info görünmesi lazım SK Hynix vesaire diye onun SS'i lazım @STEREO

1761837287162.webp

@STEREO 6200 CL30 için bunları dener misin BIOS'tan, Nitro ayarları kalsın, uclk=mclk kalsın, FCLK 2066 yap, Frequency kısmını 6200 yapacaksın, MEM VDD-Voltaj kısmını 1.43 yap VDDQ ve VDDIO 1.35 kalsın. VDDP 1.0 yap. SoC voltaj manuel diyip 1.25 gir.

HWiNFO'dan SK Hynix kısmını atarsan da iyi olur ekstra. 6200 CL30 için bu attıklarımı dene uclk div1 mod= uclk=mclk

ZenTimings'te problem yok HWiNFO tam mod açıp bakar mısın RAM çiplerden birine tıklayınca detaylı SPD info görünmesi lazım SK Hynix vesaire diye onun SS'i lazım @STEREO

Eki Görüntüle 197317

@STEREO 6200 CL30 için bunları dener misin BIOS'tan, Nitro ayarları kalsın, uclk=mclk kalsın, FCLK 2066 yap, Frequency kısmını 6200 yapacaksın, MEM VDD-Voltaj kısmını 1.43 yap VDDQ ve VDDIO 1.35 kalsın. VDDP 1.0 yap. SoC voltaj manuel diyip 1.25 gir.

HWiNFO'dan SK Hynix kısmını atarsan da iyi olur ekstra. 6200 CL30 için bu attıklarımı dene uclk div1 mod= uclk=mcl
BIOS ayarlarından önce ekran fotosunu atayım buraya. Siz incelerken ben de BIOS ayarlarını yaparım.

Dosya Ekleri

• Adsız.webp
    Adsız.webp
    1.004,3 KB · Görüntüleme: 48
BIOS ayarlarından önce ekran fotosunu atayım buraya. Siz incelerken ben de BIOS ayarlarını yaparım.
@LH44 Neden N/A yazmak zorunda ya, North America mı burası anlamadım ki. P Die mi bu şimdi ne die?

Die kısmını anlamanın yolu var ama önce ayarları düzgün girmeye çalış, yanlış değer girme, her şeyin karşılığı belli zaten karıştırmazsın. HVM açmana gerek yok şu anlık high voltaj mod. Eğer bu haliyle boot ederse tRFC değerini 403 girip A-Die diye mi bakılabilir, ama boot olmazsa pinlerden sıfırlaman lazım yıldız tornavida ile haberin olsun, tRFC anlayabileceğin tek parametre burada.

Birkaç parametre daha var karakteristik olarak ama en doğrusu tRFC. En bariz farklı olan odur.