Ryzen 7 7700X & RTX 5070 Ti sistemde bazı oyunlarda bir süre sonra görüntü gidiyor

anilx

Yetkin
Arkadaşlar merhaba,

Cyberpunk ve benzeri ağır oyunlarda 4K çözünürlükte tüm grafik ayarları ve RTX açıkken yaklaşık 10–15 dakika oynadıktan sonra sistem siyah ekran verip kilitleniyor. Bu sırada görüntü tamamen gidiyor ancak oyun ve sistem sesleri gelmeye devam ediyor, hatta Alt+Tab yaptığımda Windows'un klasik geçiş seslerini bile duyabiliyorum fakat ekran geri gelmiyor. Oyun sırasında ekran kartı sıcaklığı 78–81 derece aralığında geziniyor ve hiçbir zaman 81 dereceyi geçmiyor, işlemci ise 65–70 derece civarında çalışıyor, yani sıcaklık değerleri gayet normal. Bu yüzden sorunun ısınmadan kaynaklandığını düşünmüyorum. Daha çok PSU'dan şüpheleniyorum çünkü güç kaynağında belirgin bir coil whine var ve sistem yük altına girdiğinde elektronik aksamdan gelen ince sesler, hafif bir gıcırdama benzeri sesler duyuluyor. Windows Olay Görüntüleyici'nde de çökme anına dair net veya açıklayıcı bir hata kaydı göremedim. Bu belirtilere bakınca sizce sorun güç kaynağı kaynaklı olabilir mi, benzer bir durum yaşayan var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bence driver kaynaklı. NVIDIA'nın son driverları aşırı problemli, 81 derecede limitlenmesi de tezi güçlendiriyor. PSU kaynaklı olsaydı direkt sistem giderdi diye düşünüyorum, sadece görüntü yok sizde. DDU ile driver silip 577.xx sürümlerine geçer misiniz?

Evet, son sürücüler özellikle 5070 Ti kullanıcılarını çok etkilemeye başladı, bende de garip sorunlar çıkıyor her gün.

Evet, son sürücüler özellikle 5070 Ti kullanıcılarını çok etkilemeye başladı, bende de garip sorunlar çıkıyor her gün.
Zaten 577 kullanıyorken de aynı sorunu yaşıyordum.

O halde donanımda sorun aranabilir, 10 dakikalık OCCT Power testi ekranını SS atar mısınız?

Hem 577'ye geri döndüm hem de 10 dakika OCCT yapacağım 10dk sonra görüşürüz.

RAM kaynaklı olabilir mi? Bir süre ısındıktan sonra kitleniyordur, bizzat kendim laptopta yaşadım.

İmkansız hocam RAM'de problem olsa ben 32 GB'ın neredeyse 30'unu günlük kullanımda aşırı kullanıyorum bir problem olmuyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
INNO3D biraz daha F/P kartlar üretiyor ve bu tür durumlar yaşanabiliyor. EXPO/XMP açık mı?

Evet açık ama 2. el falan almadım sıfır temmuz ayında aldım. Bence PSU kaynaklı çünkü yük altına girince PSU bayağı bağırıyor ve cızırtı sesi artmaya başlıyor.

O halde donanımda sorun aranabilir, 10 dakikalık OCCT Power testi ekranını SS atar mısınız?

OCCT'de dakika 12 olduktan sonra gene aynısı oldu ekran siyah verdi ve sistem kilitlendi.

En çekebildiğim net ekran görüntüsü, sistem kitlendikten sonra Google remote ile sisteme bağlandım ve böyleydi.

Birkaç yere baktım ani wat artışlarında 450 550'ye çıktığı zaman PSU o anki artışı bile karşılamazsa ekran kartı sinyali direkt kesiyor dediler.

Yapay zeka şöyle bir cevap verdi ne kadar doğru bilmiyorum ama psu kaynaklı gibi gözüküyor hocam @Recep Baltaş
+12V hattı 11.884V
Bu değer kağıt üstünde “hala tolerans içinde” gibi görünür ama:
  • ATX standardı ±%5 der (11.40 – 12.60)
  • Yük altındayken 11.88’e düşmesi iyi bir PSU davranışı değil
  • Hele ki CPU + GPU aynı anda yükteyken

Son düzenleme:
@anilx OCCT Power testinde de aynı durum olmuş ve OBS codec hatası vermiş yani ekran kartı kaynaklı bir problem çıkmış. Bu olayın Power testinde ve oyunlarda olması bize iki ihtimal veriyor; ekran kartı ya da PSU sorunu. OCCT Power testi hem ekran kartını hem de işlemciyi sömürüyor; dolayısıyla PSU'yu da sömürüyor. 12V kanalının o değere düşmesi de PSU ihtimalini güçlendiriyor, 5070 Ti ile denediğim PSU'larda 12V kanalı asla 12V altını görmüyordu, bir de geçen başka bir arkadaş AMD kartla sizdeki sorunların aynısı yaşamıştı. Onda da 12V kanalı sizdeki gibi 12'nin altını görüyordu ve PSU değişimi önermiştim, sorunu çözülmüştü. Yani bence iade edebileceğiniz bir siteden güzelinden bir PSU alıp denemekle başlayın; ekran kartından en son şüphelenmek daha doğru.

@anilx Hatta size kendi kullandığım PSU'yu da önermiş olayım. Satıcı HB, sorun çözülmezse direkt iade edebilirsiniz. 12VHPWR'dan 450W verebilen bir PSU. Bir de ani Watt artışı olayını nereden duydunuz bilmiyorum ama overvoltage çekmediğiniz sürece öyle bir şey olmaz. Kartın TDP'si zaten 300W, tek kablo 300W veren PSU ile de hiçbir sorun çıkarmadan çalışır, kendim bir süre öyle de kullanmıştım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…