Ryzen 7 7700X & RTX 5070 Ti sistemde bazı oyunlarda bir süre sonra görüntü gidiyor

anilx

Yetkin
Arkadaşlar merhaba,

Cyberpunk ve benzeri ağır oyunlarda 4K çözünürlükte tüm grafik ayarları ve RTX açıkken yaklaşık 10–15 dakika oynadıktan sonra sistem siyah ekran verip kilitleniyor. Bu sırada görüntü tamamen gidiyor ancak oyun ve sistem sesleri gelmeye devam ediyor, hatta Alt+Tab yaptığımda Windows'un klasik geçiş seslerini bile duyabiliyorum fakat ekran geri gelmiyor. Oyun sırasında ekran kartı sıcaklığı 78–81 derece aralığında geziniyor ve hiçbir zaman 81 dereceyi geçmiyor, işlemci ise 65–70 derece civarında çalışıyor, yani sıcaklık değerleri gayet normal. Bu yüzden sorunun ısınmadan kaynaklandığını düşünmüyorum. Daha çok PSU'dan şüpheleniyorum çünkü güç kaynağında belirgin bir coil whine var ve sistem yük altına girdiğinde elektronik aksamdan gelen ince sesler, hafif bir gıcırdama benzeri sesler duyuluyor. Windows Olay Görüntüleyici'nde de çökme anına dair net veya açıklayıcı bir hata kaydı göremedim. Bu belirtilere bakınca sizce sorun güç kaynağı kaynaklı olabilir mi, benzer bir durum yaşayan var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:

Ekran kartı kaynaklı olduğunu pek düşünmüyorum doğrusu, ağır yükte PSU'dan çok ses geliyor fan sesi harici, sadece yükte. Normalde coil whine var fakat titreme sesleri gibi sesler de geliyor. 12V değeri nedir? Bir de kesin PSU'da olduğunu anlayabilir miyiz yoksa ekran kartında mı var diyorsunuz?

Sorunuzun cevabı yazdığım mesajda duruyor zaten, linkini attığım PSU ile de aynı şeyler olursa GPU ihtimaline bakacağız.

4500 - 5800 arası bütçem var hangi PSU'yu önerirsiniz? Coil whine riski düşük olan ve temiz.
Hocam iki seferdir zaten söylediğim şeyleri bana tekrar soruyorsunuz. Sanırım mesajı görmediniz, konunun ilk sayfasının sonunda duruyor önerdiğim PSU'nun linki.

Hocam iki seferdir zaten söylediğim şeyleri bana tekrar soruyorsunuz. sanırım mesajı görmediniz, konunun ilk sayfasının sonunda duruyor önerdiğim PSU'nun linki.

Hocam mesajınız güncellenmemiş, sayfayı yenilediğimde linki gördüm çünkü 2 kere mesaj yazdığınız için aynı mesajı güncellemiş. Ben de sayfayı yenilemedim pardon, tamam hocam bunu ben satın alıyorum. HB zaten iade konusunda süper bir site, paketi açsan bile iade kabul ediyor. Peki benim PSU'm biraz dandik mi kalıyor 5070 Ti ile? Ve siz bu PSU'yu kullanıyorsunuz coil whine problemi oluyor mu? Genelde bazı markalarda coil whine az rastlanabiliyor.

Sizin PSU'da 12VHPWR yok, demek ki arada dönüştürücü var. Direkt 12VHPWR ile kullanmak daha sağlıklı, zaten attığım modelde dediğim gibi 450W verebilen 12VHPWR kablosu bulunuyor. Coil Whine bende yok. Ayrıca Coil Whine olayı tamamen şans işi, sallıyorum aynı modeli alan 50 kişiden 3'ünde falan çıkar mesela. Kronik Coil Whine damgası yememiş bir PSU aldığınız sürece şansınıza bağlı yani.

Enermax için coil whine oranı düşük diyorlardı, hocam çok teşekkür ederim biraz sizi sinirlendirdim fakat bende konuyu arıyorum baştan aşağı acaba linki nerede attınız diye bir an alkollü müyüm falan dedim, psikolojimi bozdunuz. hocam o dediğiniz 12VHPWR dediğiniz kablo ekran kartımın kutusundan çıkan dönüştürücü mü? PSU'dan gelen ekran kartı güç kablosunu tekte birleştiriyor. Ve yapay zekaya sorduğuma göre Gold sertifikası var mış attığınız PSU'da benimkinde sadece bronz vardı, bu da 40 50 serilerinde benim kartın optimize olmadığı ve tamamen yeterli olmadığını falan yazıyor. Ve daha yeni benim PSU'mun fiyatı yükseldi 2.500 TL idi, galiba benim PSU'mda sorun olabilir hocam biraz dandik. Şimdi sadece ekran kartı testi yapacağım OCCT'de sonuçları gene buraya yazarım.

Daha test işine girmeyin, yeni PSU gelene kadar sistem kapalı kalsın. Kart falan bozulur bu sefer.

@anilx 12VHPWR kablosu 12 tane büyük ve 4 tane küçük pin içeren yeni nesil güç kablosu. 50 serisi kartların kutusundan çıkan dönüştürücüler ise 12VHPWR kablosu bulundurmayan PSU'lar için. Yeni PSU'nuzu montajlarken karta dönüştürücüsüz tek kablo takacaksınız; üstünde 450W yazan kablo. Dönüştürücü iptal yani.

Teşekkürler hocam, hiç mi kullanmayayım? CS o kadar yük bindirmiyor ekran kartı maksimum 57 falan görüyor. Yük bindirmeden kullan miyim mi? Ya da işlemcimin iGPU'sunu açıp ekran kartını sökeyim mi?

Teşekkürler hocam, hiç mi kullanmayayım? CS o kadar yük bindirmiyor ekran kartı maksimum 57 falan görüyor. Yük bindirmeden kullan miyim mi? Ya da işlemcimin iGPU'sunu açıp ekran kartını sökeyim mi?
Sorunlu bir PSU saatli bomba gibidir, tamamen bozulduğu anda yanında başka sistem parçalarını da götürebilir. Kullanmak sizin bileceğiniz iş, uyarısı bizden. Tabii sizin PSU kesin sorunludur demiyorum onu da belirteyim; şu an PSU ihtimali üzerinde yoğunlaştık. Bence PSU değişince sorununuz çözülecek yani PSU problemli.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…