• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Ryzen 7 7700X & RTX 5070 Ti sistemde bazı oyunlarda bir süre sonra görüntü gidiyor

anilx

Yetkin
Arkadaşlar merhaba,

Cyberpunk ve benzeri ağır oyunlarda 4K çözünürlükte tüm grafik ayarları ve RTX açıkken yaklaşık 10–15 dakika oynadıktan sonra sistem siyah ekran verip kilitleniyor. Bu sırada görüntü tamamen gidiyor ancak oyun ve sistem sesleri gelmeye devam ediyor, hatta Alt+Tab yaptığımda Windows'un klasik geçiş seslerini bile duyabiliyorum fakat ekran geri gelmiyor. Oyun sırasında ekran kartı sıcaklığı 78–81 derece aralığında geziniyor ve hiçbir zaman 81 dereceyi geçmiyor, işlemci ise 65–70 derece civarında çalışıyor, yani sıcaklık değerleri gayet normal. Bu yüzden sorunun ısınmadan kaynaklandığını düşünmüyorum. Daha çok PSU'dan şüpheleniyorum çünkü güç kaynağında belirgin bir coil whine var ve sistem yük altına girdiğinde elektronik aksamdan gelen ince sesler, hafif bir gıcırdama benzeri sesler duyuluyor. Windows Olay Görüntüleyici'nde de çökme anına dair net veya açıklayıcı bir hata kaydı göremedim. Bu belirtilere bakınca sizce sorun güç kaynağı kaynaklı olabilir mi, benzer bir durum yaşayan var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Aldığın satıcının linkini bir atar mısın? 2 bin için keşke böyle bir olaya girmeseydin, dümdüz Amazon veya HB'den alsan direkt 2 güne paran eline geçerdi geri.

Hocam alalı 6 ay oldu sıfır kutulu, jelatin falan sahte desek 6 ay böyle çalışmazdı.

Hocam bunlarda FurMark 280wat çekiyor ve 77 80 arası gidip geliyor fanlar 3500RPM'de çalışıyor.

@anilx BIOS'a gir, Integrated Graphics diye arat ve çıkan ayarı Disabled yap. Sonra sistem açılınca DDU indir ve sağ taraftan AMD Radeon Graphics seçip kaldır ve yeniden başlat de. Ardından tekrar FurMark'ı aç, Sadece FurMark (GL) yazan ayarı FurMark (VK) olarak değiştir ve testi başlat, 10 dakika sonra fotoğrafını at. Anakart ASUS ise F9 ile arama menüsünü açabilirsin, değilse de bir yerlerde büyüteç işareti falan vardır illa.

@anilx Bir de PBO Auto olsun ve EXPO'yu tekrar aç.

Hocam zaten IGPU'yu kapatmıştım BIOS'u sıfırladığımdan açılmış bir de Driver'ı 577 yerine en son sürüm 591 olarak ayarladım. Şu an hala test devam ediyor. Daha GPU ayarlamalarını yapmadım maksimum performans falan hepsi sıfırlandı hala 275 wat çekiyor. Hocam herhalde PSU'yu iade etmeyeceğim çünkü çok sessiz çalışıyor.

Fanlarda bir sıkıntı var, full çalıştığı halde 80 derecede anca tutuyor. Bir bakar mısın üçü de dönüyor mu?

Fanlarda bir sıkıntı var, Full çalıştığı halde 80 derecede anca tutuyor. Bir bakar mısın üçü de dönüyor mu?

Hocam fanların hepsi dönüyor, RPM'de sıkıntı yok bence hocam fakat neden 280wat onu anlamadım. FurMark acaba Full güç çekmiyor mu?

Hocam fanların hepsi dönüyor, RPM'de sıkıntı yok bence hocam fakat neden 280wat onu anlamadım. FurMark acaba Full güç çekmiyor mu?
Nasıl RPM'de sıkıntı yok? Yüzde 100 çalışıp 80 derece olması büyük sorun, 280 Watt'tan sonra yükselmemesi de kendini korumaya çalışmasından çünkü fanlar sıkıntılı. Watt = sıcaklık. Bende Palit'in Slim 5070 Ti modeli var ve sendekine göre soğutması kötü olmasına rağmen fanlar maksimum yüzde 50 dönerek FurMark 4K'da maksimum 77 derece görüyorum ve sabit 300 Watt çekiyor. Fanlara gözünle baktığında normal dönüyor gibi gelebilir ama iki fan kontrolcüden de full RPM okunuyor ama fanlar gerçekte o kadar dönmüyordur veya bir tanesi sıkıntılıdır bilemeyiz. 3 fanın ikisi için ve kalan biri için iki adet kontrolcü var toplamda.

Kısaca tek çözüm garantiye göndermek, fanlarda sorun olduğunu ve bu yüzden kartın çökmeler yaşadığını belirtin, test fotosunu da yollayın. Değişim kararı falan çıkar veya fanları tamir ederler. Garantiye hemen gönderemem diyorsanız da göndereceğiniz zamana kadar Undervolt ile kullanmak oyunlardaki çökmeleri giderebilir, Undervolt yapınca performans düşmüyor bu arada; aynı performansı çok daha düşük güç ile elde ediyorsunuz. Rehber olarak bu ve bu videoya bakabilirsin. İkinci video daha kolay; videonun içinde kolay method diye bir bölüm var zaten orayı izleyebilirsin.

Hocam 21. dakikada kasanın camını açtım fanlar 3400'den 2800'de 10 dakikadır sabitlendi ve 33 dakikadır siyah ekran görmedim. Bir de Vk'da çalıştıracağım. Recep Baltaş EXPO'dan kaynaklanabilir demişti. Başka ne yapayım?

@Ateş Hekimoğlu, hocam dediğiniz gibi 10 dakikada vk yaptım, hocam garantiye vermek sorun değil veririm fakat neredeyse 50dakikaya yakın Full yük bindirdim kapanma yaşatmadı.

Son düzenleme:
@anilx 226 Watt çekiyor ve 26 FPS alıyorsun, kartın değerleri normal değil. Throttle yemiş sanırım. Bir de 8X MSAA seçmemen lazım, AA kapalı olacak tamamen.

@Ateş Hekimoğlu, hocam şimdi de 35 dakikalık 2K bir test yaptım, toplamda 2 saate yakın kartı boş bırakmadım sadece test değiştirirken maksimum 15 20 saniye nefes aldı. Herhangi bir siyah ekran vs saptamadım.
Hocam bu redditen gördüğüm bir INNO3D 5070 Ti'ın 2K FurMark testi:

Bu da benim 35 dakikalık INNO3D 5070 Ti 2K FurMark testim:

@anilx Reddit'ten aldığınız görselde MSI Ventus 3X yazıyor sanki? Çöken oyunlara aynı ayarlarda tekrar girin ve oynamayı deneyin. Yeni PSU da dursun bu arada, gayet kaliteli bir model.

@anilx Bir de şu testi iGPU kapalı şekilde 4K Vulkan modunda MSAA kapalı yapar mısın?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…