Ryzen 7 7800X3D & RX 9070 XT sistemde donma sorunu

cansux

Becerikli
Merhaba, öncelikle çoğunlukla bir sorun yaşamıyorum fakat ara sıra YouTube'da video izlerken ya da diğer normal işlemlerde bilgisayar komple birkaç saniye donuyor, mouse imleci de hareket ediyor. Hatta bir kez AMD sürücüsü zaman aşımına uğradı tarzı bir hata gördüm, tam ne yazdığını okuyamadım. Bios'um güncel, AMD sürücüleri güncel. Başka bir şey indirmedim, kurmadım sisteme. Sadece BIOS, AMD sürücü güncellemesi yaptım bir de EXPO açtım. Yapmam, indirmem gereken bir şey mi var? Sorun nedir?

Cyberpunk 2077 oyun testim: https://techolay.net/sosyal/konu/r7...erpunk-performansi-nasil.147237/#post-1346755

@michaelscofield

Yarın yapabilirim ama pek işe yarayacağını sanmıyorum.
Kartın kendisinde sıkıntı varsa yapacak bir şey yok, görülebilen bir sorun bu AMD kartlarda, en azından 2 haftalık iade süreci vesaire var. BIOS update ve verdiğim birkaç ayara bakın, chipset driver güncelleyin güncellemediyseniz. Bir de sök tak yapın ekran kartını slottan ve güç soketlerini. Güç planından tasarruf modu kapalı yapın Windows içerisinde. Yeni driveri kurmak da fayda etmemiş anladığım kadarıyla. Kartın kendisinde problem varsa çözmek imkansız. Sorun ne kaynaklı bilemeyiz. Karta değişim vermeleri gerekir bu durumda, mağdur edeceklerini sanmam.

Bu konu linkini paylaşabilirsin ve gerekli videoları firmayla, yardımcı olacaklardır.

Göndermeden önce bir bakarsın dediklerime, son çare göndermek olmalı ama şu anda senin de çok yapabileceğin bir şey yok. Bu şekilde kullanmaya devam etmen sağlıklı olmayacaktır.

Teşekkür ederim deneyeceğim.

Monitör hoparlöründan de cızırtı yapıyor cyberpunkta ses geliyor, fps veya donma yok.

Monitör hoparlöründan de cızırtı yapıyor cyberpunkta ses geliyor, fps veya donma yok.
Sadece oyunda oluyor.

Sadece oyunda oluyor.
Oyun harici de oluyormuş

Son düzenleme:

Sadece oyunda oluyor.

Oyun harici de oluyormuş
@SunseTTime Monitörün hoparlörü neden olabilir, sen daha hakimsin monitörlere aslında, yorum yapamadım. @cansux Farklı monitörde deneme şansın var mı bu arada ya da bir ekranda?

DP kullanıyorsan HDMI da olur.

@SunseTTime Monitörün hoparlörü neden olabilir, sen daha hakimsin monitörlere aslında, yorum yapamadım. @cansux Farklı monitörde deneme şansın var mı bu arada ya da bir ekranda?

Deneme şansım yok ne yazıkki ama birkaç kez amd sürücüsü hatası da aldım donma oldu siyah ekran falan da aldım pek sanmıyorum.

Bu ünlemler nedir?

Dosya Ekleri

• IMG_20250930_014623.webp
    2,6 MB · Görüntüleme: 37
Son düzenleme:
Deneme şansım yok ne yazıkki ama birkaç kez amd sürücüsü hatası da aldım donma oldu siyah ekran falan da aldım pek sanmıyorum.

Bu ünlemler nedir?
Wi-Fi/Bluetooth driverleri ve PCIE Aygıtı, çipset ile beraber kurman lazım, ASUS'un anakart sayfasından sürücü kısmından indirmen gerekli, en son sürüm ya da bir öncekinin içinde PCIE adlı klasör var, onu ASUS setup ile kurup dene bir de, sorun kaynağı o değildir bence ama denemekte fayda var, ünlem kalmasın. BIOS'tan Wi-Fi/BT kapatabilirsin bir de Advanced-Onboard settings kısmında var hepsi, hem Gen4 ekran kartı slotu yapabilirsin hem de kapatabiliyorsun gereksiz şeyleri.

Tamamdır, bu arada oyunda da takılmalar yaşıyorum 0.1 ve 1 lowlar çok düşüyor 10'lara 5lere düşüyor genel fps de yarı yarıya düşüyor neredeyse bazen. Ek olarak bu durum meydana geldiği zaman monitör hoparlöründen de cızırtı geliyor.

Genel bir donma-stutter drop sorunu yaşıyorsun. Zor bir durum, bu PCI aygıtı anlattığım gibi kurarsan ünlem gidecek, bir de öyle dene. Yarın müsait olunca dediğim adımları denersin ekstra BIOS ile alakalı update ve diğer ayarlar. Son çare mecbur göndereceksin, sök tak yaparsın göndermeden önce, deneme yanılmaya giriyor bu durum biraz da. Donanımsal sıkıntı varsa firma değişim verecektir ama. AMD kartlarda oluyor bu sıkıntı.

Sök tak yaptım, pci de ki ünlem gitti zaten gittikten sonra tekrar test için girdiğimde oldu bu olay. Geriye bir tek bios güncellemesi kalıyor, belki ram testi veya psu testi falanda yapabilirim araştırmam lazım. Ama ekran kartından gibi sorun çünkü hataları gördük ekranda sen de gördün.

Sadece oyunda oluyor.

Oyun harici de oluyormuş
FPS veya donma yokken sadece ses cızırtısı sorunu varsa coil whine benzeri bir durum olabilir. Başka bir hoparlör veya kulaklık varsa onla test edebilirsin. Düzelirse sorun monitör hoparlörü kaynaklıdır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…