Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Vural gözükara

Gelişen
Merhaba, yeni topladığımım sistemim tüm ürünler sıfır olmasına rağmen çok çabuk ısınıyor.

Sistem bilgilerim:
  • İşlemcim: Ryzen 7 8700F
  • Anakart: MSI B650M Gaming Plus
  • RAM: G.Skill Ripjaws M5 RGB 2x16 GB DDR5 6400 MHz CL36
  • Ekrankart: MSI 4070 Super
  • İşlemci soğutucum: MSI CoreLiquid 240R V2
Önceki sistemimde kullandığım işlemci soğutucum yine buydu. BIOS ekranında Max 40 derece sıcaklar görürken bu sistemdemin: 65 derecelerde sıcaklık görünüyor anlık 80 derecelere çıktığıda oluyor.
  • BiR diğer sorum PSU'dan çıkan 2 CPU güç kablosunu da taktım anakarta, eski anakartımda 1 adet vardı bu bir etken midir?
  • Henüz BIOS güncellemedim bundan kaynaklanıyor olabilir mi?
  • Sıvı soğutma radyatörünün güç kablosu SYS_FAN'da takılı, fanlar CPU fanda takılı (radyatörün güç kablosu pumpfan, fanlar SYS_FAN da takılıyken işlemci sıcaklığı yüksekti)
Yardımcı olursanız sevinirim. Saygılarımla.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Bunlar kesinlikle normal sıcaklıklar değil. Hele hele 240 milimetrelik bir tane soğutucu ile bu sıcaklıklara ulaşmamanız gerekiyor. Ya pompa bozuk ya da soğutucu hatalı monte edilmiş. Özellikle pompa sıcaklığını kontrol etmenizde fayda var oyunda 96°’ye çıktığında.
Öncelikle işlemcinin BIOS ekranında fazla isinmasi gayet normal bir durum. Bunun sebebi BIOS'ta işlemcinin güç tasarruf özelliklerini devrede olmaması. BIOS'tayken işlemci tam frekansta çalışıyor ve bu yüzden de Windows'a göre daha da yüksek sıcaklıklarda çıkabiliyor yani bunun gayet normal olduğunu söyleyebilirim.
  • Hayır işlemci güç beslemesine bir kablo veya iki kablo takmak sıcaklığa bir fark yaratmaz.
  • Hayır BIOS güncelleme de BIOS'daki işlemci sıcaklığı konusunda devasa bir fark yaratmayacaktır.
  • Anakartın üzerinde pompa için ayrı bir bağlantı fanlar için ayrı bir bağlantı var. Pompa bağlantısını anakartın varsa pompa için uygun olan pinlerine takmanı tavsiye ederim. Öte yandan bunun da BIOS'taki işlemci sıcaklığına devasa fark yaratmayabileceğini söyleyebilirim.

BIOS'ta 80 derece nasıl normal, ben orasını anlamadım? BIOS üzerinden fan curve ayarı yapın, pump %100 çalışsın sorun düzelir.

Öncelikle işlemcinin BIOS ekranında fazla isinmasi gayet normal bir durum. Bunun sebebi BIOS'ta işlemcinin güç tasarruf özelliklerini devrede olmaması. BIOS'tayken işlemci tam frekansta çalışıyor ve bu yüzden de Windows'a göre daha da yüksek sıcaklıklarda çıkabiliyor yani bunun gayet normal olduğunu söyleyebilirim.
  • Hayır işlemci güç beslemesine bir kablo veya iki kablo takmak sıcaklığa bir fark yaratmaz.
  • Hayır BIOS güncelleme de BIOS'daki işlemci sıcaklığı konusunda devasa bir fark yaratmayacaktır.
  • Anakartın üzerinde pompa için ayrı bir bağlantı fanlar için ayrı bir bağlantı var. Pompa bağlantısını anakartın varsa pompa için uygun olan pinlerine takmanı tavsiye ederim. Öte yandan bunun da BIOS'taki işlemci sıcaklığına devasa fark yaratmayabileceğini söyleyebilirim.

Recep bey merhaba,
Sistemimi kurdum BIOS güncelledim, radyatörü pupm funa, fanları CPU fanlara taktım (hatta bütün kombinasyonları denedim) birkaç ekran görüntüsü aldım. Bu işlemci ile alakalı pek fazla detaylı inceleme bulamadım.

Sorun olduğunu düşünmeye başladım sıvı soğutucum ya da işlemcimle alakalı. Fakat sorunun hangisinden kaynaklı olduğunu anlayamıyorum. Birkaç görsel yüklüyorum bana yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.

hunt.webp

lastofus.webp

masaüstü1.webp

Bunlar kesinlikle normal sıcaklıklar değil. Hele hele 240 milimetrelik bir tane soğutucu ile bu sıcaklıklara ulaşmamanız gerekiyor. Ya pompa bozuk ya da soğutucu hatalı monte edilmiş. Özellikle pompa sıcaklığını kontrol etmenizde fayda var oyunda 96°’ye çıktığında.

Çözüm
Bunlar kesinlikle normal sıcaklıklar değil. Hele hele 240 milimetrelik bir tane soğutucu ile bu sıcaklıklara ulaşmamanız gerekiyor. Ya pompa bozuk ya da soğutucu hatalı monte edilmiş. Özellikle pompa sıcaklığını kontrol etmenizde fayda var oyunda 96°'ye çıktığında.

Teşekkür ediyorum öncelikle. Sorun sıvı soğutucudaymış. Sanırım pompa arızalı. Orta seviye bir kule soğutucu ile sorunu hallettim. Neredeyse işlemciyi iade edecektim.