Ryzen 7 9700X için 6000 MHz CL30 RAM ayarları ve PBO yapılandırması önerileri

@LH44 Bu sürüm önemli. FGR-Mixed Mode ayrımı var 1.2.8.0 ve 1.3.0.0 AGESA'da. MSI'da da bir yerden seçiliyordur, M_ORDERING onda da var. Giga'da M_ORDERING yok, Bank Refresh Mode olarak ayırmış o.

Gönderdim hocam, biostan girdiğim değer görünüyor burada da.

Bu attığım sürüme güncel misin? Öncelik bu sürümde. @BlackShadow

H-Die, A-Die olmalı. H-Die literatürde yok. P-Die, H-Die sallamasyon olduğunu düşünüyorum. 16 Gbit olanlardan M-Die, A-Die harici Hynix henüz çıkartmadı. 24 A-Die çıkartacaktı mesela, krizden askıya aldılar.

Buna güncellemen gerekiyor. Sonrasında ayarları vereceğim ben. @LH44 ile teste alırsınız. Mixed Mode Auto olarak gelmesi lazım MSI'da da. İntel'deki tRFC2 burada da geçerli artık. Şu an senin bulunduğun BIOS'ta 400 değeri girdiğin tRFC1 haricindeki 2 ve SB değerlerini bellek kontrolcü okumuyor. ASUS'ta onları 1 yapabiliyorsun, MSI'da minimum 50 oluyor. Okumuyor yani bellek kontrolcü, etkisiz eleman. Bank Refresh Mode değişmen lazım okuması için. Onun da yöntemi 1.3.0.0 güncellemek.

Son düzenleme:
Güncelliyorum hocam, kazasız belasız atlatayım şunu bir bakalım

Dosya Ekleri

• Screenshot_20260124_181626_Gallery.webp
    836,5 KB · Görüntüleme: 43
Güncelliyorum hocam, kazasız belasız atlatayım şunu bir bakalım

Nebi Amca'ya kalsa 6000 CL32 ayarlatıyor, 1.45 üzeri zararlı diyor. Bana kalsa CL24 ayarlatırım ama gerek yok. @ggbye gibi vantilatör üfletmen gerekir son kademede. Kafa şişiriyor bir yerden sonra.

9800X3D'de 6000 CL32 mantıksız değil, RAM önceliği yok bu işlemcide. Ama orada kayıp 10 FPS ise sendeki kayıp 50 FPS, CS 1080P Low ayarları kıyaslarsan. Cache miktarı az sende, 9800X3D'deki devasa bir miktar. RAM erişimi kısıtlı, öncelik yok.

Hocam şimdi BIOS'u güncelledim, default değerlere çekip Expo1 aktif ettim, 105W modunu açıp curve all cores negative 25 boost clock +100 uyguladım tekrar, ramler için sizdeyim

Hocam şimdi BIOS'u güncelledim, default değerlere çekip Expo1 aktif ettim, 105W modunu açıp curve all cores negative 25 boost clock +100 uyguladım tekrar, ramler için sizdeyim

Elin değmişken iGPU ayarını da kapat, Integrated Graphics. İşlemcindeki dahili grafik birimi yani. İşlemcinde CCD ve SoC olmak üzere 2 kısım var. SoC kısmı IO Die diye de geçer. Bu kısımda bellek kontrolcü, iGPU, I/O birimler vesaire bulunuyor. SoC'yi hep yer bunlar. iGPU'yu VCore ve SoC Voltage beraber besliyor. İşin yoksa onu kapatman önemli. 2:1 modu çok etkilemez ama onda da 8400 ve üzerini sıkıntıya sokuyor. 8000'i sıkıntıya sokmaz. Sende 2 seçenek var, 6200 deneyerek başlamak mantıklı ya da 6000 CL28-26 ayarlamak lazım. Dual Rank VDD'yi de yüksek ister SR modüle göre. Aktif soğutma yoksa, 1.5-1.55 VDD üzeri çıkmamak lazım.

Kapatayım hocam, bu arada sistemdeki soğutma çok şaşalı değil, sıvı soğutma takmayı düşünüyorum ileride ama şimdilik stok ayarlardan daha iyi bir optimizasyona ihtiyacım var, çok da zorlamak istemiyorum RAM olmuş dünyanın parası

R7 9800X3D için 140'lık hava kullanıyorum. Çoğu sıvıdan iyi.

@Ayhan Dönmez hocam h-die ilk defa görüyorum. Bune olaki, ufak bir araştırma yaptım. H-die overclock tarafında daha çok başarılı deniliyor. Verdiğiniz değerlere bakınca pek öyle görünmüyor.

@BlackShadow M_ORDERING ayarını RELAXED seçersin. RAM zamanlamaları olduğu kısımdadır bu ayar sanırım. Arayarak bulursun BIOS'tan, Search kısmı var.

1.5 VDD için High Voltage Mode ayarını Enabled yapman lazım yoksa 1.435v üzeri verdirmez DDR5 ve PMIC kitli modüllerde.

MSI 1.5 VDD girdiğinde, VDDQ ve IO'yu da 1.5 yapacak. Bunu manuel olarak değişmen lazım. VDD IO ve VDDQ 1.4 kalacak. VDD 1.5 kalsın.

Değerler stabil mi? -25 curve test yaptın mı? Mesela C23? Prime95 gibi?

Misal bende PC açıyor ama 10-15 dk sonra bir oyunda ya da C23 de donuyor

Önemli olan tutarlı mı onun testini mutlaka yap. -10 üstüne çıkamıyorum mesela.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…