Makaleler
31
Yer
Kocaeli
Önümüzdeki ay, bir aksilik olmaz ise RAM değiştireceğim. Daha satın önce aldığım XPG Blade 6000 Mhz Ram CL48 2X16 32 GB RAM kullanıyorum. Hem Dual Kit'e geçmek istiyorum, hem de 48-64 GB aralığında yükseltme yapacağım. RGB model tercih edeceğim. 9700X modellerinde CL değerleri düşük ise, daha iyi performans sağlıyormuş aldığım önerilerde.

Asıl değiştirme sebebim, Dual Kit olmadığı için RAM modelim bir takım problemler yaşatıyor bana. 4800 Mhz frekansında kullanmak istemiyorum artık. 6000Mhz kullanacağım. EXPO açınca açıkçası verim alamıyorum mevcut olanlardan. Bütçe üst limitim yok, tüm detayları yazmaya çalıştım. Şimdiden teşekkür ediyorum.

Hocalar sizleri de unutmadım etiketlemeyi. :cool: @Yasin Alemdağ @xLeomessi

@20424 hocam daha önce bana hem Anakart VQL listem ile uyumlu, hem de RGB olarak bu modeli önermiştin. Hala önerin geçerli mi? EXPO açınca 6000Mhz ile kullanınca CL30 olarak mı yola devam edeceğim? O konuyu da biraz anlamadım açık konuşmam gerekirse. Seni de bugün çok yordum, kusuruma bakma lütfen. XPG markasını beğeniyorum RAM ayağında. F/P olarak nasıl durumda sence şu anda?

Ekran görüntüsü 2025-08-27 155810.webp

Seni de bugün çok yordum, kusuruma bakma lütfen.

Problem yok, birbirimizle bilgi paylaşmak için buradayız zaten, o konuda içiniz rahat olsun.

Hocam daha önce bana hem Anakart VQL listem ile uyumlu, hem de RGB olarak bu modeli önermiştin.

Aslında test edilmiş RAM'in çok bir esprisi yok, 64 GB olarak o model F/P olarak hala fena değil, ben timing işlerine hiç girmiyorum uğraşa değer bir kazanç sağladığını da düşünmüyorum, EXPO açıp 6000 MHz CL30 tertemiz kullanırsınız.

Önümüzdeki ay, bir aksilik olmaz ise RAM değiştireceğim. Daha satın önce aldığım XPG Blade 6000 MHz RAM CL48 2x16 32 GB RAM kullanıyorum. Hem Dual Kit'e geçmek istiyorum, hem de 48-64 GB aralığında yükseltme yapacağım. RGB model tercih edeceğim. 9700X modellerinde CL değerleri düşük ise, daha iyi performans sağlıyormuş aldığım önerilerde.

Asıl değiştirme sebebim, Dual kit olmadığı için RAM modelim bir takım problemler yaşatıyor bana. 4800 MHz frekansında kullanmak istemiyorum artık. 6000MHz kullanacağım. EXPO açınca açıkçası verim alamıyorum mevcut olanlardan. Bütçe üst limitim yok, tüm detayları yazmaya çalıştım. Şimdiden teşekkür ediyorum.

@20424 hocam daha önce bana hem anakart vql listem ile uyumlu, hem de RGB olarak bu modeli önermiştin. Hala önerin geçerli mi? EXPO açınca 6000MHz ile kullanınca CL30 olarak mı yola devam edeceğim? O konuyu da biraz anlamadım açık konuşmam gerekirse. Seni de bugün çok yordum, kusuruma bakma lütfen. XPG markasını beğeniyorum RAM ayağında. F/P olarak nasıl durumda sence şu anda?

Eki Görüntüle 178517

XPG Lancer 2x32 tavsiye ederim.

Senin gibi 2x16GB kullanıyordum geçen hafta yükselttim ben de. 7700X - B650M anakartta 4x64GB CL30 GSkill Trident Z5 Neo RGB RAM'lerimi 5400Mhz'de tutabiliyorum, bazıları 3600 üzerine çıkamazsın sistem çatlar falan dediler ancak üreticinin sayfasında yazdığı gibi cayır cayır çalışıyor.

2x16GB kullanırken de 6000MT'de rahatça kalabiliyordum, AMD sistemimde hiçbir sıkıntı vermedi. Trident tarafına gidebilirsin, sistemlerimiz benzer, bir sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum.

Problem yok, birbirimizle bilgi paylaşmak için buradayız zaten, o konuda içiniz rahat olsun.

Aslında test edilmiş RAM'in çok bir esprisi yok, 64 GB olarak o model F/P olarak hala fena değil, ben timing işlerine hiç girmiyorum uğraşa değer bir kazanç sağladığını da düşünmüyorum, EXPO açıp 6000 MHz CL30 tertemiz kullanırsınız.

Bu RAM'e sıcak bakıyorum hocam. XPG genel olarak başımı ağrıtmadı, teşekkür ediyorum. 🫡

Hocam mümkünse kademe kademe Upgrade ediyorum bilgisayarı, 64 GB tercih edeceğim gibi gözüküyor. XPG iyidir, katılıyorum.
Senin gibi 2x16GB kullanıyordum geçen hafta yükselttim ben de. 7700X - B650M anakartta 4x64GB CL30 GSkill Trident Z5 Neo RGB RAM'lerimi 5400Mhz'de tutabiliyorum, bazıları 3600 üzerine çıkamazsın sistem çatlar falan dediler ancak üreticinin sayfasında yazdığı gibi cayır cayır çalışıyor.

2x16GB kullanırken de 6000MT'de rahatça kalabiliyordum, AMD sistemimde hiçbir sıkıntı vermedi. Trident tarafına gidebilirsin, sistemlerimiz benzer, bir sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum.

Onun fiyatları, bir miktar yüksek seyrediyor aslında. Oda takibimde hocam, görsellik olarak XPG markasından daha göze hoş geliyor. Eylül ayında alacağım için, fiyatlar belirleyici olacak benim için.

Hocam yavaş yavaş yükseltip, 2-3 sene bir şeye ellemek istemiyorum. 32 GB yeterli evet aslında. Sadece 1 oyunda 21 GB kullanım gördüm. Oda Star Wars Jedi: Survivor oyunu. Oda optimizasyon sorunlu zaten. Trident neden bu kadar pahalı anlamış değilim hocam. Bütçe üst sınırım yok evet.

Ben ufakken 2GB RAM ile işimizi görüyorduk, 20 senede RAM ihtiyacı 16GB minimuma kadar geldi. 64GB kullanımları ne zaman görürüz bilmiyorum, günümüzdeki bellek stresi yönetim algoritmaları çok verimli çalışıyor. Ben birden fazla sanala makine çalıştırmak için 64GB RAM'a ihtiyaç duymuştum ancak oyuncular için 48GB çok tatlı bir "Sweet Spot" bence şu an. Bunu bildiklerinden saldılar 24GB Kit'leri ortalığa. Elbette bu dediğim, 64GB ile 48GB arasında fiyat farkı varsa ve oyuncuysan geçerli.

görsellik olarak XPG markasından daha göze hoş geliyor.
Cidden tipi çok güzel Trident Neo'ların.

Önümüzdeki ay, bir aksilik olmaz ise RAM değiştireceğim. Daha satın önce aldığım XPG Blade 6000 Mhz Ram CL48 2X16 32 GB RAM kullanıyorum. Hem Dual Kit'e geçmek istiyorum, hem de 48-64 GB aralığında yükseltme yapacağım. RGB model tercih edeceğim. 9700X modellerinde CL değerleri düşük ise, daha iyi performans sağlıyormuş aldığım önerilerde.

Asıl değiştirme sebebim, Dual Kit olmadığı için RAM modelim bir takım problemler yaşatıyor bana. 4800 Mhz frekansında kullanmak istemiyorum artık. 6000Mhz kullanacağım. EXPO açınca açıkçası verim alamıyorum mevcut olanlardan. Bütçe üst limitim yok, tüm detayları yazmaya çalıştım. Şimdiden teşekkür ediyorum.

@20424 hocam daha önce bana hem Anakart VQL listem ile uyumlu, hem de RGB olarak bu modeli önermiştin. Hala önerin geçerli mi? EXPO açınca 6000Mhz ile kullanınca CL30 olarak mı yola devam edeceğim? O konuyu da biraz anlamadım açık konuşmam gerekirse. Seni de bugün çok yordum, kusuruma bakma lütfen. XPG markasını beğeniyorum RAM ayağında. F/P olarak nasıl durumda sence şu anda?

Eki Görüntüle 178517
Hangi RAM alırsanız alın, konu açıp bizi etiketleyin, optimum performans için manuel zamanlama girmeniz gerekiyor. %15-20 performans artışı kazanıyorsun, Nitro-FCLK ayarları vesaire de var, CL harici tonla zamanlama var, bir örneğini buraya atayım, ZenTimings üzerinden ilerlemek daha mantıklı olur. 2x24 ya da 2x32 CL30 herhangi bir RAM öneririm, tam olarak hangisini kullanmak istiyorsan. Sadece EXPO açıp geçmenizi tavsiye etmem. @Eagles

1756316421826.webp

Her şey dahil böyle bir şey yapabilirsin ve degredasyon vesaire hiç yok. Hynix çipler yüksek voltaja ciddi anlamda dirençli. 12 cm 1500 rpm fan dikeceksin sadece RAM üfleyecek. 1.75 normal ev kullanıcısı için gereksiz, herkes böyle kullanamaz, ayrı bir uzmanlık alanı bu. Senin yapman gereken 6000 CL30 ya da CL28 tüm alt zamanlar, FCLK ve Nitro ayarları totalinde optimize edip, maximum performansı almak, gaming + render performans artışı elde etmek sentetiklerde.

Ek olarak bir yanlışı da düzelteyim, içinde Hynix çip olduktan sonra, biri Kingston, diğeri G.Skill RAM boot edebilirsin, sistemi sorunsuz açarsın. ASUS kartlarda örneğin, son BIOS updateleri ile birlikte tüm optimizasyon sorunları giderildi. Böyle bir şey tabi ki yapmayacaksın bu sadece bir örnek. 2 tane XPG 32 GB 6000 C30 kit olarak değilde ayrı ayrı alıp taksan boot eder yani, %100 Hynix A-Die çünkü bunlar, EXPO açmadan önce de son sürüm BIOS güncellemen gerekiyor, AGESA sürümü olarak güncel kalmalısın yüksek boyutlu modüllerde.

QVL List'in artık bir önemi kalmadı bir de, random herhangi bir RAM alabilirsin, sadece Hynix olsun. EXPO açmadan önce AGESA 1.2.0.3f güncelle, son sürüm bu.

Son düzenleme: