Bu çok radikal olurdu. Zannetmiyorum ki bir işlemci ya da ekran kartı bozulsun. Sanırım bu üreticilerin kendilerini korumak için bazı önlemleri de vardır, ipleri tamamen Windows'a bırakmak zorunda değiller. Onlar için Windows bir çalışma ortamı. Ancak diskler öyle değil, direkt olarak Windows ile iç içe çalışıyorlar. Zaten verdiği hasarın büyüklüğü de ilişkinin yakınlığı ile alakalı. Bundan sonra bir süre güncellemeleri manuel olarak yapmakta, otomatik olarak almamakta fayda var. Çok sinir bozucu bir durum olduğunun farkındayım. Öte yandan kullanıcı hatası demezler kanısındayım, zaten disk üreticileri problemi kabul etti ve Microsoft ile çalışmaya başladıklarını duyurdular.
Evet, haklısınız, zaten absürt bir örnek, abartarak böyle bir şey söyledim, iş oraya kadar gider anlamında bu mantıkla yani. Böyle bir şey ben yıllarca yaşamadım, başıma gelmedi çünkü, fiziksel olarak disk bozulduysa o başka tabi. Olacak iş değildi bu, zaten yedek diskti benim için, bazı evrak-belgeler vardı yedek tutuyordum ve oyun diski olarak kullanıyordum. Sonuç olarak böyle bir şey ben de beklemiyordum, aynı mantıkla tüm sistemi de yakar bu adamlar, demem o ki gidişat iyi değil. Yaşanmaması gereken bir mevzuydu bu.

Hocam yavaş yavaş yükseltip, 2-3 sene bir şeye ellemek istemiyorum. 32 GB yeterli evet aslında. Sadece 1 oyunda 21 GB kullanım gördüm. Oda Star Wars Jedi: Survivor oyunu. Oda optimizasyon sorunlu zaten. Trident neden bu kadar pahalı anlamış değilim hocam. Bütçe üst sınırım yok evet.

Hocam 32 GB ile 2-3 seneden çok çok fazla götürür. Oyun sektörü 2K ya bile daha yeni oturdu. Belki 4K oturunca sınıra dayanmaya başlar. Bende aynı düşünce ile karşı karşıya kaldım sonra oturup araştırdım, hesap ettim ama 32 GB'ı dolduramadım :D. Günümüz oyunları 8-10 GB yiyor zaten hadi Max 15 yesin 5 sistem yese geri dünya kalıyor :). 32 ile 64 arasında 2 kattan fazla fiyat farkı var o yüzden oyunda 64 ya da 48 şu anlık gereksiz belki 5 sene (bence temiz 5 var 10'a bile yanaşabilir) sonra falan o zamanda satar 64'e geçersin hem 64 normalleşmeye başladığında fiyatları da daha düşük olacaktır.

@Eagles Eğer Render ile uğraşmıyorsan, 2x16 4K için bile geçerli şu anda. Zaten RAM genel anlamda çok pahalı bir parça değil, 4-5 sene sonra üst modele geçersin. 4 slotu doldurmak da mantıklı değil, 6000 MT/s bile yapamama ihtimalin var 4 modül ile. 2x16 düşünürsen direkt 4000 TL iken hazır Patriot al geç bence, 6000 C30 yeterli gelir. RAM'e yatırım yapmak mantıklı değil, performans getirisi az, zaten 1:1 modda bu çipler limitli, 6400 açamıyor çoğu çip. 6000 o yüzden sweet spot deniyor tek CCD işlemciler için. 9950x falan için 8000 MT/s civarı olabiliyorsa en iyisi o, 2 CCD'si var.

Sistemde gecikme düşüşü istiyorsan dediğim ince ayarlara girmen lazım, Patriot da Hynix kullandığı için sıkıntı yaşayacağını sanmam, zaten BIOS olarak güncelsin.

Hocam 32 GB ile 2-3 seneden çok çok fazla götürür. Oyun sektörü 2K ya bile daha yeni oturdu. Belki 4K oturunca sınıra dayanmaya başlar. Bende aynı düşünce ile karşı karşıya kaldım sonra oturup araştırdım, hesap ettim ama 32 GB'ı dolduramadım :D. Günümüz oyunları 8-10 GB yiyor zaten hadi Max 15 yesin 5 sistem yese geri dünya kalıyor :). 32 ile 64 arasında 2 kattan fazla fiyat farkı var o yüzden oyunda 64 ya da 48 şu anlık gereksiz belki 5 sene (bence temiz 5 var 10'a bile yanaşabilir) sonra falan o zamanda satar 64'e geçersin hem 64 normalleşmeye başladığında fiyatları da daha düşük olacaktır.

Hocam zaten kesin karar vermedim henüz, Eylül ayında olmadı tekrar fiyatları gözden geçirip ona göre alacağım. 32 GB yeterli, onun da farkındayım. Hazır para harcıyoruz madem bol kepçe alalım dedim. 32 GB 6000MHz CL30 model alabilirim. Yarı yarıya düşüyor fiyatlar, bence ederi 64 GB modellerin 7-8k olmalı. Gereksiz pahalılar, alırım bütçe sıkıntım yok normalde. 🫡

@Eagles eğer render ile uğraşmıyorsan, 2x16 4K için bile geçerli şu anda. Zaten RAM genel anlamda çok pahalı bir parça değil, 4-5 sene sonra üst modele geçersin. 4 slotu doldurmak da mantıklı değil, 6000 MT/s bile yapamama ihtimalin var 4 modül ile. 2x16 düşünürsen direkt 4000 TL iken hazır Patriot al geç bence, 6000 C30 yeterli gelir. RAM'e yatırım yapmak mantıklı değil, performans getirisi az, zaten 1:1 modda bu çipler limitli, 6400 açamıyor çoğu çip. 6000 o yüzden sweet spot deniyor tek ccd işlemciler için. 9950X falan için 8000 MT/s civarı olabiliyorsa en iyisi O, 2 Ccd'si var.

Sistemde gecikme düşüşü istiyorsan dediğim ince ayarlara girmen lazım, Patriot da Hynix kullandığı için sıkıntı yaşayacağını sanmam, zaten BIOS olarak güncelsin.

Hocam senin ayarlar çok profesyonel. Ben biraz daha düz kullanıcı sayılırım. 😅

Hocam zaten kesin karar vermedim henüz, Eylül ayında olmadı tekrar fiyatları gözden geçirip ona göre alacağım. 32 GB yeterli, onun da farkındayım. Hazır para harcıyoruz madem bol kepçe alalım dedim. 32 GB 6000MHz CL30 model alabilirim. Yarı yarıya düşüyor fiyatlar, bence ederi 64 GB modellerin 7-8k olmalı. Gereksiz pahalılar, alırım bütçe sıkıntım yok normalde. 🫡

Hocam senin ayarlar çok profesyonel. Ben biraz daha düz kullanıcı sayılırım. 😅
2x32 64 GB PcKolik'te satılıyordu 7.5K'ya ama stoklar bitti. Marka/model önemsiz aslında, 6000 C30 olsun yeterli senin için. Safi oyun ise, hafif işlerle uğraşıyorsan ekstra bence 2x16 fazlasıyla yeter, RAM'e yatırım yapmak çok mantıklı değil.