xLeomessi

Becerikli
Merhaba, çok fazla anlamasam da forumlardan ve videolardan gördüğüm kadarıyla işlemcimde PBO ve Curve Optimizer'i aktif ettim.
  • Öncelikle anakartım Gigabyte B850 Aorus Elite, Advanced modu açıp motherboard olarak seçtim.
  • Manual kısmını seçip +100 verdim, Curve Optimizer kısmını açıp all cores seçtim ve negative yapıp -20 verdim.
  • 105W kısmınıda aktif hale getirdim.
  • Scalar kısmınıda X4 yaptım.
  • OCCT ile test yaptım, 120W çekip 72 dereceleri gördü işlemcim. 5500MHz ile çalışıyordu, 20 dakikalık test sonucunda herhangi bir problem olmadı.
Şimdi şöyle bir soru sormak istiyorum, bu değerler iyi mi? Ve performansa etkisi olacak mı? +200 -30 zorlamaya gerek var mı?

Merhaba, çok fazla anlamasam da forumlardan ve videolardan gördüğüm kadarıyla işlemcimde PBO ve Curve Optimizer'i aktif ettim.
  • Öncelikle anakartım Gigabyte B850 Aorus Elite, Advanced modu açıp motherboard olarak seçtim.
  • Manual kısmını seçip +100 verdim, Curve Optimizer kısmını açıp all cores seçtim ve negative yapıp -20 verdim.
  • 105W kısmınıda aktif hale getirdim.
  • Scalar kısmınıda X4 yaptım.
  • OCCT ile test yaptım, 120W çekip 72 dereceleri gördü işlemcim. 5500MHz ile çalışıyordu, 20 dakikalık test sonucunda herhangi bir problem olmadı.
Şimdi şöyle bir soru sormak istiyorum, bu değerler iyi mi? Ve performansa etkisi olacak mı? +200 -30 zorlamaya gerek var mı?
Gayet iyi değerler bir problem yok, soğutucun nedir? -30 zorlamak aşırı fark yaratmaz gaming için, ve stabilite bozma ihtimali var. OCCT gibi programlar Ryzen 9000 serisindeki bu tarz ufak instabiliteleri, per core düzeyinde yakalaması çok zor. Ryzen 7000 serisinde bir nebze daha kolaydı, 7800X3D'yi bu şekilde optimize etmiştim ama 9700x gibi çiplerdeki ufak instabiliteyi bu program yakalayamıyor, daha ağır testlere gitmen lazım.

@xLeomessi Genel sistem özellikleri, ZenTimings vesaire paylaşırsan optimize etmene yardımcı olabilirim. +100/-20 yeterli gaming için. +200 zorlamak da anlamsız genel olarak, faydası sınırlı zaten.

Gayet iyi değerler bir problem yok, soğutucun nedir? -30 zorlamak aşırı fark yaratmaz gaming için, ve stabilite bozma ihtimali var. OCCT gibi programlar Ryzen 9000 serisindeki bu tarz ufak instabiliteleri, per core düzeyinde yakalaması çok zor. Ryzen 7000 serisinde bir nebze daha kolaydı, 7800X3D'yi bu şekilde optimize etmiştim ama 9700x gibi çiplerdeki ufak instabiliteyi bu program yakalayamıyor, daha ağır testlere gitmen lazım.

@xLeomessi Genel sistem özellikleri, ZenTimings vesaire paylaşırsan optimize etmene yardımcı olabilirim. +100/-20 yeterli gaming için. +200 zorlamak da anlamsız genel olarak, faydası sınırlı zaten.
Ne önerisiniz hocam? Soğutucum thermalright phantom spirit evo, ufakta olsa performans artışı olacaksa ellemiyim böyle kalsın.

Ne önerisiniz hocam? Soğutucum thermalright phantom spirit evo, ufakta olsa performans artışı olacaksa ellemiyim böyle kalsın.
Bu haliyle stabilse problem yok, ben şu anda +100/-20 kullanamıyorum, -15'ten ötesi drop yapıyor bende. Sebebini ben de bilmiyorum. 1 yıldır RAM ile uğraştığım için belki çip degrade olmuş olabilir core düzeyinde ya da yaz ayının gelmesi ciddi negatif etkilemiş olabilir. Kışın +200 basıp geçiyordum ben de, şu anda crash yiyorum, agresif RAM profili kullandığım için, eş zamanlı olarak +200/-20 falan mümkün değil bende. Silikonla da alakalı ve Agesa sürümleriyle.

+100/-20'de stabilse kalırsın, ek olarak 6000 c30 RAM'lerin varsa optimize edersin zamanlarla ve Nitro ayarları ile, casual gamer için fazlasıyla yeterli.

Düz EXPO açıp geçmeni tavsiye etmem, PBO+RAM beraber optimize et, geriye bir şey kalmıyor zaten. %10-15 performans artışı elde edersin, FPS oyunlarda etki daha fazla olur, %1 Low FPS değerlerin artar, akıcılık hissiyatı artar. Programdan da takip edersin zaten Nvidia Overlay'den.

Bu haliyle stabilse problem yok, ben şu anda +100/-20 kullanamıyorum, -15'ten ötesi drop yapıyor bende. Sebebini ben de bilmiyorum. 1 yıldır RAM ile uğraştığım için belki çip degrade olmuş olabilir core düzeyinde ya da yaz ayının gelmesi ciddi negatif etkilemiş olabilir. Kışın +200 basıp geçiyordum ben de, şu anda crash yiyorum, agresif RAM profili kullandığım için, eş zamanlı olarak +200/-20 falan mümkün değil bende. Silikonla da alakalı ve Agesa sürümleriyle.

+100/-20'de stabilse kalırsın, ek olarak 6000 c30 RAM'lerin varsa optimize edersin zamanlarla ve Nitro ayarları ile, casual gamer için fazlasıyla yeterli.
1756147690346.webp

İstediğiniz şey bu sanırım bakabilirsiniz.
Bilgiler için teşekkür ederim^^

9700x 3D cache olmadığı için RAM'den daha fazla etkileniyor 3D'lere göre. O yüzden optimize etmeni tavsiye ederim PBO ile beraber @xLeomessi

Anakartın da gayet yeterli, bir problem yaşamazsın uzun yıllar götürür. B850/X870 farkı zaten yok gibi bir şey, hepsi aynı yongayı kullanıyor aslında, sana fazladan sağlayacağı portlara vesaire ihtiyacın yoksa B850 gayet yeterli.

PBO'ya ek olarak ZenTimings SS atayım sana onları da dene, yine bu konu özelinde SS atarsan yardımcı olurum. PBO+RAM beraber değerlendirmek daha mantıklı, ikisi de performans artışı yapıyor sonuç itibari ile ve gerekli. Eğer gerekli bilgiye sahipsen stokta kullanmanın çok anlamı yok, soğutma sistemin de gayet güzel, overkill hatta biraz. Birçok sıvı soğutmadan daha iyi o model.

Scaler ayarı genel olarak önemsiz, 4x-6x vesaire kullanabilirsin, 10x yapma sadece, gereksiz sıcaklık-voltaj artışından başka bir işe yaradığı yok ve bu ayarın stabiliteye katkısı çok çok az. Auto bıraksan bile olur aslında. PBO-Advanced PBO Limits-Motherboard Boost Clock Override- +100 Curve Optimizer- All Core Negative -20 ilk etapta yeterli gelir, sonrasında istersen uğraşırsın ama katkısı çok az olur birkaç derece için uğraşmaya değmez. Oyunda çok az etkiliyor -20'den ötesi. @xLeomessi

1756148270345.webp

Bu şekilde dener misin DRAM Timings kısmından, ek olarak Nitro ayarları vereceğim onu da uygula, Nitro ayarları Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust Training-Enable RX-TX Burst Length-8X/8X olarak değiştir. RX-TX-Control line Auto olarak 2-3-1 gelir ve gevşektir, bunu 1-2-1/1-2-0 deneyebilirsin sırayla. İlk etapta 1-2-1 denemeni tavsiye ederim, RX-1 TX-2 Control Line-1 şeklinde. @xLeomessi Bu ayarların hepsini EXPO üzerine yazacaksın.

RAM'lerin A-Die diye biliyorum, daha iyisini de yaparsın ama senin için gerek yok. Bu fazlasıyla yeterli, DRAM Timings + Nitro kısmını dediğim şekilde yap ve buraya SS at sonrasında. OCCT CPU+RAM Large Dataset + Extreme mod 30 DK test edersin @xLeomessi

@xLeomessi BIOS güncel değilse son sürüme güncellemelisin, AGESA olarak güncel kal her zaman AM5'te.

Son düzenleme:
9700X 3D cache olmadığı için RAM'den daha fazla etkileniyor 3D'lere göre. O yüzden optimize etmeni tavsiye ederim PBO ile beraber @xLeomessi

Anakartın da gayet yeterli, bir problem yaşamazsın uzun yıllar götürür. B850/X870 farkı zaten yok gibi bir şey, hepsi aynı yongayı kullanıyor aslında, sana fazladan sağlayacağı portlara vesaire ihtiyacın yoksa B850 gayet yeterli.

PBO'ya ek olarak ZenTimings SS atayım sana onları da dene, yine bu konu özelinde SS atarsan yardımcı olurum. PBO+RAM beraber değerlendirmek daha mantıklı, ikisi de performans artışı yapıyor sonuç itibari ile ve gerekli. Eğer gerekli bilgiye sahipsen stokta kullanmanın çok anlamı yok, soğutma sistemin de gayet güzel, overkill hatta biraz. Birçok sıvı soğutmadan daha iyi o model.

Scaler ayarı genel olarak önemsiz, 4X-6X vesaire kullanabilirsin, 10X yapma sadece, gereksiz sıcaklık-voltaj artışından başka bir işe yaradığı yok ve bu ayarın stabiliteye katkısı çok çok az. Auto bıraksan bile olur aslında. PBO-Advanced PBO Limits-Motherboard Boost Clock Override- +100 Curve Optimizer- All Core Negative -20 ilk etapta yeterli gelir, sonrasında istersen uğraşırsın ama katkısı çok az olur birkaç derece için uğraşmaya değmez. Oyunda çok az etkiliyor -20'den ötesi. @xLeomessi

Eki Görüntüle 177728

Bu şekilde dener misin DRAM Timings kısmından, ek olarak Nitro ayarları vereceğim onu da uygula, Nitro ayarları Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust Training-Enable RX-TX Burst Length-8X/8X olarak değiştir. RX-TX-Control line Auto olarak 2-3-1 gelir ve gevşektir, bunu 1-2-1/1-2-0 deneyebilirsin sırayla. İlk etapta 1-2-1 denemeni tavsiye ederim, RX-1 TX-2 Control Line-1 şeklinde. @xLeomessi Bu ayarların hepsini EXPO üzerine yazacaksın.

RAM'lerin A-Die diye biliyorum, daha iyisini de yaparsın ama senin için gerek yok. Bu fazlasıyla yeterli, DRAM Timings + Nitro kısmını dediğim şekilde yap ve buraya SS at sonrasında. OCCT CPU+RAM Large Dataset + Extreme mod 30 DK test edersin @xLeomessi

@xLeomessi BIOS güncel değilse son sürüme güncellemelisin, AGESA olarak güncel kal her zaman AM5'te.

Hocam çok teşekkür ederim. Döktürmüşsünüz resmen, BIOS'um güncel F6 sürüm sondu PC'yi kurarken. 3d cache olmadığı için optimize etmeni tavsiye ederim derken ne demek istediniz hocam? Ram ayarlarını yapmama çok gerek var mı? aşırı anladığım bir şey değil, herhangi bir zararı yok denemekten derseniz yarın deneyebilirim.

Hocam çok teşekkür ederim. Döktürmüşsünüz resmen, BIOS'um güncel F6 sürüm sondu PC'yi kurarken. 3d cache olmadığı için optimize etmeni tavsiye ederim derken ne demek istediniz hocam? Ram ayarlarını yapmama çok gerek var mı? aşırı anladığım bir şey değil, herhangi bir zararı yok denemekten derseniz yarın deneyebilirim.
9800X3D'de EXPO dahi açmayarak, 9700x'teki EXPO açık performansı yakalarsın yani. 9800X3D'de FPS çok oynamıyor, 3D Cache yüzünden RAM erişimi sınırlı, cache miktarı çok fazla 9700x'e göre. Senin işlemci için bu RAM ayarlarını dene her şey dahil, Nitro'yu da anlattığım şekilde 1-2-1 dene, hata vermezse öyle kullan. Hata verirse Auto çekersin o kısmı yukarıda anlattığım.

%10-15-20 artık ne kadar olursa performansın artacak yani, yaptığın RAM+PBO ayarları ile sonuç itibariyle, azımsanacak bir rakam değil. Stokta kullanman anlamsız genel olarak. Zararsız RAM ayarları, voltaj vermene gerek yok direkt üstüne yazacaksın. VDD kısmını 1.4 yaparak CL28 de yaparsın %99 ihtimalle ama getirisi az olur. Diğer zamanlamalar daha önemli, CL tek başına önemli değil o kadar da, 1.5 VDD verip CL26 da yaparsın, tek tavsiyem 1 tane fan üfletmen lazım 1.5 VDD üstü daha sağlıklı olur, boş yere RAM'in ısınması hoş olmaz. @xLeomessi Zararlı işlemler değil kısaca.

9800X3D'de EXPO dahi açmayarak, 9700x'teki EXPO açık performansı yakalarsın yani. 9800X3D'de FPS çok oynamıyor, 3D Cache yüzünden RAM erişimi sınırlı, cache miktarı çok fazla 9700x'e göre. Senin işlemci için bu RAM ayarlarını dene her şey dahil, Nitro'yu da anlattığım şekilde 1-2-1 dene, hata vermezse öyle kullan. Hata verirse Auto çekersin o kısmı yukarıda anlattığım.

%10-15-20 artık ne kadar olursa performansın artacak yani, yaptığın RAM+PBO ayarları ile sonuç itibariyle, azımsanacak bir rakam değil. Stokta kullanman anlamsız genel olarak. Zararsız RAM ayarları, voltaj vermene gerek yok direkt üstüne yazacaksın. VDD kısmını 1.4 yaparak CL28 de yaparsın %99 ihtimalle ama getirisi az olur. Diğer zamanlamalar daha önemli, CL tek başına önemli değil o kadar da, 1.5 VDD verip CL26 da yaparsın, tek tavsiyem 1 tane fan üfletmen lazım 1.5 VDD üstü daha sağlıklı olur, boş yere RAM'in ısınması hoş olmaz. @xLeomessi Zararlı işlemler değil kısaca.
Tamam hocam, yarın deneyeceğim. Bios girince expo kısmından mı yapacağım bu dediklerinizi?

Tamam hocam, yarın deneyeceğim. Bios girince expo kısmından mı yapacağım bu dediklerinizi?
EXPO zaten aktif şu anda sende, EXPO kısmında DRAM Timings var, oraya girip bu verdiğim zamanları karıştırmadan yaz değiştirdiklerimi, sonra Nitro lokasyonunu verdim, orayı da karıştırmadan yap, RX-1 TX-2 Control Line-1 dene ekstra o Nitro kısmından, bir de DRAM VDD kısmını sadece 1.4 yap istersen, CL kısmını 30'dan 28 yap. Daha iyi olur. A-Die 1.4v'ta CL28 sıkıntısız açar, ola ki hata aldın, 1.42 VDD yaparsın o kısmı ya da 1.35 VDD geri dönersin, VDDQ-VDDIO 1.35'te kalabilir, EXPO'nun atadığı değer onlar, onlarda problem yok. @xLeomessi

BIOS içinden de SS atarsın ayrıca, şu kısımdan bunları yaptım, Nitro kısmını böyle değiştirdim, o kısımları da SS atarsın, Timings + Nitro kısmını, voltaj kısmı da dediğim gibi EXPO 1.35 VDDQ-VDDIO veriyor onda problem yok, CL28 istiyorsan 1.4 VDD vereceksin, DRAM VOLTAJ-DRAM VDD-MEM VDD diye geçer. Bu değer de 1.35v sende, onu 1.4 yap tek başına, VDDQ-VDDIO 1.35 kalsın. CL28 yapacaksın bu sayede stabilite bozmadan. @xLeomessi

1756153306924.webp

Ekstra bunları yapabilirsin, HWiNFO tam mod aç, soldan RAM modülünden birine tıklayıp o kısmı SS at, A-Die diye biliyorum bu RAM'i, eğer A-Die ise tRFC 375=125 ns eder, 390 tRFC = 130 ns eder, 375-390 dene test programında test et dediğim şekilde, RAM'lere üfleyen fan olmadığı için tRFC 120 ns hata verir yüksek ihtimal onu pas geçtim o yüzden, tREFI'yi ise sana max'latmadım, 65535 yaptırtmadım, yine fan yok üfleyen, hata verir testte, 50K bıraktım onu o yüzden. tREFI-tRFC değerleri sıcaklık sensitif ve latency düşüren en önemli 2 parametre CL'den sonra, FCLK da düşürür onu da 2100 yapman yeterli aslında, 2100 ve üzeri için VDDG ile oynamak gerekebiliyor bazen.

FCLK 2100-2200 arası ekstra deneyebilirsin, 2133 ve üzeri için VDDG CCD-IOD değerlerini 1000 ya da 1050mv yapman gerekebilir, anakart Auto 900-950 veriyorsa açamayabilir senin çipin silikon iyi değilse. VDD kısmını 1.4v yaparak CL 28 düşürebilirsin. Ekstra bunları aktarabilirim. Bazı zamanları daha sıkı yapabilirsin ama sana faydası olmaz şu an için. @xLeomessi

A-Die ise tRFC 390'da kalsın hatta, 130 ns yeterli sana, 125 bile belki hata verir sıcaklık kaynaklı, XPG RAM'ler biraz fazla ısınıyor G.Skill'e göre.

Nitro 1-2-0 ya da 1-2-1 denerken, SoC 1.2 yeterli gelmeyebilir silikon ile alakalı yine, IMC-bellek kontrolcü ile alakalı bir durum, bilmiyoruz sendekini tam olarak, belki 6400 1:1 mod açıyorsun 1.25 SoC'ta, belki de 6000 zar zor açıyor 1.2 SoC'ta, bunlar hep soru işareti. 1-2-1 ya da 1-2-0 Nitro denerken 1.25 SoC manuel mod olarak yapman faydana olabilir aklında olsun. @xLeomessi

HWiNFO'dan DRAM Stepping kısmında eğer A-Die yazıyorsa tRFC 390 kalsın, M-Die ise tRFC 480 kalsın, M-Die 160 ns altını açmakta zorlanır, A-Die rahatça 120 açar çoğu senaryoda. Ama hata alırsın test programında 120 ns çoğu A-Die için sınır. XPG RAM'ler ekstra fazla ısınıyor heatsinkten ötürü.

@xLeomessi Sadece bu zamanları ve VDD kısmını değiştireceksin, ek olarak Nitro kısmı var, 1-2-1 denersin, stabilse kafi gelir. Kafa karıştıracak bir durum yok aslında. Ekstra mantığını anlattım sana, ne olduğunu bilmeden yapma diye. Bu kadar kimse anlatmaz sana, hiçbir forumda bulamazsın bu tarzda benim gibi anlatan. 10-20 sayfada soru-cevap şeklinde anlatılacak bilgiyi tek sayfaya sığdırmaya çalıştım, daha da bunun üstüne çok yazmaya gerek yok. Kafan karışmasın, ekstra bilgi edinmiş oldun. Nebi'nin RAM rehberi falan var, onu izleyebilirsin ekstra mantığını anlamak istersen, daha ötesi mühendisliğe giriyor.

Son düzenleme: