Tamam hocam, yarın deneyeceğim. Bios girince expo kısmından mı yapacağım bu dediklerinizi?
EXPO zaten aktif şu anda sende, EXPO kısmında DRAM Timings var, oraya girip bu verdiğim zamanları karıştırmadan yaz değiştirdiklerimi, sonra Nitro lokasyonunu verdim, orayı da karıştırmadan yap, RX-1 TX-2 Control Line-1 dene ekstra o Nitro kısmından, bir de DRAM VDD kısmını sadece 1.4 yap istersen, CL kısmını 30'dan 28 yap. Daha iyi olur. A-Die 1.4v'ta CL28 sıkıntısız açar, ola ki hata aldın, 1.42 VDD yaparsın o kısmı ya da 1.35 VDD geri dönersin, VDDQ-VDDIO 1.35'te kalabilir, EXPO'nun atadığı değer onlar, onlarda problem yok.
@xLeomessi
BIOS içinden de SS atarsın ayrıca, şu kısımdan bunları yaptım, Nitro kısmını böyle değiştirdim, o kısımları da SS atarsın, Timings + Nitro kısmını, voltaj kısmı da dediğim gibi EXPO 1.35 VDDQ-VDDIO veriyor onda problem yok, CL28 istiyorsan 1.4 VDD vereceksin, DRAM VOLTAJ-DRAM VDD-MEM VDD diye geçer. Bu değer de 1.35v sende, onu 1.4 yap tek başına, VDDQ-VDDIO 1.35 kalsın. CL28 yapacaksın bu sayede stabilite bozmadan.
@xLeomessi
Tamam hocam, yarın deneyeceğim. Bios girince expo kısmından mı yapacağım bu dediklerinizi?
Ekstra bunları yapabilirsin, HWiNFO tam mod aç, soldan RAM modülünden birine tıklayıp o kısmı SS at, A-Die diye biliyorum bu RAM'i, eğer A-Die ise tRFC 375=125 ns eder, 390 tRFC = 130 ns eder, 375-390 dene test programında test et dediğim şekilde, RAM'lere üfleyen fan olmadığı için tRFC 120 ns hata verir yüksek ihtimal onu pas geçtim o yüzden, tREFI'yi ise sana max'latmadım, 65535 yaptırtmadım, yine fan yok üfleyen, hata verir testte, 50K bıraktım onu o yüzden. tREFI-tRFC değerleri sıcaklık sensitif ve latency düşüren en önemli 2 parametre CL'den sonra, FCLK da düşürür onu da 2100 yapman yeterli aslında, 2100 ve üzeri için VDDG ile oynamak gerekebiliyor bazen.
FCLK 2100-2200 arası ekstra deneyebilirsin, 2133 ve üzeri için VDDG CCD-IOD değerlerini 1000 ya da 1050mv yapman gerekebilir, anakart Auto 900-950 veriyorsa açamayabilir senin çipin silikon iyi değilse. VDD kısmını 1.4v yaparak CL 28 düşürebilirsin. Ekstra bunları aktarabilirim. Bazı zamanları daha sıkı yapabilirsin ama sana faydası olmaz şu an için.
@xLeomessi
A-Die ise tRFC 390'da kalsın hatta, 130 ns yeterli sana, 125 bile belki hata verir sıcaklık kaynaklı, XPG RAM'ler biraz fazla ısınıyor G.Skill'e göre.
Nitro 1-2-0 ya da 1-2-1 denerken, SoC 1.2 yeterli gelmeyebilir silikon ile alakalı yine, IMC-bellek kontrolcü ile alakalı bir durum, bilmiyoruz sendekini tam olarak, belki 6400 1:1 mod açıyorsun 1.25 SoC'ta, belki de 6000 zar zor açıyor 1.2 SoC'ta, bunlar hep soru işareti. 1-2-1 ya da 1-2-0 Nitro denerken 1.25 SoC manuel mod olarak yapman faydana olabilir aklında olsun.
@xLeomessi
HWiNFO'dan DRAM Stepping kısmında eğer A-Die yazıyorsa tRFC 390 kalsın, M-Die ise tRFC 480 kalsın, M-Die 160 ns altını açmakta zorlanır, A-Die rahatça 120 açar çoğu senaryoda. Ama hata alırsın test programında 120 ns çoğu A-Die için sınır. XPG RAM'ler ekstra fazla ısınıyor heatsinkten ötürü.
@xLeomessi Sadece bu zamanları ve VDD kısmını değiştireceksin, ek olarak Nitro kısmı var, 1-2-1 denersin, stabilse kafi gelir. Kafa karıştıracak bir durum yok aslında. Ekstra mantığını anlattım sana, ne olduğunu bilmeden yapma diye. Bu kadar kimse anlatmaz sana, hiçbir forumda bulamazsın bu tarzda benim gibi anlatan. 10-20 sayfada soru-cevap şeklinde anlatılacak bilgiyi tek sayfaya sığdırmaya çalıştım, daha da bunun üstüne çok yazmaya gerek yok. Kafan karışmasın, ekstra bilgi edinmiş oldun. Nebi'nin RAM rehberi falan var, onu izleyebilirsin ekstra mantığını anlamak istersen, daha ötesi mühendisliğe giriyor.