Anakartınız gayet orta seviye, iyi bir kart. Sıcaklık tarafı yaz ayında 75 derece gayet iyi. Sadece BIOS üzerinden fan hızını Turbo'ya alırsanız daha düşük derecede çalışır işlemci. Ama onu ne yalan söyleyim ben bilmiyorum. YouTube'da vardır belki bir bakayım.

Aşırı kolaymış.

BIOS'a girin. Altta qfan Control var. Orada solda CPU fan seçili olsun. Alttan Turbo'yu işaretleyin. Full Speed fanların ömrünü azaltabilir gerek yok. Ardından apply yapın. F10'a basarak kaydedin.

Tamamdır çok teşekkürler. Bir de sizce biraz performanstan ödün vererek sıcaklığı düşürmek mantıklı mı ve böyle bir şey mümkün mü?

Tamamdır çok teşekkürler. Bir de sizce biraz performanstan ödün vererek sıcaklığı düşürmek mantıklı mı ve böyle bir şey mümkün mü?
Undervolt yapılıyor aslında ama çok da kurcalamanıza gerek yok bence. Fan hızını turboya alırsanız ve yıllık bakımı yaparsanız gayet yeterli. Hadi yapın da sonuca beraber bakalım bende merak ettim kaç derece düşecek.

Undervolt yapılıyor aslında ama çok da kurcalamanıza gerek yok bence. Fan hızını Turbo'ya alırsanız ve yıllık bakımı yaparsanız gayet yeterli. Hadi yapın da sonuca beraber bakalım bende merak ettim kaç derece düşecek.

Tamamdır yapıp yazıyorum.

Undervolt yapılıyor aslında ama çok da kurcalamanıza gerek yok bence. Fan hızını Turbo'ya alırsanız ve yıllık bakımı yaparsanız gayet yeterli. Hadi yapın da sonuca beraber bakalım bende merak ettim kaç derece düşecek.

Oyun açılırken 75 dereceyi gördüm lobide 55-60 arası takıldı oyun içinde de ise maksimum 75i gördüm ama ortalama olarak 65 dereceydi bir de fark ettim ki sıcaklık arttıkça FPS de biraz düşüş yaşıyorum ve fan ayarı yapmama rağmen fanlar sıcaklıkla orantılı yükselip alçalıyor.

Son düzenleme:
Tamamdır yapıp yazıyorum.

Oyun açılırken 75 dereceyi gördüm lobide 55-60 arası takıldı oyun içinde de ise maksimum 75i gördüm ama ortalama olarak 65 dereceydi bir de fark ettim ki sıcaklık arttıkça FPS de biraz düşüş yaşıyorum ve fan ayarı yapmama rağmen fanlar sıcaklıkla orantılı yükselip alçalıyor.
Fan ayarı yapmadan önce de bu dalgalanma var mıydı?

Fan ayarı yapmadan önce de bu dalgalanma var mıydı?
Evet vardı, fanlar otomatikteydi zaten. Ben Turbo'ya alınca hep Turbo'da kalır sanmıştım. Belki minimum olarak Turbo'da çalışıyordu. Yine maksimuma gelince kendi yükseltiyordur. Bir de konunun başında belirttiğim stres testiyle alakalı orada da işlemci yüzde yüz kullanılıyordu ama bu sıcaklıkları görmüyordu. Bunun nedeni hakkında bilginiz var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Turboda normalden daha yüksek hızda çalışır fanlar. Eğer her zaman tam yükte çalışsın derseniz full speed e alırsınız. Turbo sadece mesela normalde sizin fanınız maksimumda 2300rpm diyelim. Standartta 1500 rpm de çalışıyorsa bunu turboda 1800 yapar. Siz full speed yaparsanız istisnasız her an 2300rpm de döner fanlar.

Evet vardı, fanlar otomatikteydi zaten. Ben Turbo'ya alınca hep Turbo'da kalır sanmıştım. Belki minimum olarak Turbo'da çalışıyordu. Yine maksimuma gelince kendi yükseltiyordur. Bir de konunun başında belirttiğim stres testiyle alakalı orada da işlemci yüzde yüz kullanılıyordu ama bu sıcaklıkları görmüyordu. Bunun nedeni hakkında bilginiz var mı?

Frekanslarla alakalı bir durum. Oyunlar ve render programları çok daha ağır. Bende testte 83 derece GTA 5 de 90. Normal bir durum.

Turbo'da normalden daha yüksek hızda çalışır fanlar. Eğer her zaman tam yükte çalışsın derseniz Full Speed'e alırsınız. Turbo sadece mesela normalde sizin fanınız maksimumda 2300RPM diyelim. Standartta1500 RPM de çalışlıyorsa bunu Turbo'da 1800 yapar. Siz Full Speed yaparsanız istisnasız her an 2300RPM de döner fanlar.

Frekanslarla alakalı bir durum. Oyunlar ve render programları çok daha ağır. Bende testte 83 derece GTA 5 de 90. normal bir durum.

Ben de test 63 çıkmıştı da o yüzden şaşırdım biraz ama dediğiniz gibi farklılıklar var normaldir o zaman.

Bu arada oyun açılırken 75 ise 10 derece fark etmiş. Demek ki bir pc toplayınca ilk iş biosa girip ayarlardan fanı turbolamak. Cidden verdiğimiz paranın karşılığını standart modda alamıyormuşuz.