Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

chn

Başarılı
Cuma günü son parçamın teslim edilmesiyle beraber yeni bir bilgisayar topladım (25-30 geçmiştir) lakin ilk defa garip bir sorunla karşılaştım:

Bilgisayarın tüm parçaları montajlı fakat güç düğmesine bastığımda fanlar bile çalışmıyor. "Bir yerlerde kısa devre olabilir" diyerek tüm parçaları söktüm ve tek tek tekrar taktım. Toz vs. ihtimaline karşı da önlemimi aldım. Tekrar açmayı denedim. Yine güç gelmiyormuş gibi, anakartımın (MSI B650) flash BIOS diye bir düğmesi var, ona bastım. LED’i yanıyor, yanıp sönüyor vs. Yani güç anakartta dolaşıyor. RAM’lerin slotlarını değiştirdim, tek tek denedim. Sonuç yine aynıydı. Bu arada bütün elemanları çıkarıp takıyorum.

650W, 700W ve 750W güç kaynakları ile test ettim. Tek 8 pin ve çift 8 pin denedim. İşlemciyi çıkardım, EZ DEBUG yandı, fanlar dönmeye başladı. Fakat böyle çok uzağa gidemeyeceğim için kapattım. Tekrar taktım, sonuç yine aynı. Ben şimdi hangi parçayı iadeye yada değişime göndereyim ne yapayım. Var mı denencek bişey bilmiyorum. Ama statiktir vs'dir yanlış bişey yapmadım yani dediğim gibi konuya hakim olduğum için öyle bir ihtimal çok geçerli değil.

Topladığım bilgisayarın parçaları şunlar:

1. G.SKILL Flare X5 F5-6000J3038F16G2-FX5 Hafıza Birimi 32 GB 2 x 16 GB DDR5 6000 MHz
  2. MSI MB B650 GAMING PLUS WIFI AM5 DDR5 6000MHz(OC) HDMI DP 2xM.2 USB3.2 2.5G LAN WIFI 6E ATX Anakart
  3. MSI MAG A750GL ATX PC Güç Kaynağı (750 Watt, Modüler, 80 Plus Gold, Siyah)
  4. MSI MAG Coreliquid 360R V2 AIO CPU Su Soğutma, Döner ARGB Blok Başlığı, Entegre Soğutucu Pompası, AMD ve Intel Uyumlu
  5. AMD Ryzen 9 7950X 4.5 GHz 64 MB Cache AM5 İşlemci
  6. Gigabyte 4060 Ti GV-N406TWF2OC-8GD GDDR6 128BIT Ekran Kartı
  7. Hiksemi Future 1TB 7450MB/s - 6750MB/s Gen4x4 PCI-e NVMe M.2 2280 PC-PS5 SSD

Desteğiniz için şimdiden çok teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
İşlemci ya da anakart arızası ama işlemci gibi sizinki. Sokette yamuk pin var mı diye kontrol edin ilk iş. Geçen sokette pinleri yamultan bir arkadaş vardı.
iPhone macro çekim ile kontrol ettim, zaten hiç pinlere dokunmadım. Hem ben hem de ChatGPT kontrol etti. Test etmemin nedeni anakartın arızalı olarak gelme ihtimali ben de öyle düşünüyorum ama. Tabii ki test edebileceğim daha doğrusu güvenebileceğim bir bilgisayarcı olsa en iyi yol olacaktı ama sanırım değişime göndereceğim. Teşekkür ederim.

iPhone macro çekim ile kontrol ettim, zaten hiç pinlere dokunmadım. Hem ben hem de ChatGPT kontrol etti. Test etmemin nedeni anakartın arızalı olarak gelme ihtimali ben de öyle düşünüyorum ama. Tabii ki test edebileceğim daha doğrusu güvenebileceğim bir bilgisayarcı olsa en iyi yol olacaktı ama sanırım değişime göndereceğim. Teşekkür ederim.
En doğru karar olur. Tahminimce gönderme ve değişim süreci uzayacak diye zamandan endişe ediyorsunuz ve haklısınız ama sorun çözülmüyorsa hiç uğraşmayın. Değişime gönderin.

En doğru karar olur. Tahminimce gönderme ve değişim süreci uzayacak diye zamandan endişe ediyorsunuz ve haklısınız ama sorun çözülmüyorsa hiç uğraşmayın. Değişime gönderin.
Evet aslında değişim süreci çözüm yanlısı bir satıcı olmazsa çok uzayabiliyor. Ürünün arızalı olduğunu kabul edip koşulsuz geri alan bir satıcı olmasını umarım. Henüz iletişime geçmedim. Marka adı vermemiz doğrumu bilmiyorum ama bence çokta bilinmeyen bişey değil anakartı oradan aldığım için: Amazon'dan benzer bir problemde "ürün tarafımıza ulaştığında yeni ürün gönderimi için teslim tarihi tarafınıza ulaşacaktır" çözümü varken insan bi cumartesiyi pazara bağlayan gecede ürperiyor "ne kadar sürecek" diye :)

Evet aslında değişim süreci çözüm yanlısı bir satıcı olmazsa çok uzayabiliyor. Ürünün arızalı olduğunu kabul edip koşulsuz geri alan bir satıcı olmasını umarım. Henüz iletişime geçmedim. Marka adı vermemiz doğrumu bilmiyorum ama bence çokta bilinmeyen bişey değil anakartı oradan aldığım için: Amazon'dan benzer bir problemde "ürün tarafımıza ulaştığında yeni ürün gönderimi için teslim tarihi tarafınıza ulaşacaktır" çözümü varken insan bi cumartesiyi pazara bağlayan gecede ürperiyor "ne kadar sürecek" diye :)
Umarım sorun çıkmaz.

Merhaba,

Biraz geç bir güncelleme olacak ama konu yanıtsız kalmasın istedim. Anakart ve işlemciyi aynı anda değişime yolladım, ne olur ne olmaz diye. Anakartın güç konektöründe de problem olabilir diye düşündüm. Sorun çıkarmadılar ve değişti. İşlemci tarafında sadece dükkan satıcısı olduğu için yeni ürün göndermek yerine iade aldılar. Tekrar iade ederim diye düşündüler sanırım. Sistemi kurdum ve çalışıyor. Yazmaya fırsatım olmadı.

Şöyle bir önerim olabilir: Ben render ağırlıklı kullandığım için bu işlemciyi tercih ettim. Soğutması gerçekten çok zor. MSI 360mm sıvı soğutma tam güçte bile yetersiz kalıyor, "ayar yanlıştır, termal macun yanlıştır." gibi seçeneklerini bayağı inceledim. Sistemim mesh kasada, push-pull bağlantılı olmasına rağmen soğutma sıkıntılı. Dolayısıyla düşünen varsa, Arctic 420mm önerim olacaktır. Yine push-pull bağlantı ile. Sadece oyun için alacak olan varsa, 3D kartları tavsiye ederim, onları da deneyimleme şansım oldu.

Destek olan herkese çok teşekkür ederim.