Ryzen 9950X3D sistemde anlık takılmalar normal mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Engin
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 63
  • Görüntüleme Görüntüleme 1B
Hocam bundan once bir BIOS sifirlayip EXPO 1 deneyeyim mi?
EXPO'da stabildir heralde, değilse kit faulty oluyor zaten. Sen bilirsin, ama bu kadar ayar boşa gitmesin derim. tRCD 37- tRP 37 1-3-1 Nitro bak son kez istersen. 1.65 vdd 1.45 vddq 1.4 vddio 6200 c26 için.

Ayarları kaydet olmazsa bu da hata verirse EXPO1'de test et. Onda hata varsa kit faulty'dir zaten.

Bu ayarlari da yaptiktan sonra uzun suredir hata almadan devam ediyor test:

Bu ayarlari da yaptiktan sonra uzun suredir hata almadan devam ediyor test:

Eki Görüntüle 194582
İyi, şanslı çıktın. Köşeden yırttın gibi görünüyor.

Utanmasa bunu da açamayacaktı imc ya da kit.

tRCD-tRP 37 kalsın bence, zaten minimum 36 olur 6200'de ya da olamıyor ki hata verdi bilemiyoruz onu. 37-37 stabil ise kalsın böyle. 1.65'te sıkıntı değil. 1.6 altına açamaz zaten kolay kolay c26'yı.

1-2-1'i de açamayabilir, 1-3-1 olması yeterli, rx kısmını 2'den 1 yapmak daha önemli. 2-3-1 auto'su çünkü, 1-3-1 ve 1-2-1 hangisi oluyorsa onda kalmak lazım.

1-2-0 çok önemli değil, genelde stabil olmuyor. 1-3-1 stabilse orada kalsın Nitro ve bu voltajlar.

FCLK 2167-2200 zorlanabilir ama oyun açısından önemsiz, bandwith isteyen uygulamalarda faydası olur. 2066 kalabilir, ona sonra uğraşırsın. FCLK stabilitesinden emin olmak zordur, bezdirir. AM4'teki gibi WHEA errors vermiyor çünkü HWiNFO'da AM4'te veriyordu oradan anlıyordun FCLK stabil olmadığını. AM5'te linpack extreme vesaire yapman lazım uzun süre ki anca anlayacaksın. O da çipi 95 derece dayıyor anca öyle instabilite varsa saptıyorsun.

Su anda bir sorun yok gibi duruyor ama oyunda test etmedim daha. Simdi zamaniniz varsa ve sizi yormayacaksa neden IMC bu kadar basarisiz ise EXPO 7200 Mhz nasil calisabiliyor hocam, biz bu kadar ayari yaptik ama Windows’un bu animasyonlari kaygan degil hala. Bosuna mi yaptik diye birkac soru sormak istiyorum

7200'ün de stabilliğinden emin değiliz. Bu programla test etsen belki hata verebilir, ama 7200 iyi bir frekans değil. Minimum 7600 lazım ki o da 6000 1:1 moda denk. 6200 c26, 7800-8000 arasına denk geliyor performans olarak.

Animasyon kayganlıktan dediğini tam anlayamadım, Windows 11 Pro 25h2'de misin? Debloat işlemi yapman gerekebilir, çerçöp siliyor. Winutil powershell yönetici açıp kodunu yazacaksın, tweaks standart diyip start diyeceksin, debloatlıyor telemetrileri bir miktarını. Bir de oosu10 adlı programla kapatabiliyorsun. En iyi sürüm LTSC ama, ya da 25h2 enterprise massgrave.dev sitesinden indirip kendin gpedit vesaire kullanarak debloatlaman lazım. Gereksiz servisleri silip kapatacaksın yani, akıcılıktan kastın o ise, arkadaki çerçöp meşgul ediyor işlemciyi. @Engin

irm "https://christitus.com/win" | iex

Bu programdan da apply recomended settings demen yeterli. Diğerlerini uygulama, update falan da kapatıyor yoksa. Geri dönderebiliyorsun gerçi ayarları eski haline öyle bir durumda.

Buradan 25h2 enterprise indirip debloatlaman lazım kendin, çünkü LTSC sürümü henüz mevcut değil, 24h2 LTSC mevcut.

Hocam bu konuyu acma sebebim aslinda piyasanin en iyi islemcisini ust seviye bir anakarta takmama ragmen, yani cokca para dokerek cogu parcanin en iyilerini/iyisini almama ragmen (sadece RAM burada biraz ucuz kaliyor bence) neden hala Windows’ta Visual Studio acarken farem anlik takiliyor, baslata basinca niye asagidan yukariya 180Hz kaymak gibi kayamiyor da sanki 90Hz gibi geliyor buna anlam veremiyorum ve moralim bozuluyor. 32 cekirdek islemci 128 MB cache ile 50 tane basit servisi ayni anda baslatamiyorsa teknolojiye olan inancim yerlebir olacak.

Mouse polling rate 8000 mi? 1000'e çekip tekrar dene. Sebebini bilmiyorum, mouse benim de takılıyor her açışta Windows'u ama sonra düzeliyor. Shader cache mevzusundan dolayı da oyunlar donar takılır arada sonrasında geçer. Uygulama takılmasına çok rastlamadım açıkçası. Chipset ve Nvidia driverleri son sürüm olmalı zaten sende.

@Engin RAM A-Die olsun yeter, en dandik A-Die RAM'i voltajı basıp adam edersin, o konuda şüphen olmasın. Senin bellek kontrolcün iyi değil, 7200'ü de stabil açabildiğinden şüpheliyim, 7600 dahi açamadı çünkü.

İşletim sistemi kaynaklı problemin olabilir, dediğim tarzda dene, şu anki halihazırda Pro'yu debloatla ama Pro'da her istediğin servisi telemetriyi kapatamıyorsun, artık olduğu kadar. İstediğin akıcılığı belki öyle yakalarsın. Bir de bu mouse polling rate sıkıntı yaratıyor, ya da Wi-Fi/Bluetooth problem yaratıyor. Tavsiyem 1000'e çek pollingi, wi-fi+bt BIOS içinden kapat sonraki boot'ta @Engin

Son surum hocam. Polling rate 1000. Benimde ilk acilista oyle oluyor arada bir de sistem normal calisirken bazen oluyor, ya Windows klasik esekligini yapiyor ya da ne bileyim. Biraz da fazla para harcayinca insan her sey kusursuz olsun istiyor. Bende durum boyle en azindan. Biraz da takintiliyim bu konularda, ikisi birlesince bu konu aciliyor ve yarim gundur birlikte RAM timingi ayarlarken buluyoruz kendimizi.

RAM mevzusu etkili ama konunun temeline inersen sebebi kimse bilemez ya da bulamaz. Farklı OS'ler denemen lazım. RAM bu işin temeli, gecikmeyi minimalize ediyorsun, FPS+%1 FPS akıcılık artışı yakalıyorsun ama tek başına yetmez. Sorunu sen kendin bulacaksın. İşletim sistemi kurarken tüm ayarlar defaultta kalsın bir de, overclock ya da EXPO profillerinde sistem kurma. 24h2 ltsc falan deneyebilirsin ya da 25h2 enterprise debloatlayabilirsin. Pro'da çok çerçöp var ve kapatamıyorsun hepsini, bu da ayrı bir sanat. Bu arındırma işlemi de problem, OS konusunda aşırı bilgim yok. 4 4'lük olması zor ama dediğim gibi, illa bir şeyde sıkıntı çıkıyor ve çözemiyorsun. OS kaynaklı ise dediğim gibi dene ilk etapta.

@Ayhan Dönmez hocam bende ChatGPT'den undervolt ayarı çektim. 3600 MHz DDR4 128 GB RAM var. Verilen ayarları girdim daha da düşürdüm voltaj DRAM 1.6 v girdim. 1usmus V3 yeterli olur mu? 1 buçuk saat gibi süre verdi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…