Benim anlamadığım şey 5070'in 4090'dan güçlü olduğunu iddia eden ya da olsun isteyen insanlar neden yeni çıkan orta seviye bir ekran kartın eski nesil en üst seviye ekran kartından daha güçlü olmasını istiyorlar. Aldığınız şeyler hemen eskisin sizde yenisini almak zorunda mı kalın istiyorsunuz? 1080 Ti ve 3060 karşılaştırmasında da arada iki nesil var bence yine normal o zamanlar 1080 Ti alabilen insan şimdinin 4090 alanı ile aşağı yukarı aynı seviyede görülüyordu ve bu üst seviye kartlar yıllarca eskimiyor yani durum buydu hep. Ekran kartı bu telefon değil ki 2 senede bir değiştirmek zorunda kalalım ki ben telefonlarda da ona karşıyım insanlar artık her şeyi çok hızlı tüketir oldu. Oyunlar, eşyalar hatta insanlar birbirini bile hızlı tüketiyor da neyse artık konu bu değil.
Bugün bir konuda 5070 için 4K ile grafikleri biraz kısarsınız yazmıştı biri nasıl haykırdımBenim bu konuda bazı fikirlerim var. Aynı şekilde ne yazık ki beni de, mantığımı anlamayan bazı kişiler teknoloji karşıtı veya 3090 savunucusu olmakla itham ettiler ama ilgisi yok. Bir kısım tespitlerimi buraya aktaracağım. Detayları ve kaynağı aşağıdaki yazıdır:
Nvidia İçin Cevap belli, Yeni Seri (4000, 5000) Olması Değil, En Üst Versiyon (..90) Olması Daha Öne | DonanımHaber Forum » Sayfa 2
"Kimseye 4090, 5090 almayın demiyoruz (tam aksine alacaksanız 90 serisi alın diyoruz temel olarak) ama paranızı akıllı kullanın ve israf etmeyin de diyoruz. Ayrıca ..90 serileri haricinde (özellikle 4K için), alt serilere (5060, 5070, hatta 5080-çünkü hepsi 12-16 gb) bir ton para vermek yerine daha iyi iş görecek 3090 (çünkü 24 gb ve halen çok güçlü-5080 ile arasında çok fark yok saf güç olarak) almayı düşünebilir ve paranın kalanını pc donanımını iyileştirmeye kullanabilirsiniz diyoruz. Ama orta düzey bir pc donanımı ve ekranı olan biri için elbette bu eksiğini tamamlamak yerine parasını 5090'a, 4090'a vermesi uygun olmasa gerek. Bir arkadaş 3090'dan geçmiş 4060'a, bir diğeri de 3090 satıp 4080 almış, böyleleri çok vardır. Ve çok sıkıntı yaşamışlar tabi. Attan inip eşeğe binmek misali. Bu tabi bütçe meselesi ama mesela bütçesi yetişmeyen biri için 4060-4070 almak yerine, bundan çok daha iyi ve ekonomik bir çözüm, iki nesil önceki serinin en üst versiyonunu almak olabilir. Örneğin 5060-5070 (hatta 5080) almak yerine, 3090 almak. Bu şekilde hem daha ucuz olur, hem de çok daha iyi performans ve görüntü kalitesi alınabilir. (Bakın buraya dikkat edin, bu söz özellikle 4K ultra ve en üst düzey pc donanımı için geçerlidir.) Bu yüzden yeni nesil diye daha alt seriye geçmenin uygun olmayacağını vurguluyoruz. Ben daha çok 4K ultra üzerinde duruyorum. Donanımı zaten yüksek olanlar, 2K için elbette 5070ti veya 5080 tercih edebilirler. Sonuç olarak karar zaten sizin ve bu kararın hangisinin daha uygun olacağını da kullanım şartlarınız belirler.
Herşey Nvidia'nın halt yemesi nedeniyle oldu. Ekran kartlarına servet istemese ve yeterli vram koymuş olsa neyi ifade etmek zorunda kalacaktım ki? Doğrudan en iyisi ve en üst seviye ne ise onu alın mutlaka çünkü tam sorunsuz ve akıcı deneyim yaşamanız önemli, zaten windows öyle sorunlu bir sistem ki, en üst düzey sistemde bile mutlaka bir şekilde sorun çıkarmayı başarıyor derdim, olur biterdi. Ama öyle olmadı işte, baktım adamlar 5090'a çok yüksek bedeller istiyor, e bizde bu daha da yukarıya çıkacak diye gördüğümden vicdanım el vermedi, gidin mutlaka 150 bin lira verip 5090 alın demeye veya gidin 4K için 60, 70 serisini yetersiz vram'e rağmen bir ton para verin, nasıl olsa yeni nesil diyerek kandırmaya. Çünkü işin hem israf hem de parayı akıllıca kullanma hem de kullanamayacağın/ihtiyacın olmadığı teknolojiyi satın almanın uygunsuzluğu boyutları ortaya çıktı.
Dikkate alınması gereken şöyle bir şey aklıma geldi, muhtelif donanım parçaları için genel bir kabul vardır, stabil ve verimli çalışması için kapasitesinin %20-25 kadarını boş bırakmak gerekliliği ifade edilir. (Diskler, işlemciler, ram'ler, power supply vs.) Muhtemelen aynı mantık vram için de söz konusu olsa gerek. Yani kartın sorunsuz çalışması için kullanılmayan, boş bırakılan bir vram miktarı da olmalı, tam sınırda çalışsa sorun olur, oyun çöker, dlss ve fg düzgün çalışmaz vs. Bu yöndeki tecrübeler internette aktarılıyor. Aklınızda bulunsun.
Herkes iyi bilsin ki, vram'in yetmediği durumda o çok güvenilen ve bel bağlanılan yeni teknolojileri kullanamıyorsunuz ve onlar bu konuda size yardımcı olup sorununuzu çözemiyorlar. 4k ultra oyun deneyimi istiyorsanız kararınızı buna göre verin.
5090 tabi ki teknik anlamda yeni seri için en iyi seçenektir ama aşırı fiyat yüksekliği ve 3090'ın şu anki ihtiyacı mükemmel karşılaması nedeniyle, aradaki fiyat farkıyla pc donanımınızı en üst düzeye çıkarmak harika bir alternatif olarak karşınızda duruyor. Bunu iyi düşünün ve hesap edin.150-25=125 Evet pc donanımınızı en üst düzeye yükseltebilmek için size kalan para bu kadar, 5090 yerine ikinci el 3090 aldığınızda.
Elinde zaten 3090 veya 4090 bulunanların da, mevcut tabloda, 6070ti veya 6080 beklemesi gayet makul görünüyor kanaatimce.
4k ultra için vram miktarı 24 gb.dan düşük hiçbir kartı almayın.
Arkadaşlar, acaip bir dümen ve tezgah kurulmuş durumda, ciddi anlamda da farkında olan az sayıda insan var, bizim gibi nvidia'nın çakallığını ve insanları kandırmasını ve 90 serisi kartlar için servet istemesini eleştirmemizi teknoloji karşıtlığı diyenler bile oldu ama peki bu Nvidia'nın yaptığının nitelikli dolandırıcılıktan ne farkı var? Maksat ne burada, oyunları daha yüksek fps ile daha akıcı oynamak değil mi? Peki maksadının tam aksine neden gecikmeye sebep oluyor bu kartların getirdiği yeni teknoloji dlss ve fg? Ve zaten çok güçlü olan bu kartlar neden ille de dlss'ye muhtaç durumda bırakılıyor? Yahu şu anda hiçbir dlss ve fg olmadan en üst düzey oyunları 4K ultra ayarlarda mükemmel oynatan 3090 varken ve 5090 bunun saf güç anlamında iki katı güçlüyken, birisi de lütfen söylesin bana neden ben 5090 ile dlss ve fg'a ihtiyaç duyayım ve bu güya yeni teknolojileri kullanmak zorunda olayım ve bunun için bir ton ekstra para vereyim, bu saçmalığın daniskası değildir de nedir? Tabi bu bir ton saçmalık olmadan sadece önceki nesille arasındaki yüzde 30'luk farkı öne sürse ve aynı şekilde para istese, bu kadar parayı gereksiz yere kimse vermeye yanaşmaz. Peki yeterli vram'e ve güce sahip olan 3090 ve 4090'dan daha fazla bir şeye şu andaki oyunlar ihtiyaç duyuyor mu? Asla böyle bir ihtiyaç söz konusu bile değil. Milletin kafasını öyle bir allak bullak ettirler ki. Yahu kardeşim sen adam gibi yeterli vram koy şu kartlara başka hiçbir şeye ihtiyacımız yok işin aslında. Ve öyle oyun çeviriyorlar ki, bu alt seviye kartlardan sakındıkları vram işin aslında maliyeti gayet düşük bir donanım parçası, aynı pc ram gibi. Vaziyetin çakallığını buradan anlayın. Zaten getirdikleri yeni nesil dlss ve fg da, vram ihtiyacının onda birden de az düşürüyor. Yani 18 gb'dan 17.2'ye düşüyor ancak. E bu zaten 5090 haricinde hiçbir kartı 4k oynamak için kullanmak için kurtarmaz ki. E zaten daha düşük çözünürlükte kullanacaksan zaten bu kartlara ihtiyacın yok! Ne biçim bir adam çarpmadır anlamadım gitti."
Bugün bir konuda 5070 için 4K ile grafikleri biraz kısarsınız yazmıştı biri nasıl haykırdım
4K oynayacaksın ve grafikleri kısman gerekiyor ama iddiası 12 VRAM kartla 4K verim alabilecek.
Şuan eşim BG3 oynuyor 12-15 arası ortamına göre VRAM consume var 4K Ultra ayarlarda? DLSS ne kadar kısacak bunu? Bir de ucu ucuna VRAM nasıl kullanacaksın gap olmadan? Elle tutulur hiç bir yanı yok 5x serisi yeşil firmanın gaming tarafındaki balonunu kendi kendine patlattığı seri olacak.
Elinize sağlık hocam. Yeşil firma çok güzel scam marketing yapıyor yıllardır. Millete yutturuyor DLSS ilüzyonu altında 6-8-12 VRAM kartlar satıyor bir de çocuk gibi " ama DLSS var " muhabbetipandemi zamanında sistem toplamıştım 6950XT kartlı, arkadaşlarım o ara 3060-3070 falan kullanıyor bana nasıl kötülüyorlardı yok alma yazılım sorunu yok çöküyor kapanıyor vs. ilk o zaman tanışmıştım AMD kartıyla. Ben ayarları direkt ultraya çekerken onlar ince ayar çekiyorlardı FPS sabitlemek için. Daha fazla söyleyecek bir şey bulamıyorum tekrar elinize sağlık. @lostideas
Bu teknolojinin bu kadar üzerinde durma sebepleri güçsüz kartları üretip yüksek fiyattan her yıl satabilmek. İlk çıktığı zaman 3060 almıştım ve DLSS çöp diye Technopat'a konu açmıştım. 3000 serisi kullanmayan çoğu kişi savunmaya geldi. O sıra mining yüzünden kartlar çok pahalıydı. 3060'ı ilana koymuştum çok rahat sistemi + ekran kartını aldığım fiyata ikinci elini satabiliyordum.
Kısacası o sıra zaten ekstra pahalıydı ve ekstra çöptü. Hiçbir zaman da kullanmadım. Belki geliştikçe iyi olur orasını bilemiyorum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?