Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

adagezer

Uzman
Yer
izmir
Merhaba, 500 GB Samsung 970 EVO Plus kullanıyorum. Samsung kendi sitesinde depolama belleğinin "Samsung V-NAND 3-bit MLC" olduğu belirtilmişken TechPowerUp sitesindeki veri tabanında TLC olduğu yazılmış? Ayrıca Samsung'un bazı versiyonlarında Elpis bazılarında Phoenix kontrolcu kullanıldığını öğrendim, yine kendi sitesinde Samsung in-House Controller yazıyor. Bendekinin hangi kontrolcüye sahip olduğunu nasıl öğrenebilirim?

Çözüm
3-bit MLC, TLC demek zaten. Samsung bu şekilde isimlendirme yapıyor. Yani TLC NAND var. İlk revizyonlarsa Samsung V5 TLC varken son revizyonda Samsung V6 TLC kullanıldı.
  • 1-bit: SLC
  • 2-bit: MLC
  • 3-bit: TLC
  • 4-bit: QLC
Kontrolcü de revizyona göre değişiyor. Phoenix de olabiliyor, Elphis de. Samsung-in-House bir kontrolcü ismi değil, Samsung üretimi diye öyle yazılıyor. İlk revizyonlarda Phoenix vardı, sonra Elphis kullanıldı.

AIDA64 gibi yazılımlar gösterebiliyor, onu kontrol et. Göstermezse SSD etiketini kaldırıp bakman gerekiyor.
3-bit MLC, TLC demek zaten. Samsung bu şekilde isimlendirme yapıyor. Yani TLC NAND var. İlk revizyonlarsa Samsung V5 TLC varken son revizyonda Samsung V6 TLC kullanıldı.
  • 1-bit: SLC
  • 2-bit: MLC
  • 3-bit: TLC
  • 4-bit: QLC
Kontrolcü de revizyona göre değişiyor. Phoenix de olabiliyor, Elphis de. Samsung-in-House bir kontrolcü ismi değil, Samsung üretimi diye öyle yazılıyor. İlk revizyonlarda Phoenix vardı, sonra Elphis kullanıldı.

AIDA64 gibi yazılımlar gösterebiliyor, onu kontrol et. Göstermezse SSD etiketini kaldırıp bakman gerekiyor.

Çözüm
Adsız.webp

TLC NAND ok ama AIDA64 de kontrolcuyu belirleyemedi:). Biraz araştırdım, SSD kutusu dikey tasarımlı ise elpis kullanıldığına dair bir ipucu var mış. Bendekinin kutusu da dikey tasarım. SSD soğutucunun içinde olduğu için de etiketi kaldırıp bakamadım.

SSD etiketinin üzerindeki PN koduna bakman lazım. Üstteki ise Phoenix, alttaki ise Elpis’tir.

IMG_6133.webp

Dikey kutu olması hangi kontrolcünün olduğunu söylemiyor. Bendeki de dikeydi 2023 üretimi ama Phoenix geldi.

Elpis ise NAND da yenidir. Yanlış hatırlamıyorsam 980 Pro’daki NAND’lardı.

Firmware sürümünden de anlayabilirsin. 2 ise eski. Üstü ise yeni (güncellenmiş hali).