Dikey sığdırsın demiyorum zaten. Ayrıca onu düşünecek olan da ben değilim. Günün sonunda kocaman tepsi gibi bir yere dizmek yerine daha mantıklı ve düzgün tasarımlar yapabilirler. Aynı Xiaomi, 13 Pro modeline de koydu 1 inç sensör. Demek istediğim bu tasarımı direkt sensör boyutuna bağlamanın anlamı bence yok. Yani kocaman şirket gerçekten bütün tasarım algılarını bir tarafa koyup ''Sensör sığmadı abi yaa'' diye mi telefon üretiyor? %46 mı bilmiyorum, hesaplamadım ama bunun %100'ü zaten ne kadar da %146'sı kocaman oluyor.%46 daha küçük sensör sence yakınlar mı? Daha büyük sensöre daha büyük optik sabitleyici elemanlar ve daha büyük optik elemanlar yapman gerekiyor; o zaman da modül daha da büyüyor. Tek ana sensörde değil, HP9 kullanan cihazların telefotosu 1/1.4 boyutunda. Fiziki sınırı geçtim, soğutma sistemi de yuvarlak alanda daha verimli oluyor kısaca tek buhar odası ile hem anakart hem de modüller soğuyabiliyor. Dikey veya yatay şekilde o modüller sığamıyor. Yani boşu boşuna kalas gibi ve çirkin tasarım yapmıyorlar. Attığım örneklerde X200 Pro mini ve X200 harici hepsinde HP9 var. X200 Pro'da ise 1/1.28 sensör var; ona rağmen dikey sığdırmak zor ve saçma bir görüntü oluşturuyor. Fotoğraftan kırpıp kendin de tek tek dikey veya yatay koyabilirsin.
Detaylar
Kim cevapladı?İtachi Uchiha
Yetkin
Huawei Pura serisinin tasarımları bence oldukça şık.
Arlecchino
Başarılı
Dikey sığdırsın demiyorum zaten. Ayrıca onu düşünecek olan da ben değilim. Günün sonunda kocaman tepsi gibi bir yere dizmek yerine daha mantıklı ve düzgün tasarımlar yapabilirler. Aynı Xiaomi, 13 Pro modeline de koydu 1 inç sensör. Demek istediğim bu tasarımı direkt sensör boyutuna bağlamanın anlamı bence yok. Yani kocaman şirket gerçekten bütün tasarım algılarını bir tarafa koyup "sensör sığmadı abi yahu" diye mi telefon üretiyor? %46 mı bilmiyorum, hesaplamadım ama bunun %100'ü zaten ne kadar da %146'sı kocaman oluyor.![]()
Hala demek istediğimi sanırım anlamadınız o zaman verdiğiniz örnek ile göstereyim.
Xiaomi 13 Pro.
Bu ise Xiaomi 13.
Xiaomi 13 Pro cihazında olan ana modül neredeyse Xiaomi 13 cihazının bütün modüllerinin boyutunda. Xiaomi 13 Pro Xiaomi 13'ten daha büyük boyuta sahip; yani fotoğrafta göründüğünden daha da fazla fark var. Ve Ultra modeller gibi 4. kamera veya periskop lens de yok. Güncelde olan modellerin ise periskop modülünde HP9 gibi büyük sensörler bulunuyor. Ocağa benzeyen tasarım yapmalarının temel sebebi alan sıkıntısı; ikinci ise artık bu tasarım dilinde ilerlemeleri.
Neden bozulsun durduk yere. 1-2 haftada bozulsa aldığım yere götürürüm.Sevis diyorum. Benim bütçem zaten ultra düzey sayılmaz; 16e veya 15'e düşünüyorum. Yani ortalama maksimum 55 bin TL gidip, 30 bin TL'ye yurtdışı telefon aldım. Diyorsunuz ki maksimum düşürürsen bozulur. Abi, hadi bir şekilde bozuldu, ne yapacaksınız? Mesela Pixel aldın, nereye yaptıracaksınız?
Zaten Pixel’ler kolay bozulmuyor. Düşürmezse falan tabii ki.Neden bozulsun durduk yere. 1-2 haftada bozulsa aldığım yere götürürüm.
3 yıldır gelecek diyorlar hocam, kendileri bile getireceğiz de getireceğiz diyor ama bir sonuç yok. Zaten işlemci tarafında da çok bir albenileri yok şu anda, S8E ile tam 2 kat farkları var Geekbench'te Tensor G4'ün.Nothing ve Pixel'in tasarımı güzel. Pixel de yakında TR'ye gelebilir. İhtimali var.
Beni yoruyorsunuz hocam:Hala demek istediğimi sanırım anlamadınız o zaman verdiğiniz örnek ile göstereyim.
Xiaomi 13 Pro.
Eki Görüntüle 155145
Bu ise Xiaomi 13.
Eki Görüntüle 155146
Xiaomi 13 Pro cihazında olan ana modül neredeyse Xiaomi 13 cihazının bütün modüllerinin boyutunda. Xiaomi 13 Pro Xiaomi 13'ten daha büyük boyuta sahip; yani fotoğrafta göründüğünden daha da fazla fark var. Ve Ultra modeller gibi 4. kamera veya periskop lens de yok. Güncelde olan modellerin ise periskop modülünde HP9 gibi büyük sensörler bulunuyor. Ocağa benzeyen tasarım yapmalarının temel sebebi alan sıkıntısı; ikinci ise artık bu tasarım dilinde ilerlemeleri.
Xiaomi 14 Ultra ve Xiaomi 13 Pro'ya ait bazı görselleri kullanarak ve Epey'den telefonların uzunluklarına bakarak bazı hesaplamalar yaptım:
Bu, ana kamera sensörünün tüm gövdeye oranı. Çarpıp bölünce:
Şeklinde bir değer buldum. Yani kamera sensörünün bir kenarı 25 mm, 2,5 cm.
Aynı hesabı bir de Xiaomi 14 Ultra'yı baz alarak yaptım:
Burada da çarpıp bölünce:
Yine çok benzer bir değer çıkıyor. Zaten 1 inç 2,54 cm eder. Hesabımız yuvarlama farklarıyla birlikte hemen hemen doğru. Aynı hesabı bir de S25 Ultra ve Xiaomi 13 için yapalım:
Çarpıp bölünce:
Çıkıyor. S25 Ultra:
Çıkıyor. Yani 1/1.3 inç sensör aşağı yukarı 18 mm diyebiliriz.
İki sensör arasındaki farkı S25 Ultra sayılarıyla oransal olarak hesaplarsak:
Bu hesaba göre 1 inç ile 1,3 inç sensör yan yana böyle gözükmeli:
Eğer S25 Ultra'da ana kamera yerine 1 inç sensör, zoom kamera yerine de 1/1.3 inç sensör koyarsak, aşağıdaki gibi görünür:
Biraz pile doğru taştığımızı varsayarak, ne kadar yer gerektiğini hesaplarsak da:
mm cinsinden bu sonuç çıkıyor. Yani bu telefon, olduğundan 5 mm, yarım santim daha uzun yapılsa sığabilir. Tabii ki ben mühendis değilim, bu işin teknik tarafını ya da ne gibi şeylerle karşılaşılabileceğini bilmiyorum ama bunu dert edinmek zorunda olan da ben değilim. Kısacası anlatmak istediğim, öyle sığmayacak inanılmaz boyutlar değil bunlar, bu tepsi tasarımını mecbur oldukları için kullandıklarını düşünmüyorum. Sounçta bu telefonları birileri tasarlıyor, bu tasarımın güzel olduğunu düşünüyor ki 1500 dolarlık telefonları bu tiple çıkarıyorlar. Yani ''Tasarımı çok güzel yapabiliriz ama başka türlü olmuyor'' şeklinde bir konuşmanın geçtiğini zannetmiyorum.
Dosya Ekleri
Arlecchino
Başarılı
Beni yoruyorsunuz hocam:
Xiaomi 14 Ultra ve Xiaomi 13 Pro'ya ait bazı görselleri kullanarak ve Epey'den telefonların uzunluklarına bakarak bazı hesaplamalar yaptım:
Eki Görüntüle 155159
Bu, ana kamera sensörünün tüm gövdeye oranı. Çarpıp bölünce:
Eki Görüntüle 155160
Şeklinde bir değer buldum. Yani kamera sensörünün bir kenarı 25 mm, 2,5 CM.
Aynı hesabı bir de Xiaomi 14 Ultra'yı baz alarak yaptım:
Eki Görüntüle 155162
Burada da çarpıp bölünce:
Eki Görüntüle 155163
Yine çok benzer bir değer çıkıyor. Zaten 1 inç 2,54 CM eder. Hesabımız yuvarlama farklarıyla birlikte hemen hemen doğru. Aynı hesabı bir de S25 Ultra ve Xiaomi 13 için yapalım:
Eki Görüntüle 155164
Çarpıp bölünce:
Eki Görüntüle 155165
Çıkıyor. S25 Ultra:
Eki Görüntüle 155167Eki Görüntüle 155168
Çıkıyor. Yani 1/1.3 inç sensör aşağı yukarı 18 mm diyebiliriz.
İki sensör arasındaki farkı S25 Ultra sayılarıyla oransal olarak hesaplarsak:
Eki Görüntüle 155169Eki Görüntüle 155170
Bu hesaba göre 1 inç ile 1,3 inç sensör yan yana böyle gözükmeli:
Eki Görüntüle 155171
Eğer S25 Ultra'da ana kamera yerine 1 inç sensör, Zoom kamera yerine de 1/1.3 inç sensör koyarsak, aşağıdaki gibi görünür:
Eki Görüntüle 155172
Biraz pile doğru taştığımızı varsayarak, ne kadar yer gerektiğini hesaplarsak da:
Eki Görüntüle 155175
Mm cinsinden bu sonuç çıkıyor. Yani bu telefon, olduğundan 5 mm, yarım santim daha uzun yapılsa sığabilir. Tabii ki ben mühendis değilim, bu işin teknik tarafını ya da ne gibi şeylerle karşılaşılabileceğini bilmiyorum ama bunu dert edinmek zorunda olan da ben değilim. Kısacası anlatmak istediğim, öyle sığmayacak inanılmaz boyutlar değil bunlar, bu tepsi tasarımını mecbur oldukları için kullandıklarını düşünmüyorum. Sounçta bu telefonları birileri tasarlıyor, bu tasarımın güzel olduğunu düşünüyor ki 1500 dolarlık telefonları bu tiple çıkarıyorlar. Yani "tasarımı çok güzel yapabiliriz ama başka türlü olmuyor" şeklinde bir konuşmanın geçtiğini zannetmiyorum.
Gözle gördüğünüzü atıyorsunuz gerçekten komik.
Diyagonal boyutlarını bile yanlış biliyorsunuz. S25 ultradaki periskop kamera acaba nereye gitti? Çizdiğiniz görselde bile sığmamışlar üstüne üstlük buna daha HP9 sensör koyulacak. Dikey koyduğunda buhar odasının boyutunu da değiştirmen gerekecek, pilin de küçülmesi gerekecek veya komple cihazı büyülteceksin. Olacak 250 gr. Uzatmanın manası yok; kendi gözlerinizle sadece 1 inçlik sensörün bile sığmadığını kanıtlamışsınız.
Xiaomi 15 Ultrayı geçtim, 14 Ultrayı acaba nasıl dikey konumlandıracaksınız...
Son düzenleme:
Daha iki mesaj önce gözle gördüğünü atan ben değildim sanki.Gözle gördüğünüzü atıyorsunuz gerçekten komik.
Diyagonal boyutlarını bile yanlış biliyorsunuz. S25 ultradaki periskop kamera acaba nereye gitti? Çizdiğiniz görselde bile sığmamışlar üstüne üstlük buna daha HP9 sensör koyulacak.
Sen mühendissin galiba, her şeyi bu kadar iyi bildiğine göre.Dikey koyduğunda buhar odasının boyutunu da değiştirmen gerekecek, pilin de küçülmesi gerekecek veya komple cihazı büyülteceksin. Olacak 250 gr. Uzatmanın manası yok; kendi gözlerinizle sadece 1 inçlik sensörün bile sığmadığını kanıtlamışsınız.
Xiaomi 15 Ultrayı geçtim, 14 Ultrayı acaba nasıl dikey konumlandıracaksınız...
Eki Görüntüle 155179
Yazdığın her şey, (Pil küçülmeli, soğutma şöyle olur vs.) tamamen kendi varsayımların. Bunların tasarımı için çalışan bunca insan düşünecek bu durumu. Günün sonunda bu tasarımın güzel olduğunu illaki düşünüyorlar.
Arlecchino
Başarılı
Daha iki mesaj önce gözle gördüğünü atan ben değildim sanki.o zaman HP9 yerine başka sensör koysunlar kardeşim, koyamıyorlarsa bu yine onların beceriksizliği. Ayrıca ben HP9 nedir, nasıl bir şeydir bilmiyorum, bilmek zorunda da değilim. Dediğim gibi bu, benim sorunum değil. Hesaplamalarım gayet doğru. Periskop kamerayı da senin güzel hatırın için Ultra genişin yanına alalım, olur mu? Tepsi gibi telefon tasarlayacaklarına yarımşar milim uzunlukları arttırsınlar, bana ne? Sana yarı haklı yarı haksızsın dememin sebebi de buydu. Ayrıca en alttaki sensör yerine 25 Ultra'nın ana sensörünü koydum, HP9'dan daha büyük.
Canım arkadaşım sensörlerin boyutlarını resmi verilerle hesaplayıp attım ve karşılaştırdım. Yani hesabım yuvarlama vesaire değil resmi verilerle konuştum çizip atmadım. HP9 kullanan periskop kameraların boyutunu bilmeden neden hesap kitap yapmaya çalışıyorsunuz ki?
Yaptığınız modülün neredeyse 2 tanesinin yan yana gelmiş halinden uzun.
Sen mühendissin galiba, her şeyi bu kadar iyi bildiğine göre.sığmadığını kanıtlamışmışım, mızıkçı çocuklar gibi hadi 14 Ultra'yı sığdırdın 15 Ultra sığdır ne demek? 14 Ultra'da niye bu tasarım var o zaman?
Yazdığın her şey, (pil küçülmeli, soğutma şöyle olur vs.) Tamamen kendi varsayımların. Bunların tasarımı için çalışan bunca insan düşünecek bu durumu. Günün sonunda bu tasarımın güzel olduğunu illaki düşünüyorlar.
Arkadaşım sığdıramamışsın ki 14 Ultra da olan periskop modül S25 ultranın ana modülünden daha büyük ona rağmen sığmamış.
S25 ultraya koyduğun ana modül kendi periskop modülünden yataylamasına daha uzun ve 14 ultanınki daha da büyük.
Çizdiğiniz görsel.
Periskop modülü işaretlediğim 14 Ultra.
Son düzenleme: