Bütçe
35.000 TL
Hocam tam olarak artıları eksileri nedir bu duurmun hiç bilmiyorum? Attığınız incelemeyi okudum ve sanırım baya bi uzaklaştım bu durumdan ötürü.
Mat kaplama için grenli, puslu ve donuk görüntü var diyorlar ya hani bunda kullanılan mat kaplama daha agresifmiş. Buna benzer durumu XG27ACS de Asus yaşamıştı. Hatta bunun için XG27ACG'yi çıkardı, XG27ACS ile aynı ama kullanılan kaplama değiştirildi.

Belki rahatsız olursunuz belki olmazsınız bilemiyorum. Denemeniz lazım.

Mat kaplama için grenli, puslu ve donuk görüntü var diyorlar ya hani bunda kullanılan mat kaplama daha agresifmiş. Buna benzer durumu XG27ACS de Asus yaşamıştı. Hatta bunun için XG27ACG'yi çıkardı, XG27ACS ile aynı ama kullanılan kaplama değiştirildi.

Belki rahatsız olursunuz belki olmazsınız bilemiyorum. Denemeniz lazım.
Aslında G6 kötü gözükmüyordu, beyazlarda gene de bir gariplik yok değildi diğer IPS monitörüme göre eğer bunda da öyle bir sorun olursa gerçekten can sıkabilir, haklılık payı olabilir. Burada sadece en çok istediğim model aslında QD-Oled çünkü Dell'deki kaymaklığı görünce, G6 ile de kıyaslayınca bariz fark vardı :D

"it’s looks like 27” 1440p QD-OLED." G81SF için olan bu yorum aslında benim isteğime yakında olabilir mi bilemiyorum.

Valla pc başına geçince daha fazla okudum da G81SF baya gömülmüş ve eğer dedikleri gibiyse rahatsız edici durumda. En iyisi bir süre daha beklemek doğru seçimi yapmak için.

Aslında G6 kötü gözükmüyordu, beyazlarda gene de bir gariplik yok değildi diğer IPS monitörüme göre eğer bunda da öyle bir sorun olursa gerçekten can sıkabilir, haklılık payı olabilir. Burada sadece en çok istediğim model aslında QD-Oled çünkü Dell'deki kaymaklığı görünce, G6 ile de kıyaslayınca bariz fark vardı :D

"it’s looks like 27” 1440p QD-OLED." G81SF için olan bu yorum aslında benim isteğime yakında olabilir mi bilemiyorum.
Bence spesifik kullanıcılar haricinde çok fazla sorun olmaz. Altıüstü kaplamadan ötürü 4k'dan 2k'ya düşmek mantıklı değil, kaldı ki gen 4 panel varken diğerlerinin yüzüne bakmam.

Bence spesifik kullanıcılar haricinde çok fazla sorun olmaz. Altıüstü kaplamadan ötürü 4k'dan 2k'ya düşmek mantıklı değil, kaldı ki gen 4 panel varken diğerlerinin yüzüne bakmam.
Ama OLED dediğiniz zaman da renk doğrulu ve siyah beyaz gösterimleri ciddi derece önemli bence. Bu monitörde ise bu konuda sorun var gibi gözüküyor en azından beyaz tarafında, dediğim gibi G6'da da beyazlarda bir gariplik vardı muhtemelen MAT kaplamadan olsa gerek eğer bunda daha sıkıntılıysa, bu kadar para verip insanın canını sıkabilir.

Ama OLED dediğiniz zaman da renk doğrulu ve siyah beyaz gösterimleri ciddi derece önemli bence. Bu monitörde ise bu konuda sorun var gibi gözüküyor en azından beyaz tarafında, dediğim gibi G6'da da beyazlarda bir gariplik vardı muhtemelen MAT kaplamadan olsa gerek eğer bunda daha sıkıntılıysa, bu kadar para verip insanın canını sıkabilir.
XG27AQDMG alman gerekiyor o zaman. Onun hareket performansı G6'dan iyi. Siyahlarda mor gözükme veya griye dönme mevzusu yok. Ekrana ışık gelse bile minimal düzeyde kayıp yaşıyorsunuz. Bu da gündüz vakti bile görüntünün değişmeyeceği anlamına geliyor. Kaplama da glossy.

Woled'e fazla ön yargınız var gibi geldi bana, bu panelde oled yani sadece bazı temel farklılıklar var. Woled alınca Downgrade yaşamayacaksınız, bazı kısımlarda zayıf olabilir ama bazı yerlerde de daha iyi. QD oled direkt üstün sayılmaz.

İncelemeye bir bakın derim:

Sizin İPS monitör neydi bu arada? Renk gamutlarına bakıcam.

XG27AQDMG alman gerekiyor o zaman. Onun hareket performansı G6'dan iyi. Siyahlarda mor gözükme veya griye dönme mevzusu yok. Ekrana ışık gelse bile minimal düzeyde kayıp yaşıyorsunuz. Bu da gündüz vakti bile görüntünün değişmeyeceği anlamına geliyor. Kaplama da glossy.

Woled'e fazla ön yargınız var gibi geldi bana, bu panelde oled yani sadece bazı temel farklılıklar var. Woled alınca Downgrade yaşamayacaksınız, bazı kısımlarda zayıf olabilir ama bazı yerlerde de daha iyi. QD oled direkt üstün sayılmaz.

İncelemeye bir bakın derim:

Çok fazla sorun yaşayan gördüm, belki şansıma sorun yaşamayacağım ama bu denli sorun yaşanıyorsa monitörün biraz hataları vardır demektir. Biraz önyargım olduğu kesin ama G81SF'ten baya uzaklaştım şimdi son olarak dediğiniz gibi AQDMG ya da ucuzluğuyla 16.800'e gene G6 alıp ilerki zamanlarda gelecek monitörleri beklemek mantıklı duruyor. Ya da IPS'im zaten iyiyken onunla idare edip, daha net bir alım yapmak en sağlıklısı.

Çok fazla sorun yaşayan gördüm, belki şansıma sorun yaşamayacağım ama bu denli sorun yaşanıyorsa monitörün biraz hataları vardır demektir. Biraz önyargım olduğu kesin ama G81SF'ten baya uzaklaştım şimdi son olarak dediğiniz gibi AQDMG ya da ucuzluğuyla 16.800'e gene G6 alıp ilerki zamanlarda gelecek monitörleri beklemek mantıklı duruyor. Ya da IPS'im zaten iyiyken onunla idare edip, daha net bir alım yapmak en sağlıklısı.
XG27AQDMG'nin DCI-P3 %97, rec 2020 ise %72 çıkıyor. Sizdeki İPS monitörün renk gamutu (XG27AQ) %93 DCI-P3 ve %70 rec 2020 çıkıyor. Yani renk gamutunda woled olan biraz daha iyi. QD oled G6 ise %99 DCI-P3 ve %80 rec 2020 çıkıyor. Açıkçası İPS monitörünüzden bu modele geçince bir fark görememiştiniz. XG27AQDMG de zaten elinizdekinden daha iyi renk gamutunda. Yani renk açısından sizin adınıza konuşacak olursam kayda değer bir kayıp yaşamıyorsunuz zaten. İkisinin ortasında çünkü.

Woled olunca İPS'ten düşük gamut olacak gibi bir algı var sizde ama öyle değil. QD oled daha iyi sadece.

XG27AQDMG'nin DCI-P3 %97, rec 2020 ise %72 çıkıyor. Sizdeki İPS monitörün renk gamutu (XG27AQ) %93 DCI-P3 ve %70 rec 2020 çıkıyor. Yani renk gamutunda woled olan biraz daha iyi. QD oled G6 ise %99 DCI-P3 ve %80 rec 2020 çıkıyor. Açıkçası İPS monitörünüzden bu modele geçince bir fark görememiştiniz. XG27AQDMG de zaten elinizdekinden daha iyi renk gamutunda. Yani renk açısından sizin adınıza konuşacak olursam kayda değer bir kayıp yaşamıyorsunuz zaten. İkisinin ortasında çünkü.

Woled olunca İPS'ten düşük gamut olacak gibi bir algı var sizde ama öyle değil. QD oled daha iyi sadece.
Zaten Amazon ya da HB gibi yerlerde indirime girerse, 25K civarlarında almayı düşünüyorum AQDMG'yi ama şuan o firmalarda satılmıyor bakalım belki düşerde deneyimlerim. Uzun süre bulamazsam da G6 alıp geçebilirim şimdilik.

Tabii ki sadece onlar bunu dedi diye hareket etmiyorum fakat forumları araştırdığımızda, kullanıcı yorumları bana göre daha önemli. RTINGS direk referans aldığım tek site, diğerlerini de es geçmiyorum tabii ama kullanıcı deneyimi şu açıdan önemli, 16.800 TL'ye alınan Samsung G6 240Hz, 32.000 TL'ye alınan Dell'den çok daha tatmin etmişti beni, panel akıcılığı olarak çok daha iyiydi elbette Dell fakat parlaklık konusunda gerçekten gözlerim ağrıdı, 15 senedir bilgisayar kullanıyorum bunun 7-8 senesi aktif bir şekilde günlük ortalama 6-8 arası olabilir ama hiç gözüm ağrımamıştı yani. O yüzden tabii ki profesyonel incelemeler önemli fakat kullanıcıların ki de önemli. Örneğin: G6 Odyssey ile alakalı kimsenin PS5 sorunu yaşadığını görmedim, Reddit, TechPowerUp, Türk forumları vs. bunun için iade ettikten sonra Gemini'ye Deep research bile yaptırdım bana yorum bulup getiremedi :D ayrıca aqdmg ile çok fazla "görüntü" sorunu olduğunu Reddit'te karşılaştım o da beni itmişti bayağı. Siyahlar daha iyi olabilir de peki neden qd-OLED'ler bariz bir şekilde pahalı bende onu anlamadım. Bu arada panel akıcılığı konusunda belki Samsung mat ekran kullandığı için, Dell'e göre daha az akıcı görünmüş olabilir şu an bunu düşündüm ve muhtemelen durumda bundan ibaret.

Peki sizce 31k bütçeye hangisini önerirsiniz? Siz fikrinizi zaten söylediniz G81sf diye ama şimdi bu konuyu düşününce mat ekran gene akıcılık konusunda tatmin etmeyebilir beni. Dell'in biraz parlaklığı olsa gene düşünmeden çekeceğim ama işte onda yapamayacağım aşikar, alışmam bile imkansız gözüküyor o parlaklığa. Ya da aynı fiyata 4K G80SD 32" düşerse onu mu tercih ederdiniz?

3 senedir kullandığım monitörüm; https://www.rtings.com/monitor/tool...-xg27aq-vs-asus-rog-strix-xg27acs/22186/56501 aq versiyonu ve gerçekten çok memnunum fakat OLED diye gerçeğin üzerine gitmek istiyorum artık. Hele ki filmlerde ve hikayeli oyunlarda o OLED'in tadını aldıktan sonra bayağıdır araştırıyorum, indirim bekliyorum.

Ayrıca ilk videoda 1.55'te ki ekran karşılaştırmasında gerçekten dediğiniz gibi woled daha doğru renk veriyor gözüküyor ama ben RTINGS'te şunu anlamadım. Dell tarafında 9.5 accuracy var fakat mesela bu woledin 8.3, ben buna da çok dikkat ediyorum ama şimdi görünene göre woled daha iyi gözüküyor gibi o bilgiyi de tam anlayamadım ben.

Son olarak; paneldeki akıcılığın sebebi qd-OLED olmasıymış yani glossy panel muhabbeti herhalde. Samsung'taki mat ve woledteki matlıktan dolayı daha az akıcı gözüküyor. RTINGS'te karşılaştırmaları okuyunca 100% olarak bu yüzden olduğunu düşünüyorum.

Merhaba hocam @Genzonzi @2254 woled panelde de glossy var acaba aynı şekilde qd-OLED glossydeki akıcılık woled glossy de var mı? Qd-OLED'deki akıcılığı woled de görebilir miyiz sonuçta ikisi de glossy yoksa bu akıcılık qd-OLED olmasıyla mı alakalı?

Son düzenleyen: Moderatör: