Merhaba, bu monitörü amazondan aldım, sıfır açılmamış kutu geldi, ölü piksel yoktu. Scanline problemi yaşadım. Yeşil, mavi ve turuncu tonlarında windows tema rengi menüsünde yaklaşık 10 renk için gayet bariz scanline saydım. 120Hz alınca düzeliyor biliyorsunuz fakat ben bunu 240Hz SDR modunda iyileştirmenin başka bir yolunu buldum.
Sorunu çözmek için öncelikle monitör picture ayarlarında
color space native değil
auto olacak. Daha sonra amd kontrol panelini açıyorsunuz:
Eki Görüntüle 174416
1. Ayarlar çarkına tıklayıp display sekmesine gelin. Ekran görüntüsündeki yere geleceksiniz.
2. Şimdi custom color'u açın.
3. Color Temp Control eğer açık ise kapatın, kapalı ise açıp tekrar kapayın.
Bunu yapınca monitör kendini sRGB'ye çekiyor. Bu şekilde scanline sorunu SDR modunda neredeyse tamamen kayboluyor.
Bunu çözümü ilk bulan ben değilim reddit üzerinde wide gamut kapatın diyorlar, bu şekilde kapatabiliyorsunuz, amd kontrol paneli bu ayarı yaptığınızda monitörün EDID bilgilerini okuyup sRGB ayarı çekiyor ve bu scanline sorununu büyük oranda görünmez yapıyor.
Düzeltme sonrası scanline görebildiğim renkler:
Eki Görüntüle 174423
Elbette bu bir çözüm değil bunun farkındayım fakat bir çözüm olarak değil kusurun üzerini kapatma yöntemi olarak anlatıyorum. İşinize yararsa ne güzel, yaramazsa üzgünüm, bana değil, Samsung'a kızın.
Bunun dışında monitörün biraz kendisinden bahsedeyim. Neredeyse kusursuz diyebilirim, 1440P 240Hz gözleriniz bayram ediyor çok keyifli bir tecrübe. Ben özel çözünürlük olarak 1920x1440P ekledim bazı FPS oyunlarda 4:3 oynamak istediğimde böyle yapıyorum, yine çok çok keyifli oluyor. Kesinlikle ghosting ya da siyah iz (black smearing) yok görüntü bir oled değil tamam ama çok çok net pişman etmez.
Monitör
giriş gecikmesi (piksel gecikmesi ile karıştırmayın) olarak ise biraz sınıfta kalıyor 5ms değerine sahip 240Hz ve game mode açık olduğunda. Öyle aman aman rahatsız edecek gözünüze batacak bir değer değil ama daha iyileri mevcut 1-2ms aralığında TN/IPS monitörler mevcut bilmiş olun.
Ben bu monitör ile BF6 oynadım biliyorsunuz şu an açık betası var, şöyle skorlar alıyorum her maç:
Eki Görüntüle 174420
Eki Görüntüle 174421
Yani öyle aman aman FPS oynatmaz bir monitör değil. Oynamayı bilen her türlü oynar. OLED olsa daha iyi oynar mıydım? Muhtemelen evet, fakat çok umrumda değil. Curved OLED alacak bütçem yok.