1Mehmet_Bey
Becerikli
Scanline tam ne oluyor ? Çıkarsa iade edilmeli mi Kronik hepsinde mi var bu ?
Bunun testi yok, eğer monitörde bu sorun oluşursa zaten bütün programlarda, bütün senaryolarda istemeseniz de bu sorun gözünüze batar. Siz monitörü kullanırken rastgele bir gün bu sorun oluşabilir. Genelde monitör ayarlarını sıfırlayınca ve bütün kabloları sök-tak yapınca geçtiği söyleniyor. Bazı kişiler bu sorunun aşırı ısınmadan kaynaklı olduğunu söylüyor. Ancak korkulacak bir şey yok, dediğim gibi bazı ayarlarla oynayınca sorun geçiyor (videodaki arkadaş da göstermiş).Peki hangi testi yapıp anlayacağız olup olmadığını?
Cahillik mutluluktur lafı ağır kaçmış hocam. Scanline kişinin gözünü rahatsız etmediyse ve monitörle mutluysa her şey çok iyi demektir.Görüntüde çizgilenme oluyor. Kameram iyi değil başkasından alıntı gösterebilirim.
Eki Görüntüle 176691
İşaretli renklerde yatay çizgileri görüyorsun değil mi? ''Scanline'' dedikleri sorun bu oluyor. Esas ismi Pixel Walk. Şu sayfada kaydırmalı bir foto var oradan daha detaylı farkı görebilirsin:
240Hz Samsung VA panellerde kronik gibi bir şey. Panelleri çok zorlamışlar tepkime süresi ve hz gibi alanlarda o yüzden böyle oluyor. Bana göre kronik ben kronik demek istiyorum çok çok fazla şikayet var çünkü ama ''bende yok'' diye tutturan kullanıcılar var. Bana sorarsan gerekli testleri yapmıyorlar, gözleri görmüyor, 120Hz kullanıyorlar ya da çok şanslılar.
Şu ana kadar Samsung'un çıkardığı 240Hz VA panellerde bu sorunu göstermemiş bir model yok. Forumlarda özellikle yeşil forumda her konuda bu paneli ballandıran kullanıcılar var (ki genel olarak haklılar) ama scanline yokmuş gibi davranıyorlar. Belki aslında en doğrusunu yapıyorlar çünkü cahillik mutluluktur ama sonuç olarak ben takıntılı birisiyim, o yüzden elimdeki paneli sıfır ölü piksel olmasına rağmen değiştirmeye karar verdim, fark olacak mı merak ediyorum scanline için. Olmazsa ikinci panel sıkıntısızsa 200Hz özel çözünürlük yapmayı deneyeceğim. Şu an G65B devam mı yoksa iadesini verip OLED mi alsam diye ikilemdeyim.
Cahillik mutluluktur lafı ağır kaçmış hocam. Scanline kişinin gözünü rahatsız etmediyse ve monitörle mutluysa her şey çok iyi demektir.
Gözü keskin, küçük sorunları fark eden birisi için OLED daha can sıkıcı olabilir. Genel anlamda çok iyi, renkli fakat hassas birisinin fark edeceği sıkıntıları var. OLED alınır mı? Bence düşünmeye bile gerek yok.Bu sıkıntıların ne olduğunu Recep Baltaş’ın OLED videosundan öğrenebilirsiniz.
Aynı ikilemde OLED G6’yı seçtim hocam. Bence öğrenci indirimiyle onu alabilirsiniz, tavsiye ederim. Gerçekten panel kalitesi çok iyi olduğu için o sorunları hassas birisi bile göz ardı edecektir. İşte yansıma, titreme, yazı kalitesi ve pixel atlatma olayı gibi. Çünkü monitörün sunduğu görüntü çok tatmin edici, küçük şeyleri umursamazsın. Özellikle çok ışıklı ortamda değil de loş ışıkta-az ışıkta kullanacaksan kesinlikle al.Dürüst konuşuyorum, keşke fark etmesem, gözlüksüz fark etmiyorum keşke gözüm gözlüksüz oyun oynayabilecek seviyede olsaydı. Yoksa çok çok hoşuma gitti monitör ama bakın mesela helldivers 2 oynuyorum yeşil ya da turuncu sis efekti oluyor anında çizgi çizgi oluyor gözlük ile bir kere bu sorunu anlayınca zaten gözlerim şahin gibi scanline aramaya başladı görmezden gelemez oldum.
Ne olduğunu hiç bilmesem kısacası daha cahil olsam çok daha mutlu olurdum. Şimdi curved oled bakıyorum 1000R OLED yok, üzülüyorum yani ben bu monitörü iade ettiğim için strese girdim yemin ederim gece uykum kaçtı. Bakalım öğrenci indirimi OLED alırım belki o beni keyiflendirir.
Aynı ikilemde OLED G6’yı seçtim hocam. Bence öğrenci indirimiyle onu alabilirsiniz, tavsiye ederim. Gerçekten panel kalitesi çok iyi olduğu için o sorunları hassas birisi bile göz ardı edecektir. İşte yansıma, titreme, yazı kalitesi ve pixel atlatma olayı gibi. Çünkü monitörün sunduğu görüntü çok tatmin edici, küçük şeyleri umursamazsın. Özellikle çok ışıklı ortamda değil de loş ışıkta-az ışıkta kullanacaksan kesinlikle al.
Bence fiyatı düşmez. Genel olarak monitör fiyatlarında anlam veremediğim bir artış mevcut. Ayrıca, ekonomist değilim fakat kur koruma kaldırılmış ve dolayısıyla kur yükselmesi yaşanabilir gibi geliyor. Samsung üstünden peşine taksit şekilde alınması en iyisi.En son baktığımda öğrenci indirimi 22 bin gösteriyordu, biraz tuzlu ama yine outlet dışında alınabilecek en ucuz OLED. Eskiden daha ucuzmuş beklesem mi tekrar fiyatı düşer mi bilmiyorum. İademin yatmasını bekliyorum şu an bir tane daha G65B alabilirim ama iademi alıp OLED ile VA ruleti oynamak arasında bir karar vermem lazım.
Son olarak QD-OLED vs WOLED yanma konusunda nasıl bilginiz var mı? QD-OLED için beyaz renklerde hızlı yanıyor diyorlar, oynadığım oyunlarda UI elementleri genelde beyaz oluyor biraz tedirgin etti beni. Hatta acaba IPS'e mi düşsem tekrar diye düşünmedim değil bu seferde adam akıllı IPS panel bulamadım.
XG27ACMG var ama fiyatı ROG serisi olduğu için muhtemelen balon. Monitör ELMB destekliyor ama parlaklık seviyesi ve görüntü netliği hakkında en ufak detay bulamadım. ASUS her monitöre koyuyor ELMB zaten ama 10 monitörden 9'unda balon bu özellik, inceleme olmadan bir anlamı yok.
Yine ben paraya kıyıp OLED alacağım gibi.
Bence fiyatı düşmez. Genel olarak monitör fiyatlarında anlam veremediğim bir artış mevcut. Ayrıca, ekonomist değilim fakat kur koruma kaldırılmış ve dolayısıyla kur yükselmesi yaşanabilir gibi geliyor. Samsung üstünden peşine taksit şekilde alınması en iyisi.
QD-OLED ve WOLED için iki tarafta da burn-in riski var. Aşırı beyaz ve yüksek parlaklık riski arttırıyor. Ben her şeyi normalde de dark mode kullanıyorum. UI elementleri sürekli sabitse sıkıntı olabilir. Samsung’un Logo Brightness diye ayarı var. Onu high yaptığında arayüzün sabit kısmı, logo gibi yerlerin parlaklığını otomatik düşürüp burn-in olmasını engellemeye çalışıyor.
Aslında adam akıllı IPS var. VG27AQML1A iyi diye biliyorum fakat bu monitörlere göre kontrastı çok düşük kalıyor. XG27ACMG‘yi hiç araştırmadım, fikrim yok. Asus’un eski VG258QM modelini kullanmıştım. ELMB aktif edince parlaklık çok düştüğü için hiç kullanmadım fakat kullanabilsem faydası vardı.
OLED tercih edin elbette. Ancak üstte dediğim gibi devamlı aynı statik görüntüdeki bir oyunu oynayacaksanız sıkıntı olabilir. 5-6 sene önce Black Desert Online oynuyordum, ekranda haritadan tut skill şeması ve kısayollar ekranda sürekli sabitti. Bugün onu oynamaya devam ediyor olsam OLED’i hiç düşünmem.
Statik içerikten kaçmak lazım.Onun dışında akışında olan her şey için müthiş panel.