Bütçe
10k
Görüntüde çizgilenme oluyor. Kameram iyi değil başkasından alıntı gösterebilirim.

Eki Görüntüle 176691

İşaretli renklerde yatay çizgileri görüyorsun değil mi? "scanline" dedikleri sorun bu oluyor. Esas ismi pixel walk. Şu sayfada kaydırmalı bir fotoğraf var oradan daha detaylı farkı görebilirsin:

240Hz Samsung VA panellerde kronik gibi bir şey. Panelleri çok zorlamışlar tepkime süresi ve Hz gibi alanlarda o yüzden böyle oluyor. Bana göre kronik ben kronik demek istiyorum çok çok fazla şikayet var çünkü ama "bende yok" diye tutturan kullanıcılar var. Bana sorarsan gerekli testleri yapmıyorlar, gözleri görmüyor, 120Hz kullanıyorlar ya da çok şanslılar.

Şu ana kadar Samsung'un çıkardığı 240Hz VA panellerde bu sorunu göstermemiş bir model yok. Forumlarda özellikle yeşil forumda her konuda bu paneli ballandıran kullanıcılar var (ki genel olarak haklılar) ama scanline yokmuş gibi davranıyorlar. Belki aslında en doğrusunu yapıyorlar çünkü cahillik mutluluktur ama sonuç olarak ben takıntılı birisiyim, o yüzden elimdeki paneli sıfır ölü piksel olmasına rağmen değiştirmeye karar verdim, fark olacak mı merak ediyorum scanline için. Olmazsa ikinci panel sıkıntısızsa 200Hz özel çözünürlük yapmayı deneyeceğim. Şu an G65b devam mı yoksa iadesini verip OLED mi alsam diye ikilemdeyim.

Benzer mevzular OLED de var desem? Tam sizin takılacağınız tarz da hem de.
G6 OLED için RTINGS'in yazdığını okudunuz mu?

IMG_4163.webp

Aynısı QD-OLED'de var deniyor. Herhalde daha zor fark ediliyor. Gece vakti HDR açınca çizgilenmeler gördüm.

IMG_4072.webp

IMG_4071.webp

IMG_4063.webp

HDR kapatınca görmesi çok zor oluyor ama yine de var.

Ayrıca bu başlıkta yazılanları da okuyun.
Veya neredeyse tüm OLED monitörlerde olan VRR flicker sorunu.

G65B'den pek farkları yok. Bunlarda takılacağınız ufak tefek sorunlar barındırıyor. Mesela XG27AQDMg de Black crush, yansıma ve gradyan sorunları. QD-OLED'de keza siyahlarda mora dönme ve glossy WOLED kadar olmasa da yansıma sorunu var. Düşük parlaklık sorununu söylemiyorum bile. Takıntılıysan OLED de pişman edebilir.

Son düzenleme:
Benzer mevzular OLED de var desem? Tam sizin takılacağınız tarz da hem de.
G6 OLED için RTINGS'in yazdığını okudunuz mu?

Eki Görüntüle 176724

Aynısı QD-OLED'de var deniyor. Herhalde daha zor fark ediliyor. Gece vakti HDR açınca çizgilenmeler gördüm.

Eki Görüntüle 176726

Eki Görüntüle 176725

Eki Görüntüle 176727

HDR kapatınca görmesi çok zor oluyor ama yine de var.

Ayrıca bu başlıkta yazılanları da okuyun.
Veya neredeyse tüm OLED monitörlerde olan VRR flicker sorunu.

G65B'den pek farkları yok. Bunlarda takılacağınız ufak tefek sorunlar barındırıyor. Mesela XG27AQDMg de Black crush, yansıma ve gradyan sorunları. QD-OLED'de keza siyahlarda mora dönme ve glossy WOLED kadar olmasa da yansıma sorunu var. Düşük parlaklık sorununu söylemiyorum bile. Takıntılıysan OLED de pişman edebilir.

Scanline öyle zar zor irdeleyip bulunan bir sorun değildi benim panelde, Windows tema ekranına geliyorum, mesela çimen yeşili seçiyorum ve tüm görev çubuğu baştan aşağı sıvalı tuğla gibi tırtık tırtık oluyor. Bu durum turuncu, sarı, mavi, yeşil ile yine denk geliyordu. sRGB yapıp monitörü soluklaştırınca bir nebze düzelmiş gibi oluyor ama kalıcı bir çözüm değil.

Helldivers oynuyorum mesela, turuncu sis çıkıyor tırtık tırtık olmuş sis mi görüyorum soğanlı ruffles mı belli değil. Sarı bir konsol var mesela o oyunda bütün görev objelerinde o sarıyı kullanıyorlar vanalar, paneller vb... Özellikle HDR açıkken o sarı yüzeylerin hepsinde gayet bariz tırtık tırtık sayıyorum. Kapalıykende yine görülüyor doğru ışık vurunca.

Bana kötüsü gelmiş diyorsanız tekrar denerim, ama normali böyle ise zorlamaya gerek yok. Bahsettiğiniz OLED sorunlarını hafife almıyorum, ama IPS Glow veya ölü pikselden çoğunluk rahatsız olur mesela, ben olmuyorum aşırı olmadığı sürece. Yani kısacası evet takıntılıyım fakat orantılı ölçüde. Takıntı seviyem sorunun gözüme ne sıklıkla battığına bağlı.

Atılan son mesajla birlikte kafamda şu tespiti yaptım. “Gülü seven dikenine katlanır.”

Görüntü güzelleştikçe kusurlar çoğalıyor gibi. Artık olaya felsefik bakıyorum. :D Böyle olacaksa en iyisi olsun o halde? Almışken OLED alayım, en iyisi olsun ve kusurlarıyla seveyim mantığı.

Çünkü Mini LED tarafında kalitesiyle çokça övülen Q27G3XMN monitörle bile yabancı forumlarda black smearing ve ghosting problemleri yaşayanlar olduğunu gördüm. Türkiye’de satılsa almayı düşünmem örneğin. Mini LED IPS panellerde de bilindiği gibi glow oluyor.

Çok yüksek bütçelere aşırı başarılı modeller var elbette, fakat fena uçuk fiyatlardan bahsediliyor.

@2254 Görseldeki o siyah buğulanması ve bozulma monitör parlak ortamda kullanıldığında ortaya çıkan bir şey değil mi? Onunla tamamen ilgisiz bir sorun mu yoksa? Birkaç saate eve geçince oda ışığında test edip görsel yükleyeceğim.

@plushm Ayrıca, parlaklıkla ilgili bir şey daha. Ben yüksek parlaklığa takık birisiyim. VG258QM’de 415 nit ölçülmüş ve %100 parlaklıkta kullanıyordum, düşünün. Omen 25i 360nit ve sönük geliyordu. Ancak OLED G6 için 28 parlaklık bile(tahmini 240 nit civarı) gerçekten iyi, sönük falan değil. Arttırma ihtiyacı duyduğum hiçbir nokta yok, olmuyor. Basitçe parlaklık düşse bile renkler sönükleşmiyor, kaçmıyor.

Sadece Carti’nin Fine Shit klibinde (hem siyahi hem klip çok karanlık) zifiri hissettirmişti. Youtube’dan bakabilirsin.

Atılan son mesajla birlikte kafamda şu tespiti yaptım. “gülü seven dikenine katlanır.”

Görüntü güzelleştikçe kusurlar çoğalıyor gibi. Artık olaya felsefik bakıyorum. :D böyle olacaksa en iyisi olsun o halde? Almışken OLED alayım, en iyisi olsun ve kusurlarıyla seveyim mantığı.

Çünkü mini LED tarafında kalitesiyle çokça övülen Q27g3xmn monitörle bile yabancı forumlarda Black smearing ve ghosting problemleri yaşayanlar olduğunu gördüm. Türkiye'de satılsa almayı düşünmem örneğin. Mini LED IPS panellerde de bilindiği gibi glow oluyor.

Çok yüksek bütçelere aşırı başarılı modeller var elbette, fakat fena uçuk fiyatlardan bahsediliyor.

@2254 görseldeki o siyah buğulanması ve bozulma monitör parlak ortamda kullanıldığında ortaya çıkan bir şey değil mi? Onunla tamamen ilgisiz bir sorun mu yoksa? Birkaç saate eve geçince oda ışığında test edip görsel yükleyeceğim.

@plushm ayrıca, parlaklıkla ilgili bir şey daha. Ben yüksek parlaklığa takık birisiyim. VG258Qm'de 415 nit ölçülmüş ve %100 parlaklıkta kullanıyordum, düşünün. Omen 25i 360nit ve sönük geliyordu. Ancak OLED G6 için 28 parlaklık bile(tahmini 240 nit civarı) gerçekten iyi, sönük falan değil. Arttırma ihtiyacı duyduğum hiçbir nokta yok, olmuyor. Basitçe parlaklık düşse bile renkler sönükleşmiyor, kaçmıyor.

Sadece Carti'nin fine shit klibinde (hem siyahi hem klip çok karanlık) zifiri hissettirmişti. YouTube'dan bakabilirsin.

Akşam vakti fark etmiştim ama gündüz denemedim. HDR açınca bazı videolarda belli oluyor. HDR kapalı akşam vakti bile gözükmüyor neredeyse.

Dürüst konuşuyorum, keşke fark etmesem, gözlüksüz fark etmiyorum keşke gözüm gözlüksüz oyun oynayabilecek seviyede olsaydı. Yoksa çok çok hoşuma gitti monitör ama bakın mesela Helldivers 2 oynuyorum yeşil ya da turuncu sis efekti oluyor anında çizgi çizgi oluyor gözlük ile bir kere bu sorunu anlayınca zaten gözlerim şahin gibi scanline aramaya başladı görmezden gelemez oldum.

DRG oynuyorum yeşil ışık altında o lobide barın altındaki yerde yine gördüm keyfim kaçtı mesela. Bir kere gördün mü görmezden gelemez oluyorsun. Kişinin kendisine bağlı ben takıntılı obsesif birisiyim, takmayan varsa alsın tadını çıkarsın çok çok tatlı bir monitör.

Ne olduğunu hiç bilmesem kısacası daha cahil olsam çok daha mutlu olurdum. Şimdi Curved OLED bakıyorum 1000R OLED yok, üzülüyorum yani ben bu monitörü iade ettiğim için strese girdim yemin ederim gece uykum kaçtı. Bakalım öğrenci indirimi OLED alırım belki o beni keyiflendirir.

Not olarak edit geçiyorum belki bana gelen panel çok abartı scanline yapıyordu bilemiyorum. Sizce tekrar denemeli miyim şansı mı? Amazon'dan alıyorum iade konusunda sıkıntı yaşamam.

Yarın değişimden yeni monitör geliyor scanline olduğunu ne yaparak anlayabilirim. YouTube ve Google kullanarak PC yok şu anlık

Yarın değişimden yeni monitör geliyor scanline olduğunu ne yaparak anlayabilirim. YouTube ve Google kullanarak PC yok şu anlık

Scanline sadece 240Hz kullanırken çok nadir yerlerde ve bazı renklerde denk geliyor, benim anladığım kadarıyla panel piyangosu her panelde var ama bazı panellerde çok daha az belirgin, benim şu an ikinci G65B geldi ve scanline görebilmek için 10 cm'den falan bakmam gerekiyor. Yanında birde G6 OLED aldım hangisini beğenmezsem geri veririm diye ama ne yalan söyleyeyim bu sefer memnunum ikisinide kullanacağım.

Mesela 240Hz modunda monitörün kendi OSD'sinde bile yeşil ve mavilerde görünüyordu eski monitörümde, ikincisinde görebilmek için yine söylediğim gibi monitörün dibine girmem gerekiyor, kısacası bir bilgisayara bağlayın, 240Hz alın, belli başlı yeşil, mavi, turuncu vb renklerde çizgilenme görmüyorsanız kafanız rahat olsun.

Şu an önümde bir G65B ve bir G6 OLED var. İkiside güzel geldi hangisini iade etsem karar veremiyorum. Çift monitör yapabilirim bir ihtimal.

Scanline sadece 240Hz kullanırken çok nadir yerlerde ve bazı renklerde denk geliyor, benim anladığım kadarıyla panel piyangosu her panelde var ama bazı panellerde çok daha az belirgin, benim şu an ikinci G65B geldi ve scanline görebilmek için 10 Cm'den falan bakmam gerekiyor. Yanında bir de G6 OLED aldım hangisini beğenmezsem geri veririm diye ama ne yalan söyleyeyim bu sefer memnunum ikisini de kullanacağım.

Mesela 240Hz modunda monitörün kendi OSD'sinde bile yeşil ve mavilerde görünüyordu eski monitörümde, ikincisinde görebilmek için yine söylediğim gibi monitörün dibine girmem gerekiyor, kısacası bir bilgisayara bağlayın, 240Hz alın, belli başlı yeşil, mavi, turuncu vb renklerde çizgilenme görmüyorsanız kafanız rahat olsun.

Şu an önümde bir G65B ve bir G6 OLED var. İkisi de güzel geldi hangisini iade etsem karar veremiyorum. Çift monitör yapabilirim bir ihtimal.

PC yerine laptop var ona bağlayıp 240Hz alabilir miyim çok eski laptop ama.Ne ile başlayacağım ona hdmi mi ?

Şu an önümde bir G65B ve bir G6 OLED var. İkiside güzel geldi hangisini iade etsem karar veremiyorum. Çift monitör yapabilirim bir ihtimal.
G65B'de renk doygunluğunun daha başarısız olması gerek. G6 OLED'deki renkliliğe yükseltmeye çalıştığınızda renkler yapaylaşmaya başlar. Bu fark en iyi renkli bir oyunda ve yeşillikli doğa kliplerinde anlaşılır. G6 OLED'in renkleri cırtlaksa bir ayar tavsiye edebilirim.

G6 OLED'in netlik konusunda da bir tık daha iyi olduğunu düşünüyorum. Görüntüyü senden uzak tutmayan, daha çok göze vuran bir yapısı var.

İki monitör yan yanaysa karşılaştırma için görsel paylaşma şansınız var mı?

G65B'de renk doygunluğunun daha başarısız olması gerek. G6 OLED'deki renkliliğe yükseltmeye çalıştığınızda renkler yapaylaşmaya başlar. Bu fark en iyi renkli bir oyunda ve yeşillikli doğa kliplerinde anlaşılır. G6 OLED'in renkleri cırtlaksa bir ayar tavsiye edebilirim.

G6 OLED'in netlik konusunda da bir tık daha iyi olduğunu düşünüyorum. Görüntüyü senden uzak tutmayan, daha çok göze vuran bir yapısı var.

İki monitör yan yanaysa karşılaştırma için görsel paylaşma şansınız var mı?

Renk konusunda kesinlikle OLED daha iyi ve HDR performansı olarak yine çok daha iyi. Local Dimming ayarı var G65B'de ama ne yalan söyleyeyim başarısız. HDR açılmaz demiyorum açılır ama G65B 6/10 bir tecrübe ise G6 OLED 8/10. Daha parlak olabilirdi oradan biraz puan kırdım ama perdeleri indirince sarıyor yine sorun yok. Sanırım pencere karşısında oturmam ile alakalı bir problem. İki monitörde yansıma yapıyor biraz, önceki XG2431'de mat bir kaplama vardı hiç sorun olmuyordu.

Bu arada hareket bulanıklığı olarak XG2431 bana göre OLED'den bile daha iyiydi, kronik arıza yapan bir model olmasaydı keşke ama her monitörün bir sorunu var artık sizinde söylediğiniz gibi.

Genel netliğe gelirsek biraz irdelemem gerekiyor gözleri iyi gören birisi değilim ama yine OLED biraz daha net gibi (Yazılar hariç). Düz olmasının etkisi olabilir. Sözde G65B'nin netlik ayarı var fakat ne yalan söyleyeyim bir işe yaramadığını düşünüyorum, placebo gibi bir şey. Doğru açıdan bakılmadığında sınıfta kalan bir monitör öyle akıllı TV özelliği var ama TV olarak kullanmak isterseniz en fazla 2 kişi yan yana film izleyebilir, kavis bu konuda sınıfta bırakıyor ve bakış açıları genel olarak çok zayıf OLED ile kıyasla.

Yine setup çok güzel şu anda arka ledleri klavyeyi fareyi vb macenta yaptım foto atmayı çok istedim ama telefonumun kamerası kırık, selfi kamerasıyla da bir detay anlaşılmıyor çok kötü duruyor. OLED'e para verip 5-6 yıllık kırık dökük telefon kullanmamda ayrı bir ironi. LG telefonum var, müzik konusunda çok başarılı diye almıştım. Artık LG telefon üretmeyi bırakmış yerine ne alsam bilmiyorum. :D

Son olarak monitörlerin ikisinide tutmaya karar verdim, tekini kardeşim istedi onunda ihtiyacı var, ben onun eski 1080P monitörünü discord, web gezinti, youtube vb kullanmayı düşünüyorum dikey çevirip. Kavisli ekran dikey çok mantıklı olmuyor onu denedim tuhaf kaçıyor. Hatırlarsam ondan foto isterim.

Şimdi tek soru OLED'i mi tutacağım G65B'yi mi. Aslında OLED açık ara kazanan ama benim monitör kullanma huylarım çok tembelce, yani bu 4 saatlik ekran bakımı, düşük parlaklık kullanma, odayı karanlık tutma, başlat çubuğunu saklama vb bu tür şeylere alışabilir miyim onu düşünüyorum.

PC yerine laptop var ona bağlayıp 240Hz alabilir miyim çok eski laptop ama.Ne ile başlayacağım ona hdmi mi ?

240Hz alabilmeniz için Display Port 1.4 veya HDMI 2.1 portu olması lazım. Hem kablonun hem bağladığınız portun bu sürümü desteklemesi gerek. Yoksa sadece 120Hz alırsınız.

Son düzenleme:
@plushm Şu ayarları G6 OLED'de deneyebilir misiniz? Özellikle sıcak renkler çok hoş bir hale gelecek. Diğer hiçbir ayarı gözüm o kadar tutmadı.

Üsttekiler: Black Equalizer 5, Adaptive-Sync On

Picture Mode: Eco
Brightness: 29
Contrast: 50
Sharpness: 11
Color: 25
Tint(G/R): 0
Contrast Enhancer: Off

Color Tone: Warm 1
White Balance: Red 0, Green -4, Blue -2
Gamma: 0
Shadow Detail: 0