mukar41 4

Uzman
Merhabalar.

Uzun zamandır Steam üzerinden bilgisayarıma yüklü olup oynamadığım NBA 2K17'yi oynayayım dedim. Oyun esnasında güç ve FPS değerlerini görmek için TroyMetrics Overlay'i de açmıştım. Oyun oynarken ara ara FPS'nin 60'lara düştüğünü ve GPU gücünün çok düşük watt değerlerine indiğini fark ettim. Bu durum birkaç saniye sürüyor, ardından ekran kartı tekrar tam güç vermeye başlıyor. Bu arada ekran kartım Sapphire RX 9070 XT Nitro+.

OCCT'de Power testi yapayım dedim ancak test başlar başlamaz, daha 2. saniyede hata alıyorum. Sorunun nedenini anlayamadım. PSU ve ekran kartı kablolarını tekrar söküp taktım ancak durum aynı. Heaven Benchmark ile ekran kartına yük bindirdiğimde sorun yok. Aynı şekilde Cinebench ile CPU'ya yük verdiğimde de herhangi bir sorun yaşamıyorum.

OCCT'de yalnızca ekran kartına yük verdiğimde de yine hata oluşuyor.

Sorun sürücü kaynaklı olabilir mi diye DDU ile sürücüleri kaldırıp tekrar kurdum ancak sonuç değişmedi. Başka herhangi bir oyunda da bu durumu yaşamıyorum.

Sorun ne olabilir ve nelerden kaynaklanabilir?

Bu durum yeni olmaya başladı. Daha geçen hafta aynı testleri yaptığımda sorun yoktu

Anakart rog b850-F
CPU 9800x3d
PSU MSI A1250gs

Ben PSU’dan çok ekran kartı tarafına bakardım açıkçası. A1250GS zaten 9070 XT + 9800X3D için fazlasıyla yeterli bir PSU.

Öncelikle ekran kartında undervolt, OC, VRAM OC, power limit gibi herhangi bir ayar varsa hepsini sıfırlayıp tamamen stok halde OCCT GPU testini tekrar deneyin. Heaven’ın sorunsuz çalışması kartın kesin stabil olduğu anlamına gelmiyor. OCCT bazı kararsızlıkları oyunlardan çok daha hızlı ortaya çıkarabiliyor.

Bir de OCCT’nin verdiği hata tam olarak ne, onu görmek lazım. Testte sadece “error detected” mi yazıyor, sürücü mü çöküyor, yoksa sistem tamamen kapanıp yeniden mi başlıyor? Bunların her biri farklı bir şeye işaret edebilir.

Ben olsam önce GPU’yu tamamen stok hale getirip OCCT GPU ve VRAM testlerini ayrı ayrı çalıştırırdım. HWiNFO’dan hotspot, bellek sıcaklığı ve voltaj değerlerini de takip ederdim. Sorun devam ederse daha eski ve stabil olduğu bilinen bir AMD sürücüsü de denenebilir.

NBA 2K17’de birkaç saniyelik watt ve FPS düşüşü tek başına kart arızası demek değil. Oyun eski olduğu için motor, sürücü, V-Sync/FPS limiti veya CPU taraflı kısa süreli darboğaz da yapabilir. Ama geçen hafta geçen OCCT testinin şimdi daha ikinci saniyede hata vermesi bence ayrıca üzerinde durulması gereken asıl nokta.

Teşekkürler yanıtınız için. Ekran kartında herhangi bir undervolt, oc vs. ayarım yok. Occt de Crashed yazıyor. Herhangi bir kararma mavi ekran kilitlenme olmuyor. Mesela FC 26 oynuyorum sürekli o oyunda 2k ultra ayarlarda hem işlemciye hem gpuya çok yükleniyor. Ama hiçbir sorun yok.

Eski sürücü kurmayı denemedim. Dediğiniz gibi önceki sürücüyü bir kurup deneyecem

Ne zaman 9070XT bench videosu görsem o watt kısmındaki oynamalar benim yüreğimi hoplatır.

Bu kartlara adam gibi stabil bir güç dağılımı yapmayı bir türlü beceremediler. Aynı sahnedesin değişen bir şey yok mesela kart bir anda 260 Watt'a inip 1 saniye sonra 340 Watt'a falan fırlıyor, inanılmaz bir dengesizlik var Power state geçişlerinde.