Birkai Khan

Çalışkan
Sistemi 4.5 yıl önce RTX 3000 serisi çıktığı zaman almıştım. Son zamanlarda satranç dışında başka bir oyun oynamıyorum (ve bundan sonra da satrançtan başka bir oyun oynayacağımı zannetmiyorum). Turnuvalara katılmaya başladım ve bayağı da ciddiye alıyorum. İnternet ELO'm 2200-2300. FIDE ratingim ilk ELO ratingli turnuvamı oynadıktan sona 1770 olarak açıldı. Stockfish ile analiz yapmayı gerçekten faydalı buluyorum ve bunu kendi gelişimim için kullanabiliyorum. O yüzden işlemci benim için bir satranç hocasından daha önemli.

Ekran kartı ---> ASUS TUF RTX 3070
İşlemci ---> R7 3700X
Anakart --->Asus TUF B550H Plus
RAM ---> Corsair 8x2 3200 MHz 16 CL
PSU ---> Corsair 750watt yarı modüler Gold sertifika
Monitör ---> MSI Optix G27 165 Hz 2K

Satranç hazırlığı ya da maç analizi yapabilmek için hamlelerin Stockfish programı üzerinde, en azından 30-35 derinliğe kadar hesaplanmasını istiyorum. Stockfish'in tekli ya da çoklu çekirdek kullanımı nasıl oluyor bir fikrim yok, ancak bildiğim tek şey fazla çekirdeğin hesaplamaya ciddi katkısı var. İşlemcimi yükseltmek istiyorum ancak Stockfish için hangi işlemciye yöneleceğim konusunda kararsızım. AMD'nin 10.000 serisini beklemeye değer mi? Çünkü çekirdek sayısını ciddi ölçüde arttıracaklarını söylüyorlar. Eğer Intel tarafında büyük bir atılım olmayacaksa, önümüzdeki 1-2 sene içerisinde indirimleri takip ederek anakart ve RAM'leri alıp, işlemcinin çıkış tarihine yakın bir zamanda sistemimi satmayı düşünüyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sistemi 4.5 yıl önce RTX 3000 serisi çıktığı zaman almıştım. Son zamanlarda satranç dışında başka bir oyun oynamıyorum (ve bundan sonra da satrançtan başka bir oyun oynayacağımı zannetmiyorum). Turnuvalara katılmaya başladım ve bayağı da ciddiye alıyorum. İnternet ELO'm 2200-2300. FIDE ratingim ilk ELO ratingli turnuvamı oynadıktan sona 1770 olarak açıldı. Stockfish ile analiz yapmayı gerçekten faydalı buluyorum ve bunu kendi gelişimim için kullanabiliyorum. O yüzden işlemci benim için bir satranç hocasından daha önemli.

İşlemci ---> R7 3700X

Satranç hazırlığı ya da maç analizi yapabilmek için hamlelerin Stockfish programı üzerinde, en azından 30-35 derinliğe kadar hesaplanmasını istiyorum. Stockfish'in tekli ya da çoklu çekirdek kullanımı nasıl oluyor bir fikrim yok, ancak bildiğim tek şey fazla çekirdeğin hesaplamaya ciddi katkısı var. İşlemcimi yükseltmek istiyorum ancak Stockfish için hangi işlemciye yöneleceğim konusunda kararsızım. AMD'nin 10.000 serisini beklemeye değer mi? Çünkü çekirdek sayısını ciddi ölçüde arttıracaklarını söylüyorlar. Eğer Intel tarafında büyük bir atılım olmayacaksa, önümüzdeki 1-2 sene içerisinde indirimleri takip ederek anakart ve RAM'leri alıp, işlemcinin çıkış tarihine yakın bir zamanda sistemimi satmayı düşünüyorum.
Stockfish için İşlemci Önerileri:

1. Çekirdek ve Performans:
- Stockfish, çoklu çekirdek desteğini kullanabilmektedir; ancak derin analizlerde genellikle daha yüksek saat hızı ve çekirdek başına performans seviyesi daha etkilidir.
- En az 8 çekirdekli bir işlemci önerilir, ancak mümkünse daha fazla çekirdeğe sahip bir model tercih edin.

2. AMD Seçenekleri:
- AMD Ryzen 7 5800X:
- 8 çekirdek, 16 iş parçacığı, yüksek saat hızlarına sahip.
- AMD Ryzen 9 5900X:
- 12 çekirdek, 24 iş parçacığı, daha fazla işlem gücü ve çoklu görevlerde daha iyi performans sağlar.

3. Intel Seçenekleri:
- Intel Core i7-12700K veya i7-13700K:
- 12 veya 16 çekirdek, mükemmel tek çekirdek performansı, yüksek saat hızları.

4. Gelecek AMD 10.000 Serisi:
- Eğer beklemeyi planlıyorsanız, AMD'nin 10.000 serisi, daha fazla çekirdek ve performans iyileştirmeleri getirmesi bekleniyor. Ancak piyasaya çıkış tarihi belirsiz olabilir.
- Bu serinin çıkışını değerlendirmek için Fire-Threading ve hız aşırtma yeteneklerini incelemek faydalı.

5. Alım Stratejisi:
- AMD 10.000 serisi çıkmadan önce mevcut işlemcinizi satmayı planlıyorsanız, piyasa koşullarını izleyin.
- RAM ve anakart güncellemelerini bu yeni işlemcinin çıkışına göre ayarlayarak tasarruf edebilirsiniz.

6. Sonuç:
- Satranç için yüksek performanslı bir işlemci arıyorsanız, Ryzen 9’lar veya Intel’in K serisi işlemcilerini değerlendirin.
- Eğer mevcut sisteminizi güncellemeye karar verirseniz, doğru dengeyi sağlayacak bir işlemci seçmeye özen gösterin.

İşlemci ---> R7 3700X

Çok çekirdek performansı önemli, AM4 için 5950X öneririm ama gereksiz para harcamış olursun. Yeni nesil işlemcilere bakabilirsin. 9950X tarzı bir işlemci ya da yeni çıkacak olan serilerden de alabilirsin.