Shadoww

Becerikli
Bu sene eşit ağırlıktan tekrar sınava gireceğim fakat işsizlik korkusundan dolayı eşit ağırlığı bırakıp sayısala çalışmayı düşünüyorum. Bu kalan süreçte sayısal alanında iyi bir sıralama yapamam. Sizce 1 yıl daha çalışıp sayısaldan güzel bir bölüme yerleşmeli miyim? Bölümlerin ve ne kadar sıralama istediği hakkında net olarak bir bilgim yok. Tıp kazanan bir arkadaşım 20.000 sıralama yapamadıktan sonra yerleşmenin bir anlamı yok demişti. Benim yapabileceğim sıralama 50-100.000, yorumlarınızı merak ediyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu sene eşit ağırlıktan tekrar sınava gireceğim fakat işsizlik korkusundan dolayı eşit ağırlığı bırakıp sayısala çalışmayı düşünüyorum. Bu kalan süreçte sayısal alanında iyi bir sıralama yapamam. Sizce 1 yıl daha çalışıp sayısaldan güzel bir bölüme yerleşmeli miyim? Bölümlerin ve ne kadar sıralama istediği hakkında net olarak bir bilgim yok. Tıp kazanan bir arkadaşım 20.000 sıralama yapamadıktan sonra yerleşmenin bir anlamı yok demişti. Benim yapabileceğim sıralama 50-100.000, yorumlarınızı merak ediyorum.
TYT netlerin ve AYT matematiğin nasıl?

Daha düzenli olarak çalışmaya başlayamadım.Tyt netim ösym sınavına girdiğimde 40'dı,Ayt için herhangi bir çalışma yapmadım, YKS'de 15 net geldi.
Şimdiden düzenli çalışmaya başla bence. TYT matematik temelin yoksa önce temel atma kamplarını izle. Sonra Mert Hoca'nın kampını öneririm onu bitir. Eş zamanlı olarak TYT feni bitir. Sonra AYT matematiğe başlarsın. Bu yıl elinden geleni yap yine de.

20.000 sıralama yapamadıktan sonra anlamı yok muhabbeti kabaca söylenen, cahilce bir yaklaşım. Örneğin iyte kimya mühendisliği 39.000 ile alıyor ama oradan mezun olup kötü şartlarda çalışan hiçbir tanıdığım yok. En düşük alan tanıdığım ₺35.000 alıyor ama tamamen evden, part time ve haftada 3 gün çalışıyor. Genellikle maaş skalası ise 60 üzerinde.

Bence siz hesabınızı şöyle yapmalısınız. Zaten 1 sene mezuna kaldıktan sonra 2. mezuna kalıp üstelik de branş değişip işe yarar bir sıralama yapabilir miyim ve o sıralamada kazanacağım bölüm bana kaybedeceğim 2 yıla değecek bir avantaj kazandırır mı? İlk noktanız tabii ki seveceğiniz bölümü okuyup seveceğiniz mesleği yapmak olmalı ama ikinci adımda bu olmalı. Yani okulu uzatmadığınız faktörde(sonuçta genellikle mühendislik bölümleri daha zorlayıcıdır) 2 yıl kaybetmiş olacaksınız. Sallıyorum 2030 yılında psikoloji mezunu olmak mı yoksa 2032 yılında X mühendisi olmak mı daha gelecek vaat eder?

Ben benzer bir ikileme Taa 2016 yılında girdim ve mezuna kalmayı tercih etmedim, çoğu insanın burun kıvırdığı çevre mühendisliğine girdim. Son 2 senem COVID'e denk geldiği için rahatlıkla derslerimi yüksek notla verdim üstüne de çalışarak para biriktirdim. Bu para ve ortalama ile yürü ya kulum yaparak şu an hedeflediğim noktaya ulaştım. 1 sene mezuniyetin belirsizliğindense elimdekini ileri noktaya taşıdım ve tercihimden bir gün bile pişman olmadım.

Şimdiden düzenli çalışmaya başla bence. TYT matematik temelin yoksa önce temel atma kamplarını izle. Sonra Mert Hoca'nın kampını öneririm onu bitir. Eş zamanlı olarak TYT feni bitir. Sonra AYT matematiğe başlarsın. Bu yıl elinden geleni yap yine de.

Ben de eş zamanlı olarak çalışmayı düşünüyorum da öyle biraz ağır oluyor sanki. Çalışma süresi konusunda değil de yoğun bir derse çalıştıktan sonra diğer çalıştığım dersleri unutmayayım? Böyle eş zamanlı çalışınca TYT de bitmiyor.

Sayısalda 50–100 binle gayet iyi bölümler kazanılır. Aslında 20 bin yapmazsan değmez” sözü doğru değil. EA'da istemediğin bir bölüme gitmektense bir yıl daha sayısala çalışıp mühendislik veya sağlık bölümü kazanmak daha mantıklı olur. Bu aralıkta iş bulma şansı da EA'ya göre daha yüksektir.

Daha başlamadıysan neden direkt sayısala yönelik çalışmıyorsun?
Öyle yapacağım hocam.Sadece TYT ile AYT'yi nasıl yürüteceğimi,alan ve bölüm hakkında emin olamadığım şeyler var.Klasik olucak ama Tıp,Bilgisayar mühendisliği gibi kendimi sürekli geliştirebileceğim Uluslararası ilişkiler,kamu yönetimi gibi bölümler düşünüyordum önceden fakat bu bölümlerde pek iş imkanı yok.

Öyle yapacağım hocam. Sadece TYT ile AYT'yi nasıl yürüteceğimi, alan ve bölüm hakkında emin olamadığım şeyler var. Klasik olacak ama tıp, bilgisayar mühendisliği gibi kendimi sürekli geliştirebileceğim uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi gibi bölümler düşünüyordum önceden fakat bu bölümlerde pek iş imkanı yok.

Tıpı seviyorsan yaz. Bende tıp okuyorum alanımı sevdiğim için dersler su gibi akıyor ancak ailesinin zoruyla tıp yazan arkadaşlarıma eziyet gibi geliyor. TYT ile AYT konusuna gelelim. TYT matematik, fen ve Türkçeyi sırayla ilerlemen lazım. Sosyal ve fendeki optik gibi ezber konuları sona bırakabilirsin ancak öbürlerini düzgünce bitirmen şart. Vakit az kalmış iken konu anlatım artı bir kaynak yapabilirsin TYT fende. Paragraf için apotemi alınabilir. Hızlı ve sağlam bir şekilde bitirdimi TYT'yi haftalık genel deneme atarak AYT'ye konu anlatımına başlamalısın. Forumda rehberler var YKS ile alakalı oralara göz gezdir.