20.000 sıralama yapamadıktan sonra anlamı yok muhabbeti kabaca söylenen, cahilce bir yaklaşım. Örneğin iyte kimya mühendisliği 39.000 ile alıyor ama oradan mezun olup kötü şartlarda çalışan hiçbir tanıdığım yok. En düşük alan tanıdığım ₺35.000 alıyor ama tamamen evden, part time ve haftada 3 gün çalışıyor. Genellikle maaş skalası ise 60 üzerinde.
Bence siz hesabınızı şöyle yapmalısınız. Zaten 1 sene mezuna kaldıktan sonra 2. mezuna kalıp üstelik de branş değişip işe yarar bir sıralama yapabilir miyim ve o sıralamada kazanacağım bölüm bana kaybedeceğim 2 yıla değecek bir avantaj kazandırır mı? İlk noktanız tabii ki seveceğiniz bölümü okuyup seveceğiniz mesleği yapmak olmalı ama ikinci adımda bu olmalı. Yani okulu uzatmadığınız faktörde(sonuçta genellikle mühendislik bölümleri daha zorlayıcıdır) 2 yıl kaybetmiş olacaksınız. Sallıyorum 2030 yılında psikoloji mezunu olmak mı yoksa 2032 yılında X mühendisi olmak mı daha gelecek vaat eder?
Ben benzer bir ikileme Taa 2016 yılında girdim ve mezuna kalmayı tercih etmedim, çoğu insanın burun kıvırdığı çevre mühendisliğine girdim. Son 2 senem COVID'e denk geldiği için rahatlıkla derslerimi yüksek notla verdim üstüne de çalışarak para biriktirdim. Bu para ve ortalama ile yürü ya kulum yaparak şu an hedeflediğim noktaya ulaştım. 1 sene mezuniyetin belirsizliğindense elimdekini ileri noktaya taşıdım ve tercihimden bir gün bile pişman olmadım.