Rehber Şekersiz, tatlandırıcılı içecekler hakkında yanlış bilinenler ve şehir efsaneleri

Olay tam da bu aslında, sonuçta insanız diyette canımız bir şeyler istiyor. Ben az tüketimde tatlandırıcılı içeceklerin şekerli olanlardan daha az zararlı olduğuna inanıyorum.

Olay tam da bu aslında, sonuçta insanız diyette canımız bir şeyler istiyor. Ben az tüketimde tatlandırıcılı içeceklerin şekerli olanlardan daha az zararlı olduğuna inanıyorum.

Gün icinde 2 bardak soğuk tatlandırıcılı içecek icersen vücuduna seker girmez ama ayni düzende sekerli içecek icersen glikojen depolarına gideceği için hep ödem yükselmiş şekilde kalırsın. Sağlık sorunu olan insanlara asla bir lafım yok, hastalik sebebiyle vücutlarında şişkinlik olabilir ve bu normal bir durum. Fakat benim demeye vardığım şey, şeker almaya devam ettigin surece glikojen depolamış da olursun. Kabaca 1 gr glikojen = 4 gram su. Yani vucudun su tutar ve şişik görünürsün.

Ben hep stevia tercih ediyorum. Vücuduma doğal olmayan bir şeyi extradan almak istemiyorum.

Sizi tebrik ederim, umarım şeker diyetinizi bozmazsınız. İmrendim açıkçası. Ben de öyle bir istikrar yok.

Yazdıklarınıza katılıyorum. Gün içerisinde zaten yeterince sağlıksız şeyler tükettiğimiz halde bunu umursamayıp tek sıkıntı belirli bir şeyi tüketmemek gibi davranmaya anlam veremiyorum. "Hayır, kola çok zararlı. Hayır, enerji içecekleri öldürüyor. Hayır, o bir tane çikolatayı yersem damarlarım tıkanır." O sırada günde 1 paket sigara bitiren birisine "Neden bırakmıyorsun?" dediğimde klasik, saçma sapan cevaplar alıyorum. Mükemmel, sağlıklı bir diyetimiz olacak diye bir şey söyleyemeyiz ama kötü olanı ne kadar az yaparsak o kadar rahat yaşarız. Canın çekiyorsa 1 tane çikolata alır, yersin. Bu seni öldürmez. Ancak kendine hakim olamayıp arka arkaya tıkıştırırsan sonra "Şu gıda suçlu, iyi ki tüketmiyorum" diyemezsin.

Evet. Forumda bunları anlattığımda genelde "hahaha" emojisi yiyorum. Her zaman şunun taraftarıyım;
%80 sağlıklı bir diyette, %20 pekala istediğiniz şey eklenebilir. Bu ne olursa olsun. İsterseniz dubai çikolatası yiyin, isterseniz cips kola yapın. Önemli olan diyetinizin cips-kola ağırlıklı olduğu mu? Yoksa lif-protein ağırlıklı olduğu mu? Hafta sonu yiyeceğiniz 2 patates kızartmalı 2 sucuklu yumurtalı kahvaltı sizi 'sağlıksız' yapmaz.

Hatta uzun vadede diyetinizin sürdürülebilirliğini arttıracağı için sizi daha sağlıklı yapar.

Burada komplo teorisyenliği yapmak gibi olmasın ama full sebze et ağırlıklı beslensek bile sağlıklı olamayız. Artık tohumların hepsi genetiği değiştirilmiş şekilde ithal ediliyor ve hayvanların yediği şeyler de öyle. Burada olay, olabildiğince dikkat edip en azından kilo kontrolü yapabilmek ve şekerden uzaklaşmak. Bunu yaparsak bile Türkiye'deki insanların %80'inden sağlıklı olma şansımız var.

Genetiği değiştirilmiş demek otomatik olarak 'sağlıksız' demek değildir. Birçok şeyin genetiği değiştirilmiştir ve bu iyi bir şeydir. Genetiği değiştirilmeseydi havuç diye bunu;

Muz diye bunu.

Yiyecektiniz. Ki bu kötü bir şey değil. Dnasıyla oynayıp kötüleri iyi yapıyor hepsi bu. Böceklere karşı daha dayanıklı oluyor vs.

Sizi tebrik ederim, umarım şeker diyetinizi bozmazsınız. İmrendim açıkcası. Bende öyle bir istikrar yok.

Yorumunuz için teşekkürler. Bende okul hayatında pek beslenme düzeni tutturamıyorum. Üniversite dersleri belli olmuyor bazen, düzen karisiyor dolayisiyla. Yaz aylarında köye aileme yardıma geliyorum, o vakit kendimi zararlı besinlerin genelinden uzaklaştırıyorum, bütün süreci kalori açığı, sıfır şeker ve et, tavuk, yeşillik ile geçirmeye çalışıyorum. Tabii haftanın 1 günü falan 50 gram çikolata yediğim oluyor, dayanamıyor insan. Bunun dışında, 2 günde bir şekersiz limonata tüketiyorum. Tatlı ihtiyacıma yarıyor ve günlük sıvı tuketimime katki sağlıyor, şeker de tuketmemis oluyorum.

Aynı şekilde kola vb. içecekler yerine ne tüketilir konularında "şekersiz alternatifleri dene" dediğimde sanki uranyum iç kardeşim demişim gibi tepki alıyordum. Dediğin diyet sürdürebilme mevzusuyla kesişen bir nokta da: bir insan kola bağımlısı olup da kolayı bırakmaya çalışırken, şekerli kola yerine tükeneceği maden suyu, ayran vb. içeceklerin yanına şekersiz kola da eklemeli diye düşünüyorum. Sürekli maden suyu, ayran ve şalgam ile gidilir mi? Evet gidilir ama "tatlı bir içecek" istediği zaman kolaya dönmek yerine gidip şekersiz halini içebilir. Kritik bir noktayı da atlamayalım, günde 3 litre içsin demiyoruz tabii ki .

Hayvanlara verilen yemlerin kalitesi her çiftlikte değişiyor. Yaşam şartları da değişiyor. Etin kalitesini elbette etkiler bu. Kilo kontrolü için şekerden uzaklaşmak bence de cok onemli. Ek olarak, VKİ'si çok kötü bir hal almış olup da, diyet içecek içen birisine "işe yaramıyor" demek çok saçma olur. Bir insan zaten başlı başına içecekten kilo alacak kadar içmiyor olmali. Eger o hale gelindiyse, "hadi ben şekerli kolamı şekersiz olanla değiştirip kilo vereyim" diye de bir dünya asla yok. Birisi cikip da sekerisz içecek kilo verdirmiyor derse, evet zayıflama ilacı degil, olmadığı gibi hicbir sey zayıflama ilacı degil (besinlerden). Sen önce gidip kalorini kilo alma sınırının altında tutacaksın ve midene hakim olacaksın, sekersiz içecek ise bu süreçte sana destek olacak. Günde 3 litre içince kilo vermezsin, hatta günlük kotaya gidecek sekilde aralıklı içilen su dışında hiçbir içecek bence 3 litre icilmemelil. Fare deneyleri bir yana, 60 kutu içecek birak bagirsak florasini, butun metabolizmayi alt ust eder.

Bunun dışında @Deniz744 arkadaşımızin dediğine de katılıyorum. Eskiden domates yoktu, çoğu klasik meyve günümüzdeki gibi yenilebilir değildi. Daha yenebilir ve iri olanların tohumları izole edilerrk çoğaltıldı. Kimisi de gıda mühendisleri tarafından bugünki hallerine evriltildi.

Konu sahibini veya herhangi bir insanı dümdüz desteklemem. Zaten bir sürü insan çeşidi ve şu dönemde ilgilenecek yüzlerce konu var. Lakin en azından onlarca yazılan cümle ve sunulan kaynaklarla birlikte bu yazıya senin özensiz ve kalıplaşmış cümleler çok alakasız duruyor. Gidip sende makale yaz demiyorum da bari biraz daha açıklayıcı ol be. İddiayı veya araştırmaları çürütecek bir ifaden yok kudurtucu cümlelerin var. Yani konu sahibi arkadaşa genel olarak güvenmem için pek bir neden olmasa da senin açından da yok zaten. Ona rağmen bu kadar kısa cevap yazacaksan hiç yazmayaydın daha iyiydi

Hocam attığın kaynakların birisinde çelişki diyebileceğim bir şey gördüm o da şu:

Altını çizdiğim cümlelerin ilkinde anladığım kadarıyla diyabet ile alakalı herhangi bir bağlantı kurulmuş. Bir diğer yani 2. altını çizdiğim cümlede de diyabetin "yönetimi" için faydalı olduğu yazılmış. Yani diyabet ile bulduğu bağlantı yönetimi ile mi alakalı? Bir yandan da biraz çelişkili gibi geldi metinler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…