Merhaba arkadaşlar,

15 Eylül 2025 gibi YKS hazırlığına sıfırdan başlamayı düşünüyorum. Hedefim Tıp Fakültesi. Şu an netim yok, yani tamamen sıfırdan başlayacağım. Çok zorlu geçeceğinin farkındayım ve OBP puanımın bu kadar düşük olduğunun da. OBP puanım 74 civarı. Yaklaşık 9 ay sürem var. Bu süreçte ciddi, sistemli ve disiplinli bir şekilde çalışmayı planlıyorum.

TYT'yi ilk 2 ayda halledip sonraki süreçte AYT'ye geçmeyi, son 3 ayı ise deneme ve tekrar dönemine ayırmayı düşünüyorum. Günde 8- 12 saat verimli çalışmaya hazırım.

Sormak istediğim şeyler:
  • Sizce bu sürede tıp kazanmak mümkün mü?
  • Sıfırdan başlayan biri olarak nelere dikkat etmeliyim?
  • Deneme süreci ne zaman başlamalı?

Özellikle daha önce benzer durumda olanlar, sıfırdan başlayıp başarılı olanlar veya bu süreci bilenlerin yorumları benim için çok değerli olacak.

Her fikre açığım. Samimi cevaplar yazarsanız çok mutlu olurum. 🙏
Not: 15 Eylül'de başlamam gerekiyor maalesef. Bir sorun nedeni ile.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sıfırdan başlamadığım için bir şey diyemem ama birkaç şey söyleyebilirim:
Günde 12 saat verimli çalışmak diye bir şey yok. 12 saat oturursun, uğraşırsın, bir şeyler yapmaya çalışırsın ama 2-3 saati bile gerçek verimli olsa yeter. 12 saat verim diye bir şey yok.

İşin zor, bu sınava hazırlanan bir sürü kişi var, senin gibi çalışmayı düşünen var ve senden temeli olanlar daha öndeler. Kapatılamaz bir fark değil ama kesinlikle.

Ara ara özellikle matematik denemeleri çözmeyi ihmal etme. Mümkün olan en kısa sürede konu eksiğin olsa da çöz. TYT çözmek zorunda değilsin ilk etapta ama biraz bir birikimin olduktan sonra TYT matematik çöz. Olay bilgi değil, olay süre yönetimi.

AYT denemeleri de çöz tabii ki ama onun zamanı var daha.

Bunun net bir cevabı yok, asla da olmayacak. Bu tamamen size, çalışma azminize, ve akademik zekanıza bağlı. O yüzden buradaki insanlar ne derse desin iş sizde bitecek, oturup gerçekten çabalarsanız yapamayacağınız bir şey değil. O yüzden bu tarz şeylere kafanızı yorup gereksiz strese gireceğinize elinizden geleni yapıp önünüze bakın ve kendinize güvenin. Olacağı varsa olur.

Sıfırdan başlamadığım için bir şey diyemem ama birkaç şey söyleyebilirim:
Günde 12 saat verimli çalışmak diye bir şey yok. 12 saat oturursun, uğraşırsın, bir şeyler yapmaya çalışırsın ama 2-3 saati bile gerçek verimli olsa yeter. 12 saat verim diye bir şey yok.

İşin zor, bu sınava hazırlanan bir sürü kişi var, senin gibi çalışmayı düşünen var ve senden temeli olanlar daha öndeler. Kapatılamaz bir fark değil ama kesinlikle.

Ara ara özellikle matematik denemeleri çözmeyi ihmal etme. Mümkün olan en kısa sürede konu eksiğin olsa da çöz. TYT çözmek zorunda değilsin ilk etapta ama biraz bir birikimin olduktan sonra TYT matematik çöz. Olay bilgi değil, olay süre yönetimi.

AYT denemeleri de çöz tabii ki ama onun zamanı var daha.

Çok teşekkür ederim samimi ve mantıklı yorumunuz için hocam. Haklısın, 12 saat oturmak başka, verimli çalışmak başka. Bunu özellikle zamanla anlayacağım gibi duruyor.
Matematik denemelerini erken aşamada çözmeye başlama önerin de değerliydi. Gerçekten bilgi kadar süre yönetimi de bu sınavın büyük bir kısmı.
Ben şu an tam olarak “nereden başlamalıyım? Nasıl denge kurmalıyım” sorularındayım.
Daha önce sıfırdan başlayıp başarılı olan varsa onların da örnekleri moral verir. Tekrar teşekkür ederim.

Bunun net bir cevabı yok, asla da olmayacak. Bu tamamen size, çalışma azminize, ve akademik zekanıza bağlı. O yüzden buradaki insanlar ne derse desin iş sizde bitecek, oturup gerçekten çabalarsanız yapamayacağınız bir şey değil. O yüzden bu tarz şeylere kafanızı yorup gereksiz strese gireceğinize elinizden geleni yapıp önünüze bakın ve kendinize güvenin. Olacağı varsa olur.

Çok doğru söylediniz hocam, aslında bu işin net cevabı yok.

Ne kadar çok kişi yorum yapsa da, sonunda karar ve uygulama tamamen bende bitecek.
Yine de böyle platformlarda görüş almak, hem moral oluyor hem de nerede ne yapmam gerektiğine dair daha net bir yön çiziyor.

Ben de elimden geleni yapıp "olacağı varsa olur" diyerek çalışacağım.
Yorumun için teşekkür ederim, motive etti beni.

Çok doğru söylediniz hocam, aslında bu işin net cevabı yok.

Ne kadar çok kişi yorum yapsa da, sonunda karar ve uygulama tamamen bende bitecek.
Yine de böyle platformlarda görüş almak, hem moral oluyor hem de nerede ne yapmam gerektiğine dair daha net bir yön çiziyor.

Ben de elimden geleni yapıp "olacağı varsa olur" diyerek çalışacağım.
Yorumun için teşekkür ederim, motive etti beni.
Biliyorum hocam farkındayım, sınav senemde bu tarz konuları gece uyumadan önce açar uzun uzun okurdum. Bu şekilde konuştuğuma bakmayın ben de aynı yollardan geçtim, şimdi arkama dönüp baktığımda bu konuları düşünmekten derslerimi bile aksattığımı çok daha net fark ediyorum ama o dönem eğer benim gibi çevrenizde bu konularda bilgili kimse yoksa elinizden tutup yol göstereniniz olmuyor. Aynı sorunlarda, cevabı net olan ama gözünüzde büyüttüğünüz küçük problemlerde bile fazla düşünmekten bir aksiyon alıp harekete geçemiyorsunuz, çok yaşadım bu durumu maalesef... Umarım istediğiniz bölüme yerleşir ve mutlu bir şekilde öğrencilik hayatınıza devam edersiniz.

Biraz acı motivasyon vereyim. Bu sene beni 80 OBP 13K'den 18k'ya attı. Senin şu durumda herkesten daha taktiksel ve daha çok çalışman lazım. Mesela neden eylül'de başlıyorsun? Şu an telefona erişimin var. TYT fene çok rahat çalışabilirsin defter ve kaleminde varsa.

Son düzenleme:
Biliyorum hocam farkındayım, sınav senemde bu tarz konuları gece uyumadan önce açar uzun uzun okurdum. Bu şekilde konuştuğuma bakmayın ben de aynı yollardan geçtim, şimdi arkama dönüp baktığımda bu konuları düşünmekten derslerimi bile aksattığımı çok daha net fark ediyorum ama o dönem eğer benim gibi çevrenizde bu konularda bilgili kimse yoksa elinizden tutup yol göstereniniz olmuyor. Aynı sorunlarda, cevabı net olan ama gözünüzde büyüttüğünüz küçük problemlerde bile fazla düşünmekten bir aksiyon alıp harekete geçemiyorsunuz, çok yaşadım bu durumu maalesef... Umarım istediğiniz bölüme yerleşir ve mutlu bir şekilde öğrencilik hayatınıza devam edersiniz.

Çok teşekkür ederim hocam, inşallah dediğiniz gibi olur. Size de gönlünüzden geçen bölüm, üniversite nasip olur ya da olmuştur umarım. 🙏

Biraz acı motivasyon vereyim. Bu sene beni 80 OBP 13K'den 18'e attı. Senin şu durumda herkesten daha taktiksel ve daha çok çalışman lazım. Mesela neden eylül'de başlıyorsun? Şu an telefona erişimin var. TYT fene çok rahat çalışabilirsin defter ve kaleminde varsa

Bu arada belirtmeyi unuttum hocam; şu an bazı ailevi sorumluluklarım nedeniyle kısa süreliğine çalışmam gerekiyor. Bu yüzden Eylül başında tam olarak derslere odaklanabileceğim.

Ama bu sürede küçük boşluklar yakaladıkça TYT fen gibi alanlara yavaştan girmeyi düşünüyorum. Tavsiyeniz için tekrar teşekkür ederim.