MAH0A 77

Üstün
İlk kez böyle bir sorun yaşıyorum. UEFI kullandığım sistem durduk yere kendini yeniden başlatıyor ve bu iki üç kez tekrar ediyor, sonra bir bakıyorum kendini CSM'ye almış. Bunu düzeltmek için CMOS yapmam gerekiyor. Bunu kalıcı düzeltmenin yolu nedir?

• MSI MPG X670E Carbon WiFi
  • R7 9800X3D
  • G.Skill Royal Neo 6000 CL28 2x16GB

Sistem Samsung 980 Pro 1 TB SSD'ye kurulu.

Sürüm: Windows 11 Pro 25H2

NOT: Herhangi bir yeni kurulum vb. yapmadım. Bu sorunu son 2 gündür yaşıyorum. Yaklaşık 20 gün önce işlemciyi sisteme taktım. Ondan evvel 2.5 yıldır tüm bileşenler aynı, mevcut kurulumlara hiç dokunulmadı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam, CSM'ye geçmesi bence asıl sorun değil; 2-3 restart sonrası BIOS Failsafe'e düşüyor gibi. 9800X3D'yi de yakın zamanda taktığınız için ilk BIOS/AGESA ve RAM training tarafına bakardım. En güncel stabil BIOS'u M-Flash ile kurup default ayarlarda, EXPO/PBO/CO kapalı birkaç gün deneyin. Sorun kesilirse EXPO'yu tekrar açarsınız. Default'ta da devam ederse CMOS pili de kontrol edin. Özellikle CSM'ye geçtiğinde saat veya başka BIOS ayarları da sıfırlanıyorsa pil ihtimali artar.

Hocam, CSM'ye geçmesi bence asıl sorun değil; 2-3 restart sonrası BIOS Failsafe'e düşüyor gibi. 9800X3D'yi de yakın zamanda taktığınız için ilk BIOS/AGESA ve RAM training tarafına bakardım. En güncel stabil BIOS'u M-Flash ile kurup default ayarlarda, EXPO/PBO/CO kapalı birkaç gün deneyin. Sorun kesilirse EXPO'yu tekrar açarsınız. Default'ta da devam ederse CMOS pili de kontrol edin. Özellikle CSM'ye geçtiğinde saat veya başka BIOS ayarları da sıfırlanıyorsa pil ihtimali artar.
R7 9800X3D takmadan hemen evvel BIOS sürümüm 1.S1 idi onu 1.S2 olarak güncellemiştim. BIOS üreticiden kaynaklı hata yaşıyor olma ihtimalim var mı? Önceki işlemcim Ryzen 5 7600 idi.

@GeniusAlper , 1.3.0.1b AGESA sürümünden 1.3.0.1b Patch A sürüme güncellenmiş o sürümde.

Son düzenleyen: Moderatör:
Aynen hocam, ben de şimdi baktım, 1.S2'de 1.3.0.1b Patch A'ya geçmiş. Sorunun da işlemci + BIOS değişiminden sonra başlaması biraz şüpheli zaten. Direkt AGESA kaynaklıdır diyemem ama 1.S1'e dönüp birkaç gün denemek en net test olur bence.

Aynen hocam, ben de şimdi baktım, 1.S2'de 1.3.0.1b Patch A'ya geçmiş. Sorunun da işlemci + BIOS değişiminden sonra başlaması biraz şüpheli zaten. Direkt AGESA kaynaklıdır diyemem ama 1.S1'e dönüp birkaç gün denemek en net test olur bence.
Yazık oldu o zaman kaç gündür bellek timing ayarlamakla uğraşıyordum. :( . Belki de sebebi bu sürümün kendisidir, dediğiniz gibi. Ryzen 5 7600 kullanırken hem 6000 CL24 olarak hem 7600 CL30 olarak aylarca kullandığımda hiç sorun yaşamamıştım. Tavsiyenizi eve geçince uygulayacağım hocam, teşekkür ederim.

@Ayhan Dönmez yorumunuz var mı bu durum için? MSI'landık mı yoksa?

@MSI Türkiye

Son düzenleme:
Yazık oldu o zaman kaç gündür bellek timing ayarlamakla uğraşıyordum :(. Belki de sebebi bu sürümün kendisidir dediğiniz gibi. Ryzen 5 7600 kullanırken hem 6000 CL24 olarak hem 7600 CL30 olarak aylarca kullandığımda hiç sorun yaşamamıştım. Tavsiyenizi eve geçince uygulayacağım hocam, teşekkür ederim.

@Ayhan Dönmez yorumunuz var mı bu durum için? MSI landık mı yoksa?

@MSI Türkiye

MSI'lendin.

Secure Boot key sıfırlayıp dener misin? Secure Boot mode kısmını customa al, key management kısmından enroll all factory defaults key seçeneği ile sıfırlamayı dene.

Secure Boot key sıfırlayıp dener misin? Secure Boot mode kısmını customa al, key management kısmından enroll all factory defaults key seçeneği ile sıfırlamayı dene.
Hocam ancak akşam eve geçebileceğim. Durum hakkında bilgilendirme yaparım. Bu işlemi yapmadan evvel sürüm düşüreyim mi?