MAH0A 77

Üstün
İlk kez böyle bir sorun yaşıyorum. UEFI kullandığım sistem durduk yere kendini yeniden başlatıyor ve bu iki üç kez tekrar ediyor, sonra bir bakıyorum kendini CSM'ye almış. Bunu düzeltmek için CMOS yapmam gerekiyor. Bunu kalıcı düzeltmenin yolu nedir?

• MSI MPG X670E Carbon WiFi
  • R7 9800X3D
  • G.Skill Royal Neo 6000 CL28 2x16GB

Sistem Samsung 980 Pro 1 TB SSD'ye kurulu.

Sürüm: Windows 11 Pro 25H2

NOT: Herhangi bir yeni kurulum vb. yapmadım. Bu sorunu son 2 gündür yaşıyorum. Yaklaşık 20 gün önce işlemciyi sisteme taktım. Ondan evvel 2.5 yıldır tüm bileşenler aynı, mevcut kurulumlara hiç dokunulmadı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sürüm düşürmeye gerek yok, BIOS güncellemesi yaptığın için keyler bozulmuş olabilir, keyleri yenileyip deneriz.
Peki şimdiye kadar olmayıpta neden şimdi oluyor bu? Sürekli bellek stabilitesini ölçmeye çalıştığım için kabaca bu süreçte CMOS yapıp duruyordum, şimdi yavaş yavaş bu süreci bitirdim derken bunları yaşamaya başladım. 20 gündür bellekleri stabil etme uğruna CMOS sıfırladığım için mi farketmedim ben bu sorunu sizce?

@X99 Secure Boot fabrikasyon olarak Custom Maximum Security ayarlı bu arada.

CMOS bataryasını değiştirmekte fayda olabilir. CR2032 boyutunda oluyorlar.

Normalde 10 yıl dayanırlar. Belki seninki 2.5 yılda bitmiş olabilir.

Sadece fikir amaçlı yazıyorum, muhtemelen problem bu değil.

Secure Boot fabrikasyon olarak Custom maximum Security ayarlı bu arada.

Secure Boot mode Custom modda kalmamalı, Custom modu key sıfırlama ve yükleme işlemi için kullanılır, standart modda durmalı. Önce key sıfırlayıp deneriz, birkaç ayarı açıp kapatırız, işe yaramaz ise o zaman sürümü değiştiririz.

Yazık oldu o zaman kaç gündür bellek timing ayarlamakla uğraşıyordum. :( . Belki de sebebi bu sürümün kendisidir, dediğiniz gibi. Ryzen 5 7600 kullanırken hem 6000 CL24 olarak hem 7600 CL30 olarak aylarca kullandığımda hiç sorun yaşamamıştım. Tavsiyenizi eve geçince uygulayacağım hocam, teşekkür ederim.

@Ayhan Dönmez yorumunuz var mı bu durum için? MSI'landık mı yoksa?

@MSI Türkiye

Yorumum bu karttan artık kurtulman... CSM'ye aldığını nereden anlıyorsun, bir uyarı mı beliriyor? Tüm ayarlar sıfırlanıyor mu bu esnada? Biraz daha detay vermen lazım.

Yorumum bu karttan artık kurtulman... CSM'ye aldığını nereden anlıyorsun, bir uyarı mı beliriyor? Tüm ayarlar sıfırlanıyor mu bu esnada? Biraz daha detay vermen lazım.
Ayarlar sıfırlanmıyor, sistem bir anda durduk yere kendini resetliyor, o esnada testte olması veya olmaması durumu önemsiz. Çünkü rastgele zamanlarda oluyor bu.

Nasıl anladığıma gelince; Windows Update vb. sistemin yeniden başlatmasına gerek duymadığı durumlarda kendini yeniden başlatıyor ve bu üst üste daha Windows ekranı bile gelmeden 2-3 kez tekrar ediyor. Akabinde BIOS a girdiğimde CSM moduna geçtiğini, otomatik olarak bazı Boot ayarlarının ve sistemin Boot sıralamasının değiştiğini görüyorum. Mesela normalde anakartın hiçbir yerinde Fast Boot seçeneği yok ama ilginç bir şekilde ben bunu BIOS OC kayıtlı profillerden birini Load ile seçtiğimde ve F10 tuşuna bastığımda bu ayarın değiştirileceğini görüyorum.

Durum bundan ibaret.

Ayarlar sıfırlanmıyor, sistem bir anda durduk yere kendini resetliyor, o esnada testte olması veya olmaması durumu önemsiz. Çünkü rastgele zamanlarda oluyor bu.

Nasıl anladığıma gelince; Windows Update vb. sistemin yeniden başlatmasına gerek duymadığı durumlarda kendini yeniden başlatıyor ve bu üst üste daha Windows ekranı bile gelmeden 2-3 kez tekrar ediyor. Akabinde BIOS a girdiğimde CSM moduna geçtiğini, otomatik olarak bazı Boot ayarlarının ve sistemin Boot sıralamasının değiştiğini görüyorum. Mesela normalde anakartın hiçbir yerinde Fast Boot seçeneği yok ama ilginç bir şekilde ben bunu BIOS OC kayıtlı profillerden birini Load ile seçtiğimde ve F10 tuşuna bastığımda bu ayarın değiştirileceğini görüyorum.

Durum bundan ibaret.

BIOS sorununa benziyor da ben MSI'den artık bezdim. Bugün bu sorunu çözersin, yarın başka bir sorun çıkar. Stok ayarlarda dene, önce BIOS düşersin. MSI ayar tutmaz, 6400 CL26 fazla bu firmaya. :) Çok ön yargılıyım çünkü aksini henüz ispat edemedi. Saçma sapan sorunlar. Düz EXPO açıp denemen lazım, onda yapıp yapmadığı önemli. Sorun kaynağı bile belli değil çünkü.

Fast Boot MSI'de yok normalde, Load yaptığında Fast Boot seçeneği mi çıkıyor? Bu bile tek başına sorun mesela.

@Recep Baltaş vaktiniz varsa konu hakkında desteğinizi bekliyorum, sizin de tecrübeniz vardır.

Amca'yı etiketlemen lazım... MSI B650'da 6000 CL24 yapıp atar sana sorun yok diye... Yeterli gelmez mi?

Önce sorunu tespit et, CMOS sıfırlayıp stok ayarlarda takılacaksın. X3D işlemci zaten. Sorun tekrarlarsa BIOS düşeceksin. Manuel ayar kaynaklı problem olabilir bu kartta. BIOS modunu msinfo32'den kontrol et bir de. @MAH0A

7600 kullanırken de zaten manuel ayar giriliydi, sorun yok diyordun. BIOS Patch A mıydı onda?

Belki eski AGESA'dan profil vs. aktarıyorsan bug olabilir, direkt nokta atışı tespit etmek zor bence. 7600 ile sorunsuz kullanıyordun birebir ayarlarda çünkü. Kendin tespit etmen lazım, Fast Boot bu kartta yok mesela. Load profil yapmak şüpheli. Fast Boot belirmemesi lazım sonradan, böyle bir senaryo yok.

Belki eski AGESA'dan profil vs. aktarıyorsan bug olabilir, direkt nokta atışı tespit etmek zor bence. 7600 ile sorunsuz kullanıyordun birebir ayarlarda çünkü. Kendin tespit etmen lazım, Fast Boot bu kartta yok mesela. Load profil yapmak şüpheli. Fast Boot belirmemesi lazım sonradan, böyle bir senaryo yok.
Hayır, öyle bir şey hiç denemedim. Çok fazla öneri geldi. Olmazsa sürüm düşürmek daha mantıklı. @X99 hocamında önerileri var. Anlaşılan durum biraz komplike. Uğraşmam gerekecek.

@Ayhan Dönmez yeni sürümde tüm ayarları elle girip kaydettim, o şekilde Load yapıyorum.