Çözüldü Sistemde %1 ve %0.1 FPS kaynaklı stutter sorunu meydana geliyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

EfsaneT

Uzman
Merhaba arkadaşlar,

BIOS ayarlarımda sadece EXPO 1 açık ve Curve Optimizer -20'de stabilite yakaladım, o şekilde kullanıyorum, başka ekstra bir şey yapmadım BIOS'ta.

FPS'lerim vs. yüksek ve normal fakat %1 ve %0.1 low FPS'lerim aniden düşüp aniden çıkıyor ve bu olduğunda stutter dediğimiz drop sorunu ortaya çıkıyor.

Bu sorunu çözebilir miyim, çözersem nasıl çözerim?

Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilir mi bana?

Sistem:
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 7800X3D
  • RAM: 64 GB (4x16) XPG Lancer RGB DDR5 6000 MHz CL30
  • Ekran Kartı: GALAX RTX 4080 Super SG 16GB GDDR6X 256 Bit
  • Anakart: MSI MAG X670E Tomahawk
  • Kasa: HYTE Y70 Touch
  • PSU: MSI MAG A850GL PCIE5 850W 80+ GOLD
  • Soğutucu: BitFenix Cube 360 ARGB 360mm

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm

@EfsaneT SoC voltajı zaten 1.3'te, o yüzden oto kalsın. VDDP voltajını bulup 1.15 olarak değiştir. Sonrasında VDD-VDDQ-VDDIO olmak üzere 3 tane EXPO voltajını bulup 1.35 yerine 1.4 uygula. Ve en önemlisi, iGPU–Integrated Graphics'i kapatacaksın. Search kısmında F9 kısayol tuşu olmalı, onunla aratıp bunu da kapat. İşlemler bunlar. Bir de Nitro kısmı var; onun da lokasyonunu ve nasıl ayarlaman gerektiğini söyleyeceğim. Sonrasında atacağım program ile 1–1.5 saat test et. HWiNFO adlı yazılımı indir, sensörler kısmından sıcaklıkları takip et. SS gönderirsin.

BIOS içerisinden ek olarak Advanced-AMD Overclock-DDR Options-Nitro Settings-Nitro Enabled deyip

Nitro-Enable Robust-Enable RX-2 Tx-3 Control-1 RX-Tx Burst-8X 8X uygula, save&exit yaptıktan sonra şu program ile teste alacaksın:

Evet, timing+voltaj+Nitro+iGPU kapalı ayarı. Ekran görüntüsünde var hepsi.
Tamam, teşekkür ederim. Bir deneyeyim sonucu sana söylerim kral, sağ olasın. Bu arada %1 Low FPS'ler gayet iyi durumda, o akıcılık geri geldi ama biraz daha stabilizeye ihtiyaç var tabii.

Tamam, teşekkür ederim. Bir deneyeyim sonucu sana söylerim kral, sağ olasın. Bu arada %1 Low FPS'ler gayet iyi durumda, o akıcılık geri geldi ama biraz daha stabilizeye ihtiyaç var tabii.
Bu C26 stabil olursa daha iyi, 1.5 saat test yap RAM test Pro ile, HWiNFO sensör yanda açık kalsın aralıklı görsel gönder.

Bu C26 stabil olursa daha iyi, 1.5 saat test yap RAM test Pro ile, HWiNFO sensör yanda açık kalsın aralıklı görsel gönder.
sistem açıldı zen ss i attım bi bakar mısın yanlış bir şey var mı ?
hwinfo ss i de attım boşta bu şekilde

Dosya Ekleri

• görsel_2025-11-16_185547558.webp
    97,1 KB · Görüntüleme: 56
  • görsel_2025-11-16_190141297.webp
    101 KB · Görüntüleme: 60
Son düzenleme:
test 8. dakika durum bu şekilde zen i iyice kontrol ettin mi bütün değerleri doğru mu girmişim ?
@EfsaneT Eğer A-Die olduğundan eminsen böyle deneyip tekrar teste al, sistem açmazsa M-Die olduğu kesinleşir, ayarları kaydet, Clear CMOS gerekebilir tRFC'den dolayı.

Valla emin değilim açıkçası her yerde bu ramın A- Die olduğu yazıyor ama hiç öyle davranmıyor ama denerim bunu da
Eğer A ise 400 tRFC boot edecektir, eğer boot etmezse M-Die olduğu kesinleşir, onları denersin şu anki testten sonra, bu stabilse eğer.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…