Max Caulfield 68

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar,

Bu olay benim çok başıma geldi. Bazen bilgisayarda, telefonda veya herhangi bir elektronik üründe bir sorunla karşılaşıyorum ve neden kaynaklandığını bir türlü bulamıyorum. Saatler boyunca çözmeye çalışıyorum, hiçbir şekilde çözemiyorum. En sonunda o cihazı yeniden başlatıyorum ve sorun bir anda çözülüyor.

En son olarak 1-2 gün önce başıma geldi. Arch Linux'ta Steam'e gireyim dedim, Steam'i açıyorum ama tepki vermiyor. Terminal'den açmaya çalışıyorum, Segmentation Fault veriyor. Steam'i ve tüm ek dosyalarını (SteamApps ve UserData hariç) sildim ve tekrar yükleyip tekrar çalıştırdım, güncelleme arayüzü "X Error" gibi bir hata veriyordu, nedenini anlayamıyordum.

Sonra "Acaba Wayland ile mi alakalı?" deyip X11 Plasma oturumu açmak istedim. Oturumu kapattım, SDDM sadece yan monitörümde görüntü verdi. Normalde her iki monitörümde de görüntü vermesi lazım. Sonra ise X11 oturumu açtım. Bir ne de göreyim, ekran kartı hızlandırması çalışmıyordu ve sadece ana monitörümde görüntü vardı. Plasma ayarlarında GPU modeli "llvmpipe" olarak görünüyordu, normalde "NVIDIA GeForce RTX 4070" olarak görünmesi gerekirken.

Ben de "Bilgisayarı yeniden başlatayım, eğer düzelirse o zaman anlık bir şey olmuştur" dedim ve bilgisayarı yeniden başlattım. Bir anda her şey düzeldi. SDDM ve X11 Plasma'da grafik hızlandırma çalışıyor, Steam'e girdiğimde çatır çatır çalışıyor, her şey düzeldi. Maalesef olan da Steam'e attığım ek eklentilere (Proton-GE gibi) oldu, tekrar yükledim.

Yani bir sorunla karşılaştığım zaman her zaman önce yeniden başlatmayı denemem gerekiyor. Windows'ta zaten böyle yapıyorum fakat Arch Linux'ta da başıma gelince artık kesin bir şekilde anladım. :D

Sizin başınıza bu olay kaç kere geldi ve en son ne zaman yaşadınız?