Dalga geçmiyorum. Aynı zamanda hem sonsuz iyilik, sonsuz kudret ve istediği her şeyi yapabilecek bir gücün hem pasif kalması hem de cezalandırıcı ayetleri çelişiyor.
Bu doğru ancak dalga geçer cinste olmaması daha iyidir. Kırılacak arkadaşlarda var.

Tanrı varsa bile yönettiği dünya hiç hoş halde değil. Yarattığın varlıkları senin için kulluk etmesini istiyorsun ama kulluk etmesini beklediğin insanların acı içinde ölmesine tanrı bakış açısında kalıyorsun. Tamam öbür dünya varsa acı çektireceksin de bu dünyada acı çekenlere ne olacak?

Tanımlayamıyorum hocam. Her şeye gücü yeten bir şeyi aklım almıyor. Senin bu dünyadan aldığın bütün zevkleri yaratan Tanrı mesela. Senin 5 tane zevkin olsun, Tanrı bunlardan sonsuz tane kendisi için yaratabilir. Veya şu an yaşadığımız dünyayı 1 saniye içinde silip, tekrar aynı şekilde, hiçbir kayıp olmadan eski haline döndürebilir. Bizlerin bunu fark edemeyeceği şekilde hem de. Tanrısal güçler deyince, bizim çinko karbon halimizle yapamayacağımız uçuk kaçık şeyler geliyor aklımıza.

Tanımlayamıyorum hocam. Her şeye gücü yeten bir şeyi aklım almıyor. Senin bu dünyadan aldığın bütün zevkleri yaratan Tanrı mesela. Senin 5 tane zevkin olsun, Tanrı bunlardan sonsuz tane kendisi için yaratabilir. Veya şu an yaşadığımız dünyayı 1 saniye içinde silip, tekrar aynı şekilde, hiçbir kayıp olmadan eski haline döndürebilir. Bizlerin bunu fark edemeyeceği şekilde hem de. Tanrısal güçler deyince, bizim çinko karbon halimizle yapamayacağımız uçuk kaçık şeyler geliyor aklımıza.
Benim için "Tanrı" terimi Eski Türk inancına benzerdir ancak farklılıkları da vardır.

Bu farklılıklar ise şu şekildedir:

1- Benim için eğer bir tanrı varsa o evrimdir. "Evrim" kavramı hepimizin şu anda olma sebebimizdir. Binlerce kez mutasyona uğradık ve bu halimizi aldık. Gerçek anlamda çok çok muazzam bir şey!

2- "Kader" kavramı ise yapacaklarımızın olasılıklarıdır. Bu olasılıklar "ya şöyle olsaydı" diyerek geçiştirilemez.

3- "Bilgi" kavramı en önemli belirgeç unsurdur. Bu kavram bir nesneyi veya şeyi anlamlandırmamıza yarar.

4- "Adalet" kavramı niteliklerin savunumudur ve bir belirgeç unsurdur.

Kısadan hisse kavramları kendi Tanrımımsım olarak görmekteyim. Bunun galiba bir adı var ancak hatırlamıyorum.

Ekleme olarak: Panteist'im.

Ek: Panteist olmamı bile sorguluyorum. Evren-merkezci (Cosmocentrism) dahi olabilirim ancak bu terim evrende gerçekleşen olaylara merkezci bir yaklaşım sunma vb. ögeleri alıyor. Bu sebeple bu terim bana pek uygun değil.
"Tanrı" dediğimiz kavramın sadece "yaratıcı" olarak tanımlanması benim aklıma yatmıyor.