NVIDIA kullanan birkaç arkadaş gidip "AMD'de bütün sorunlar çözüldü" yazıyor, başka konuya "şu sorunlar minimuma indirilse iyi olur" tarzı yorum yazıyor. Hayır mesela kullanmadığı karttaki bütün sorunları nereden biliyor onu da anlamıyorum, altı boş yorumlar bence. Açıp bir Google araması bile yapmadığına eminim bu arkadaşların. Gram realist değiller ve sırf övmek için övüyorlar genellikle.

Örnek verdiğiniz iki yazı da bana ait. Başta cevap vermek istemedim ancak bir yerlerden başlamak gerek diye düşünüyorum. Bugüne kadar hep NVIDIA kullandım. Laptop piyasasında tekel olmasaydı, inanın AMD kullanırdım. İlk mesajımda yazdığım gibi, okuduysanız görmüşsünüzdür. Yıl olmuş 2026; ben niye driver kaynaklı problemler çekiyorum? 2025 Temmuz ayı driver'ı dışında hangi sürüme geçsem problem çektim. Alt + Tab atıyorum, drop yiyorum; oyun oynuyorum, çöküyor mavi ekran yiyorum. Dün gece oyun oynarken bir hata daha yaşadım, ileteyim size.

Şunu da eklemek istiyorum, bir bu kadar daha problem yaşadığım ancak konusunu açmadan çözdüğüm şey var.

1773574153019.webp

Bu kadar problem yaşadığım kartları niye önereyim? CUDA çekirdeğiyle bir işim yok. Render alan bir insan da değilim. Yakın dönemde ROG Flow almayı düşünüyorum. NVIDIA'yı daha "stabil" diye önerirken AMD gömmek farklı bir kafa yapısı. Problem yaşamışsınızdır, bir şey diyemem; ancak eskisine göre baktığımızda problemleri yok artık. NVIDIA önermek için de bir sebep kalmadı bana sorarsanız.

Bir de, çevremde bir çok AMD kart kullanıp problem yaşamayan insan var. Emin olun altı boş konuşmuyorum burada :D. NVIDIA kullanan birkaç arkadaş kelimesini bırakıp direkt beni etiketleseydiniz daha iyi olurdu.

Yıl olmuş 2026; ben niye driver kaynaklı problemler çekiyorum?
Mesela aynı soruyu AMD için sormuyor kimse. AMD'de bunu dile getirdim diye yemediğim linç kalmadı, bazı toksik bireyler "sen kullanmayı bilmiyorsun" diye suçladı.

Kullanmayı bilmediğim konu: AMD yazılımında Windows 7 pencere hatası çıkması.

Örnek verdiğiniz iki yazı da bana ait.
Sizlik bir durum yoktu aslında, başkası için demiştim 🙃 İsim verip zan altında bırakmak istemedim kendisini.

Yaşadığınız problemleri mutlaka dile getirmeniz lazım zaten.

NVIDIA'nın tek avantajı render ve CUDA değil ki. Asıl oyun oynayan adamın NVIDIA tercih etmesi gerekiyor. AMD mesela kaç yeniliğe öncülük etti? Neyi NVIDIA'dan daha iyi yaptı? Ray Tracing, DLSS veya dahası?

Mesela aynı soruyu AMD için sormuyor kimse. AMD'de bunu dile getirdim diye yemediğim linç kalmadı, bazı toksik bireyler "sen kullanmayı bilmiyorsun" diye suçladı.

Kullanmayı bilmediğim konu: AMD yazılımında Windows 7 pencere hatası çıkması.

Her şeyi anlarım; "sen kullanmayı bilmiyorsun" çok farklı bir kafa.

Sizlik bir durum yoktu aslında, başkası için demiştim 🙃 İsim verip zan altında bırakmak istemedim kendisini.

Yaşadığınız problemleri mutlaka dile getirmeniz lazım. Bu kadar problem demişsiniz ancak 2 tane konu paylaşmışsınız.

NVIDIA'nın tek avantajı render ve CUDA değil ki. Asıl oyun oynayan adamın NVIDIA tercih etmesi gerekiyor. AMD mesela kaç yeniliğe öncülük etti? Neyi NVIDIA'dan daha iyi yaptı? Ray Tracing, DLSS?

Benim de öyle mesajlarım olduğu için benden bahsediyorsunuz diye düşünmüştüm; çünkü birebir aynı kelimelerle yazdığım mesajlar var. Hatta birisinde sizinle seviyeli bir şekilde tartışmıştık. Ben forumu açıkçası daha çok insanlara yardım etmek adına kullanıyorum. Yaşadığım problemleri kendim çözmeye çalışıyorum. Çoğunlukla da laptopa özel OEM driverlar problemleri çözüyor (benim dışımda).

Tek avantajı render ve CUDA değil tabii ki; dediğiniz gibi FG, RT, DLSS gibi avantajları da var. Ancak 4060m 8 GB VRAM'li bir kart. Zaten VRAM'i yüzünden 1080p high grafiklerde DLSS bile açamadan 8 GB seviyelerine dayanıyor. RT açmak aklıma bile gelmiyor o yüzden.

AMD kaç yeniliğe öncülük etti kısmında haklısınız; AMD'nin yaptığı en iyi şey NVIDIA'ya göre daha F/P olması. Aynı paraya 5070 ve 9070XT satılmasından yola çıkabiliriz.

5060 Ti vs 9060 XT ve 5070 Ti vs 9070XT satışlarına bakarsanız AMD daha çok satıyor. Şu an kaynağa erişimim yok ama Almanya'da bir satıcının satış istatistiği öyleydi en azından.

Hatta birisinde sizinle seviyeli bir şekilde tartışmıştık.
Böyle olduktan sonra hiçbir problem yok hocam, görüşlere saygı duyarız. Eline bile sürmediği AMD kartları körü körüne savunanlar var da, onlar içindi o 🙂

Her şeyi anlarım; "sen kullanmayı bilmiyorsun" çok farklı bir kafa.
İşte rehber bekliyoruz ama ses seda yok.

5060 Ti vs 9060 XT ve 5070 Ti vs 9070XT satışlarına bakarsanız AMD daha çok satıyor. Şu an kaynağa erişimim yok ama Almanya'da bir satıcının satış istatistiği öyleydi en azından.
Kaynak belirtseniz iyi olur. Böyle bir şey pek mantıklı değil, bir tane bile ankette AMD'nin çok sattığına şahit olmadım ben şahsen. Varsa şöyle geniş çaplı bir kaynak, inceleyelim.

Üstte paylaştığım forumda açılan konuda da büyük çoğunluk NVIDIA demiş. Eski kartlar da değil. RTX 3000-5000 arası. AMD'de de bunların karşılığı yazılmış zaten çoğunlukla. Eski kart kullananları değerlendirmeden inceleyip sayabilirsiniz.

AMD'nin yaptığı en iyi şey NVIDIA'ya göre daha F/P olması.
Bu pek öncülük değil hocam, teknolojik olarak demek istemiştim onu.

Fiyatı ucuz olmasa zaten AMD'nin satışı daha da düşer. Satmasın büyük nedeni ucuz olması.

Ne hikmetse bir öneri konusu açıldığında NVIDIA alacak adama bile zorla AMD kart tavsiye ediliyor.

AMD önerilmesine karşı değilim hatta ben NVIDIA'dan çok AMD önermişimdir. Fakat bunun fanboylukla alakası yok benim için. Ekonomisi iyi olmayan bir ülkedeyiz. Gidip 9060XT alacak adama 5060 öneremem sonuçta. Veya 9070XT alacak adama 5070 öneremeyiz. Konu sahibi NVIDIA istediğini söylediyse bende NVIDIA öneririm. Zorla önerme gibi bir durumum olmadı hiç. Hatta bunu gördüğüm birkaç konuda zorlayanlara karşı çıktım ve uyarı yedim.

Fakat bunun fanboylukla alakası yok benim için.
O halde sorun da yok, öyle olanlar düşünsün.

Ekonomisi iyi olmayan bir ülkedeyiz.
Ben de sırf ucuz olduğu için öneriliyor demiştim daha önce ama linç edilmiştim. "Daha iyi" olduğu için önerildiği günleri görmek dileğiyle diyelim.

İşlemcide Intel'i tepetaklak etti ve Intel'in yüzüne bakan kalmadı mesela. Ve insanlar haliyle başarılı bulduğu için AMD alıyor. Demek ki ekran kartında durum tam tersi ki NVIDIA hâlâ tekel olarak hayatına devam ediyor.