En net ve güncel bilgileri diyagram anlatım ile EMO biriminden alabiliriz abi, onların işi/görevi bu. Ben hiç EMO'da olmadım, T.T'de oldukça fazla birim var. Ben mesela saha'da 8 ay civarı, santral'de ise 3 yıl çalıştım. 3 bölgede (Ben sadece Ziraat bankasındaydım) diğer arkadaşlar farklı bölgelerdeki Ziraat, PTT içindeki Local Santrallerde çalıştı. Daha sonra tamamen NOC'a geçtim, 5 yıl NOC'taydım. Saha tarafında az durdum yani. Ben daha çok santral tarafındaki Transmisyon (Edge, Core, Acsses) cihazlar, L2/L3'te kullanılan cihazlar ve işlevleri gibi durumlara daha çok hakimim. Açıkçası siz T.T'de çalışmadığınız halde saha tarafını benden daha iyi biliyorsunuzdur. Ben OFDK (Optik fiber dağıtım kutusunu), OBDK (Optik bölücülü dağıtım kutusu) olarak söylüyordum çünkü OFSD'lerdeki O/B Raflarına Optic Bölücü rafları diyorduk, OFDK'nın da adı olsa olsa OBDK'dır demiştik
Şİmdi, açıkçasını isterseniz İstanbul'da oturduğum Site'ye 2021 yaz başlarında (Covid dönemi) FTTH altyapı getiriline kadar bu konularda fazlaca bir bilgim ve merakım

yoktu. Hatta o tarihlerde sadece başka bir foruma ("donanımhaber") üye idim ancak oraya da tek tük yazıyordum. Tamanen başka bir alanda yazılıp çizilen (ama şimdi artık kapanan) bir forum sitesinde çok aktif idim...
Sonra oturduğum siteye FTTH getirilince merakım arttı ve donanımhaber'de bu konuyu takip eder oldum. Binalara konulan bu fiber sonlandırma ve dahili tesisat dağıtım kutusuna o tarihlerde bu forum sitesinde IFDK deniliyordu ve bu hibrit (İngilizce-Türkçe karışımı) bir kısaltmaydı:
Indoor Fiber Dağıtım Kutusu. Indoor=İç mekan demek oluyor. Bu kutunun dış mekanda kullanılanına da benzer şekilde OFDK deniliyordu (=
Outdoor Fiber Dağıtım Kutusu). Outdoor=dış mekan demek oluyor.
Bir zaman sonra konulan bir fotoda takılan "IFDK"nın kapağının açık olduğu ve içindeki etiketin üstünde
OFDK=Optik Fiber Dağıtım Kutusu basılı olduğunu fark edince bu ilk hibrit kısaltmaya itiraz ettim. O günden sonra bina içine (yani iç mekana) konulan kutuya OFDK denmeye kutu dış mekanda kullanılıyorsa da başına "Dış Mekan" ya da "Harici" getirilmeye başlandı.
Superonline'nın binaya koyduğu (ancak bazı durumlarda OFSD görevi de görebilen) kutularına (bunlara dolap ya da kabin demek daha doğru olur) da BASK (=Bina Altı Sonlandırma Kutusu) dendiğini de burada öğrendim. Aslında bu da mantıklı, sadece bir fiber optik sistemin parçası olduğu anlaşılamıyor.
Şimdi bu kutulara OBDK denilmesi de mantıklı, hatta OFBDK denmesi daha bir mantıklı (bazıları, hatta çoğunluk, optik iletişimin fiber (kablo) üzerinden iletişim olduğunu bilmeyebilir! OFBDK= Optik Fiber Bölücülü Dağıtım Kutusu...) ama yine de iç mekan ve dış mekan ayırımı ortada kalmakta.

Ancak OFBDK-D ve OFBDK-H (sonlardaki D ve H ekleri "dahili" ve "harici" kullanım olduğunu belirtiyor...) ancak bunlar da fazlasıyla uzun ve birbirine epeyce benzediğinden kolayca karıştırılacak kısaltmalar olacak!
Dip Not: EMO'da ne kadar bilgi olduğunu açıkçası bilmiyorum. Şimdiye kadar araştırmak da aklıma gelmedi. Ben artık aidat ödemeyen "emekli" bir EMO üyesiyim: yani (teoride) ölene kadar etkinliklere katılabilirim, seçimlerde oy kullanabilirim. Yakın zamana kadar EMO'nun merkezi Harbiye'de yani benim kolayca ulaşabileceğim bir konumda idi ama şimdi çok uzaklara, Beylikdüzü'ne taşındı. Benim at terli, oralara gitmeyi gözü yemez!