Başlıkla tam ilgili bir konu değil ama söz açılmışken birisi YAPA ve VAE durumlarını izah edebilir mi (Turknet'i de örnek alarak)? Bilgi olarak işe yarar diye düşünüyorum.

Bu iki uygulamada T.T.'un Santrali neresi oluyor? Yani bir bina içinde olan donanım mı (ki o zaman DSLAM'lar da bu binanın içindedir) yoksa Tip-3/5/7/23 gibi DSLAM'ların içinde yer aldığı ve Telekom'un ana santralına (binaya) fiber optik kabloyla bağlı olan saha dolapları mı?

Tşkler.
YAPA'da T.T DSLAM'ı yok ağabey. İşletmeci DSLAM'ı var, direkt kendi SSG'leri var. Yani YAPA'da İşletmeci DSLAM'ına, oradan TTN'deki kendi SSG'sine aktarılır.

VAE'de ise T.T'nin DSLAM'ı, alternatif işletmecilerin T.T'den kiraladığı SSG'ler var. Yapa haricinde tüm VAE hizmetlerde Alternatif işletmecilerin T.T'den kiraladığı SSG'sine bağlanır.

Sorumun başlıkla tam ilgisi yoksa da burada sormayı tercih ediyorum.

Tip-11 (veya 21) kabinlerde en fazla kaç adet VDSL portu yerleştirilebiliyor?

İstanbul'un Trakya yakasında, artık iyice Kırklareli sınırına yakın bir köye bunlardan birisini koymuşlar ancak görebildiğim kadarıyla daha fiber kablo bağlantısı yapılmamış. Kabin konulanı ise bir yıl kadar olmuş. Köyde çakar almaz bir ADSL altyapı var ama 24 Mbps tarifesindekileri mecburen 16 Mbps'ye düşürmüşler. Herhalde abonelere havai hattan VDSL sinyali gidecek, yani mevcut ADSL şebekesinden. Fakat köy en az 60 haneli belki daha fazla. Tip-11 içine konulacak DSLAM'lardaki port sayısı bu potansiyeli karşılar mı? Konulmuş olan kabin Tip-21 ise kapasite nasıl değişebilir?

YAPA'da T.T DSLAM'ı yok ağabey. İşletmeci DSLAM'ı var, direkt kendi SSG'leri var. Yani YAPA'da İşletmeci DSLAM'ına, oradan TTN'deki kendi SSG'sine aktarılır.

VAE'de ise T.T'nin DSLAM'ı, alternatif işletmecilerin T.T'den kiraladığı SSG'ler var. Yapa haricinde tüm VAE hizmetlerde Alternatif işletmecilerin T.T'den kiraladığı SSG'sine bağlanır.
Sahi aklıma geldi TürkNet'in bir ara YAPA altyapısı vardı. En son o projeyi sonlandırıp yerine SAYE yapılacaktı sanki.

Sorumun başlıkla tam ilgisi yoksa da burada sormayı tercih ediyorum.

Tip-11 (veya 21) kabinlerde en fazla kaç adet VDSL portu yerleştirilebiliyor?

İstanbul'un Trakya yakasında, artık iyice Kırklareli sınırına yakın bir köye bunlardan birisini koymuşlar ancak görebildiğim kadarıyla daha fiber kablo bağlantısı yapılmamış. Kabin konulanı ise bir yıl kadar olmuş. Köyde çakar almaz bir ADSL altyapı var ama 24 Mbps tarifesindekileri mecburen 16 Mbps'ye düşürmüşler. Herhalde abonelere havai hattan VDSL sinyali gidecek, yani mevcut ADSL şebekesinden. Fakat köy en az 60 haneli belki daha fazla. Tip-11 içine konulacak DSLAM'lardaki port sayısı bu potansiyeli karşılar mı? Konulmuş olan kabin Tip-21 ise kapasite nasıl değişebilir?
T11'ler 1 Shelf idi. Bunlara Combo kart ekleneniliyor. 1 shelf olduğu için 2 ila 4 adet 24 veya 32'lik line kart eklenebilir. Yani 72, 96, 128 hane hizmet alabilir duruma göre. Ancak diğer kabin T21'lerin shelf sayısını, takılabilecek max line kartları hiç hatırlamıyorum abi, ancak daha büyük idi, dolayısıyla shelf ve line kart daha fazla olacağı için daha fazla abone potansiyeli vardır.

T11'ler 1 Shelf idi. Bunlara Combo kart ekleneniliyor. 1 shelf olduğu için 2 ila 4 adet 24 veya 32'lik line kart eklenebilir. Yani 72, 96, 128 hane hizmet alabilir duruma göre. Ancak diğer kabin T21'lerin shelf sayısını, takılabilecek max line kartları hiç hatırlamıyorum abi, ancak daha büyük idi, dolayısıyla shelf ve line kart daha fazla olacağı için daha fazla abone potansiyeli vardır.
Benim elimde Telekom'a ait bir döküman var. Burada T-11'ler için verilen bilgiler yukarıda söylediklerinizle uyumlu. Zaten bu Tip-11'lerin 3 versiyonu var. İlk versiyonda elektrik sayacı dışarıda. Bu versiyon belli ki terk edilmiş... İkinci ve üçüncü versiyonlarda boyutlar değişmiş, kabin kareselden dikdörtgene döndürülmüş ama nedense bunlara da Tip-11 denmiş. Bunlarda elektrik sayaçları kabinin içinde. İç mekan için Tip-11, dış mekan için Tip-11B tanımlaması yapılmış.

Yani bu yeni versiyonlara Tip-12/12B demek çok mu zormuş?

Buna benzer bir garabet de Tip-7'lerde var (elimdeki dökümana göre). Şimdi hep malum Tip-7'yi biliyoruz. 160 boyunda, 45 derinkikte, iki kapılı, aktif bir saha dolabı. Ama bir de "eski Tip-7'ler" var mış. Bu eskiler pasif. Halen, ağırlıklı olarak da kırsal alanlarda ADSL/VDSL için oldukça yaygın kullanımda. Hatta bizim Ettiler'de bile bir yerde bir tanesi mevcut... Şu yerden 80-90 cm yükseklikte, geniş, oluklu tek kapağı olan ve dairesel bir kilit mekanizmasına sahip olanlar da bu "eski" Tip-7'ler...

Aynı dökümanda Tip-21'ler için sadece 1U derinliğinde olduğu belirtiliyor, yanlış görmediysem. Yani bunların kapasiteleri Tip-11'lerden çok daha düşük olmalı.

Elimdeki dökümanları özelden yollayacağım. Bunlar çok çok güncel değil. Örneğin Tip-23 kabinler burada hiç anlatılmıyor. OFSD'ler vb. de yok.

Benim elimde Telekom'a ait bir döküman var. Burada T-11'ler için verilen bilgiler yukarıda söylediklerinizle uyumlu. Zaten bu Tip-11'lerin 3 versiyonu var. İlk versiyonda elektrik sayacı dışarıda. Bu versiyon belli ki terk edilmiş... İkinci ve üçüncü versiyonlarda boyutlar değişmiş, kabin kareselden dikdörtgene döndürülmüş ama nedense bunlara da Tip-11 denmiş. Bunlarda elektrik sayaçları kabinin içinde. İç mekan için Tip-11, dış mekan için Tip-11B tanımlaması yapılmış.

Yani bu yeni versiyonlara Tip-12/12B demek çok mu zormuş?

Buna benzer bir garabet de Tip-7'lerde var (elimdeki dökümana göre). Şimdi hep malum Tip-7'yi biliyoruz. 160 boyunda, 45 derinkikte, iki kapılı, aktif bir saha dolabı. Ama bir de "eski Tip-7'ler" var mış. Bu eskiler pasif. Halen, ağırlıklı olarak da kırsal alanlarda ADSL/VDSL için oldukça yaygın kullanımda. Hatta bizim Ettiler'de bile bir yerde bir tanesi mevcut... Şu yerden 80-90 cm yükseklikte, geniş, oluklu tek kapağı olan ve dairesel bir kilit mekanizmasına sahip olanlar da bu "eski" Tip-7'ler...

Aynı dökümanda Tip-21'ler için sadece 1U derinliğinde olduğu belirtiliyor, yanlış görmediysem. Yani bunların kapasiteleri Tip-11'lerden çok daha düşük olmalı.

Elimdeki dökümanları özelden yollayacağım. Bunlar çok çok güncel değil. Örneğin Tip-23 kabinler burada hiç anlatılmıyor. OFSD'ler vb. de yok.
En net ve güncel bilgileri diyagram anlatım ile EMO biriminden alabiliriz abi, onların işi/görevi bu. Ben hiç EMO'da olmadım, T.T'de oldukça fazla birim var. Ben mesela saha'da 8 ay civarı, santral'de ise 3 yıl çalıştım. 3 bölgede (Ben sadece Ziraat bankasındaydım) diğer arkadaşlar farklı bölgelerdeki Ziraat, PTT içindeki Local Santrallerde çalıştı. Daha sonra tamamen NOC'a geçtim, 5 yıl NOC'taydım. Saha tarafında az durdum yani. Ben daha çok santral tarafındaki Transmisyon (Edge, Core, Acsses) cihazlar, L2/L3'te kullanılan cihazlar ve işlevleri gibi durumlara daha çok hakimim. Açıkçası siz T.T'de çalışmadığınız halde saha tarafını benden daha iyi biliyorsunuzdur. Ben OFDK (Optik fiber dağıtım kutusunu), OBDK (Optik bölücülü dağıtım kutusu) olarak söylüyordum çünkü OFSD'lerdeki O/B Raflarına Optic Bölücü rafları diyorduk, OFDK'nın da adı olsa olsa OBDK'dır demiştik :hehehe:

En net ve güncel bilgileri diyagram anlatım ile EMO biriminden alabiliriz abi, onların işi/görevi bu. Ben hiç EMO'da olmadım, T.T'de oldukça fazla birim var. Ben mesela saha'da 8 ay civarı, santral'de ise 3 yıl çalıştım. 3 bölgede (Ben sadece Ziraat bankasındaydım) diğer arkadaşlar farklı bölgelerdeki Ziraat, PTT içindeki Local Santrallerde çalıştı. Daha sonra tamamen NOC'a geçtim, 5 yıl NOC'taydım. Saha tarafında az durdum yani. Ben daha çok santral tarafındaki Transmisyon (Edge, Core, Acsses) cihazlar, L2/L3'te kullanılan cihazlar ve işlevleri gibi durumlara daha çok hakimim. Açıkçası siz T.T'de çalışmadığınız halde saha tarafını benden daha iyi biliyorsunuzdur. Ben OFDK (Optik fiber dağıtım kutusunu), OBDK (Optik bölücülü dağıtım kutusu) olarak söylüyordum çünkü OFSD'lerdeki O/B Raflarına Optic Bölücü rafları diyorduk, OFDK'nın da adı olsa olsa OBDK'dır demiştik :hehehe:
Şİmdi, açıkçasını isterseniz İstanbul'da oturduğum Site'ye 2021 yaz başlarında (Covid dönemi) FTTH altyapı getiriline kadar bu konularda fazlaca bir bilgim ve merakım :oops:yoktu. Hatta o tarihlerde sadece başka bir foruma ("donanımhaber") üye idim ancak oraya da tek tük yazıyordum. Tamanen başka bir alanda yazılıp çizilen (ama şimdi artık kapanan) bir forum sitesinde çok aktif idim...

Sonra oturduğum siteye FTTH getirilince merakım arttı ve donanımhaber'de bu konuyu takip eder oldum. Binalara konulan bu fiber sonlandırma ve dahili tesisat dağıtım kutusuna o tarihlerde bu forum sitesinde IFDK deniliyordu ve bu hibrit (İngilizce-Türkçe karışımı) bir kısaltmaydı: Indoor Fiber Dağıtım Kutusu. Indoor=İç mekan demek oluyor. Bu kutunun dış mekanda kullanılanına da benzer şekilde OFDK deniliyordu (= Outdoor Fiber Dağıtım Kutusu). Outdoor=dış mekan demek oluyor.

Bir zaman sonra konulan bir fotoda takılan "IFDK"nın kapağının açık olduğu ve içindeki etiketin üstünde OFDK=Optik Fiber Dağıtım Kutusu basılı olduğunu fark edince bu ilk hibrit kısaltmaya itiraz ettim. O günden sonra bina içine (yani iç mekana) konulan kutuya OFDK denmeye kutu dış mekanda kullanılıyorsa da başına "Dış Mekan" ya da "Harici" getirilmeye başlandı.

Superonline'nın binaya koyduğu (ancak bazı durumlarda OFSD görevi de görebilen) kutularına (bunlara dolap ya da kabin demek daha doğru olur) da BASK (=Bina Altı Sonlandırma Kutusu) dendiğini de burada öğrendim. Aslında bu da mantıklı, sadece bir fiber optik sistemin parçası olduğu anlaşılamıyor.

Şimdi bu kutulara OBDK denilmesi de mantıklı, hatta OFBDK denmesi daha bir mantıklı (bazıları, hatta çoğunluk, optik iletişimin fiber (kablo) üzerinden iletişim olduğunu bilmeyebilir! OFBDK= Optik Fiber Bölücülü Dağıtım Kutusu...) ama yine de iç mekan ve dış mekan ayırımı ortada kalmakta. :unsure:
Ancak OFBDK-D ve OFBDK-H (sonlardaki D ve H ekleri "dahili" ve "harici" kullanım olduğunu belirtiyor...) ancak bunlar da fazlasıyla uzun ve birbirine epeyce benzediğinden kolayca karıştırılacak kısaltmalar olacak!:censored:

Dip Not: EMO'da ne kadar bilgi olduğunu açıkçası bilmiyorum. Şimdiye kadar araştırmak da aklıma gelmedi. Ben artık aidat ödemeyen "emekli" bir EMO üyesiyim: yani (teoride) ölene kadar etkinliklere katılabilirim, seçimlerde oy kullanabilirim. Yakın zamana kadar EMO'nun merkezi Harbiye'de yani benim kolayca ulaşabileceğim bir konumda idi ama şimdi çok uzaklara, Beylikdüzü'ne taşındı. Benim at terli, oralara gitmeyi gözü yemez!:hehehe:

Selamlar tekrardan. 17 Aralikta binaya turuncu kablo cekildi, 24 Aralikta da katlara gorselde goreceginiz fiber kablolar cekildi. Kutu icin bir sey yapmamiza gerek var mi? Fotograflari asagida paylasiyorum (sol ustteki gri kutu DSL icin).
IMG_1230.webp
IMG_1229.webp

Son düzenleme:
FTTH dönüşümüne (özellikle de T.Telekom alt yapısından) giren bir binada, mantık ve işsırasıyla aşağıdaki etaplarda işlem yapılır:

1) Telekom dışarıdan ("Santralından" diye genel ve basit bir ifade kullanalım) binaya bir fiber optik kablo çeker. Bu genelde 1-1.5 parmak kalınlığında, turuncu renkli, içinde en az 2 çoğunlukla 4 fiber kıl (core) olan bir kablodur. Bu optik kıllardan sadece bir tanesi kullanılacak, diğerleri boşta (yedekte) kalacaktır.
2) Binaya yukarıdaki kablonun sonlandırılacağı ve binadaki abonelere tek tek dahili tesisat fiber optik kabloların çekilip bağlanacağı bir dağıtım kutusu takılır: Optik Fiber Dağıtım Kutusu (=OFDK) Bildiğim kadarıyla dışarıdan gelen F/O (turuncu) kablo OFDK'yı takanlarca OFDK'ya bağlanıyor...
3) Bu dağıtım kutusundan her bir aboneye ince dahili tesisat F/O kablo (=OBK) çekilir. (Not: bu kabloların çekim işlemini çoğunlukla Telekom üstleniyor ama her zaman da değil. Eski binalara da, bina yöneticisine kablo verip "bir elektrikçi bulup siz çektirin..." dedikleri çok oluyor.)
4) Yukarıdaki şlemler tamamlandığında ve Santral!dan OFDK Fibernet sinyali verildiğinde OFDK'da son ölçümler yapılıp onay veriliyor. Artuk o saatten sonra binadaki aboneler FTTH'a geçiş için Telekom'a başvuru yapabiliyor.

Yukarıdaki 1., 2. ve 3. etaplar Telekom'un taşeronlarınca yapılıyor; sadece 4. etaba T.Telekom'un kendi teknik elemanı geliyor.

Bu ilk 3 etabın gerçekleşme süreçleri (adam gücü saat olarak) farklı farklı. OFDK takılması bilemediniz en çok 1 saatlik bir iş ama OBK çekimleri hele bina 5-6 kat ve her katta da 2-3 daireliyse saatler, hatta gün boyu sürüyor.

Bu nedenle ideal olarak eşzamanlı yapılması (ya da 2-3 günde peyderpey bitirilebilecek) gereken bir FTTH dönüşüm işlemi çok daha uzun sürece yayılabilmekte. Bazı münferit olaylarda OFDK'nın getirilmesi haftalar sürebiliyor. Bazılarında da sorgulama sitesinde FTTH'a açık gözükmesine rağmen OFDK'ya daha Fibernet sinyali verilememiş durumda.

Bu nedenlerle size kesin/kesine yakın bir tarih vermek pek olası değil. Sabredip T.Telekom'un işleyiş sürecine katlanacaksınız. Ama işin iyi tarafı artık sizin binanızda FTTH dönüşümü er veya geç olacak!...:)