Sporcu olmadan sağlıklı yaşamanın, şeker yememenin anlamı var mı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Freaktofen
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 11
  • Görüntüleme Görüntüleme 196

Freaktofen

Başarılı
Amacım, bodyci olup kas yapmak değil. Ama sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorum. Ama ne zaman sağlıklı yemekler vs görsem hepsi sadece diyet için (kilo vermek) yapılmış videolar. Benim kilom yeterli ve hatta 5-6 kilo almak istiyorum ama toplum sadece bu sağlıklı yaşamı kilo vermek istisnasıyla yapıyor. Bu yüzden arada bir kendimi salak gibi hissediyorum. Çünkü benim kilo vermek gibi bir niyetim yok hatta almak var. Sağlıklı yaşamanın anlamı yokmuş gibi hissediyorum (bunu savunmuyorum). Bu güne kadar ne yediğime çok dikkat eden biri değildim. Gerçi her gün sağlıksız şeylerde yemem yani anam ne yaparsa onu yerim öyle söyleyeyim. Sadece haftada 2-3 defa hamburgerdir, pizzadır, çiğköftedir yani fast-food olan yemekler yerim (çiğ köfte biraz Fast-food dışı oldu). Böyle yaşayarak da çok sağlıksız hissetmedim. Yani örnek vermek lazımsa bağışıklık sistemimim çok iyi olduğunu düşünüyorum. Mide sağlığı açısından da, hormonel şeyler açısındanda. Böyle dememin sebebi bizim evde de ne yapıldığına dikkat çok edilmez aynı herkes gibi. Yani bunun ne kadar sağlıklı oldugunu bilmiyorum.

Sorduğum şey ise şu;

Gerçekten şu anki yaşamdan uzaklaşarak her yediğime dikkat edersem sonunda "iyi ki de yapmışım" diyeceğim bir etkisi olacak mı? Yani değer seviyede.

Hayat kalitesini etkileyen bir şey. Şeker un fast food gibi ürünlerin fazlası tehlikelidir. Bir sürü sağlık problemi veya cabasi hastalıkların dolaylı yoldan sebepleri olabiliyorlar. Lakin sigara içipte yediğiniz 2-3 bisküvinin zararlı olduğu için yemeyen kesime de pek aldanmayın. Dengeyi oturtun keyfiniz yerinde olsun kimse kalıcı değil önemli olan kişisel keyif hayat standartlarınızı aşağıya çekmesin bu gibi ürünler.

Sigaradan uzak durup fast foodu sıfıra yakın hale getirmek bence genel olarak yeterlidir. Vücut geliştirme falan yapmıyorsanız detaylı bir beslenme programı gibi şeyler oluşturmanın gerek olduğunu zannetmiyorum.

Kiloyu sağlıklı yiyeceklerle alabilirsiniz. Mesela patatesli bir börek bol kalorilidir. Ev yemekleri çok sağlıksız değildir çünkü yağ vs temizdir. Kilonuzu istediğiniz seviyeye getirdikten sonra kilo korumak amaçlı yiyin. Ekmeği tam buğday yemeye çalışın.

Ekmek hiç sağlıklı bir şey değil diye biliyorum ve yemiyorum zaten. Tam tahıllı ve beyaz ekmek arasında Ultra farklarda yok. Çok nadiren ekmek yerim. Benim ilgi alanım et ve tavuk. Yanında karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler (pilavdır vs.) Varsa zaten orayı kaçırmam.

tam buğday ekmeğinde vitamin mineral açısından çok değerli şeyler var. Her gün en azından 1 dilim yemenizi öneririm.

Hem kilo almanıza yardımcı olur.

Sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir yaşlılığın en önemli ön koşullarından biri normal ve normalin üstünde bir kas kütlesi ile yaşlanmayı başarabilmek. Bodyci olmak apayrı bir konu. Yüzde 12-15 yağ oranı, kardiovasküler ve pulmoner kapasitenizi arttıracak aerobik egzersizler ve kas kütlenizi arttıracak kuvvet egzersizlerini hayatınızın bir parçası haline getirmeniz bunun için önemli. Bahsedilen yağ oranına indikten ve bahsedilen egzersizleri hayatınızın bir parçası haline getirdikten sonra dekstroz alımını egzersiz içinde gerçekleştirmekte bir sorun yok.

Ancak burada bahsedilen Fast foodların, hazır şekerlemelerin içindeki şeker değil. Bunlar instant şurup adıyla yüksek fruktoz ihtiva eden şekerlerdir. Fruktoz alımınızı kontrol etmezseniz ki bahsettiğim gibi tüm hazır gıdalarda şeker olarak bu kullanılır, en önemli sorun karaciğer yağlanması buna bağlı olarak tip 2 diyabet başlaması ve sonra bunların tetiklediği sistemik rahatsızlıklardır.

Kısaca aktif spor yapmayan birinin şekerle zaten işi olamaz. Aktif spor yapan ve yağ kütlesi yüksek birinin de şekerle işi olamaz. Aktif spor yapıp ideal yağ oranında olan ve antrenman performansını korumak ve arttırmak için enerji ihtiyacı olan bireyler anaerobik egzersiz öncesi ve aerobik egzersiz sırasında dekstroz alabilir. Fast food hiçbir şekilde sağlıklı yaşamak isteyen bireyin hayatında olmamalı. Cheat için illa yemek istiyorsanız ayda 1 kere ve sadece 1 öğün tüketilebilir. Gün değil sadece tek bir öğün.

Sağlıklı olmak istiyorsanız; yeterli ve kaliteli egzersizi, beslenmeyi ve uykuyu vücudunuza sağlamanız gerekiyor.

Ayrıca kilo almak demek kas kütlesi almaktır. Yağdan alınan kilonun bir anlamı yok. Bu yüzden kas kütlenizi arttırarak kilo almanız lazım. Bunu sağlamak da kötü beslenerek mümkün değildir. Size 1 ayda 20 kilo da aldırırız ama bu yağdan olur. Metabolizmanız yavaşlar ve sistemik rahatsızlıkların temeli atılır. Kas kütlesini arttırmak için progresif bir kuvvet antrenmanı dönemlemesi ile beraber kilogram başına 1.8 gr civarı min protein alımı, kompleks carb tüketimi ve kaliteli yağ alımını sağlamanız lazım. Hamburger ve pizza ile olacak iş değil bu.

Son düzenleme:

Zaten Fast food işin cheat kısmı olduğu için ayda 1 kere yediğim hamburgerden kendimi mahrum bırakmak istemiyorum. Ve zaten bırakmıyorum. Haftada 2-3 kısmını bayağı abartmışım. Niye dedim bilmiyorum.

Ama benim sağlıklı olan birçok gıdaya alerjim olduğu için nasıl yapacağımı bilmiyorum. En iyi örneği fıstık ezmesi ve yumurta. Nefret ederim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…