Uranos

Üstün
Yer
Adana
Merhaba, bu konuyu normalde açmak istemiyordum çünkü hiç kötü şeyleri araştırmak isteyen biri değilim. Ama yine de gerçeği öğrensem iyi olur. Bugüne kadar kanseri çok kafaya takmıyordum çünkü çok nadir görülen bir hastalık sanıyordum. Fakat son zamanlarda bayağı kanser vakası görmeye başladım ve yakalanma ihtimalinin az olmadığını anladım. Belirtiler arasında stres ve genetik olunca korkmadım değil. Çünkü aşırı stres yapan bir insanım, mesela en ufak bir karar alsam saatlerce düşünüyorum yanlış mı yaptım diye. Ayrıca her denileni çok kafaya takıyorum. Bu durumda ileride kanser olma ihtimalim artıyor mu?

Ayrıca sorun tek stres değil, 2022 yılında annemin halası cilt kanserinden vefat etti. Genetik olarak beni etkiler mi? Anneme sorduğumda “anne tarafı olduğu için etkilemez” dedi. Ama benim içimi rahatlatmak için yalan mı söyledi emin olamadım.

Sigara, alkol kullanmıyorum bu arada.

Merhaba, bu konuyu normalde açmak istemiyordum çünkü hiç kötü şeyleri araştırmak isteyen biri değilim. Ama yine de gerçeği öğrensem iyi olur. Bugüne kadar kanseri çok kafaya takmıyordum çünkü çok nadir görülen bir hastalık sanıyordum. Fakat son zamanlarda bayağı kanser vakası görmeye başladım ve yakalanma ihtimalinin az olmadığını anladım. Belirtiler arasında stres ve genetik olunca korkmadım değil. Çünkü aşırı stres yapan bir insanım, mesela en ufak bir karar alsam saatlerce düşünüyorum yanlış mı yaptım diye. Ayrıca her denileni çok kafaya takıyorum. Bu durumda ileride kanser olma ihtimalim artıyor mu?

Ayrıca sorun tek stres değil, 2022 yılında annemin halası cilt kanserinden vefat etti. Genetik olarak beni etkiler mi? Anneme sorduğumda “anne tarafı olduğu için etkilemez” dedi. Ama benim içimi rahatlatmak için yalan mı söyledi emin olamadım.

Sigara, alkol kullanmıyorum bu arada.
Yoğun stres kanser yapmaz, ama sağlığı kötü etkiler.
Yakın akraba olmadığı sürece etki edeceğini sanmıyorum. Bu konuları bu kadar kafaya takmanıza gerek yok; 6 ayda bir full check-up yaptırabilirsiniz ama.

Dünya'da farklı türlerde sınıflandırabildiğimiz 200'den fazla kanser tipi var. Sorunuzun cevabı muallak. Kontrolsüz hücre bölünümünü yaratabilecek her şey ileride kansere sebep olabilir teknik olarak. Çin'den aldığınız ne idüğü belirsiz plastikler de. Meyve/sebzedeki pestisitte sebep olabilir. Veya abur cubur ve gazlı içeceklerdeki katkı maddeleri de. "Sağlıklı olmayan" her şeyden uzak durmak lazım.

Bu arada gördüğünüz kanser vakaları algıda seçiciliğin bir ürünü, kanser öncekine göre yaygınlaşan bir hastalık değil. Sadece kanser olan insanların kanser olduklarını daha rahat öğreniyorsunuz(sosyal medya).

Bunu düşünmüştüm ama çıkacak sonuçtan korkuyorum, yıl oldu 2026 şu hastalığın keşke kalıcı bir tedavisi bulunsa.

Maalesef, bende 9 senedir akciğer kanseri ve benzeri hastalıklarla boğuşuyorum. 6 ayda bir check up yaptırmak gerçekten önemli.

Bunu düşünmüştüm ama çıkacak sonuçtan korkuyorum, yıl oldu 2026 şu hastalığın keşke kalıcı bir tedavisi bulunsa.

Korkmanın ne anlamı var tam olarak? Korktuğunuz için sonucu öğrenmemek saçmalık başka bir şey değil, ki korkulacak bir şey yok zaten.