Hakan Yusuf

Yetkin
Makaleler
1
Yer
Kocaeli
Yeni bir sultan papağanı aldım ama nasıl bakacağımı bilmiyorum. Öncelikle yaşı küçük olduğu için cinsiyeti belli değil. Ama çok kötü ısırıyor. Eldiven taktığım halde elimi kanattı ısırarak. Muhabbet kuşu bakıyorum 7 yılı aşkın süredir ama sultan papağanı hakkında bilgim yok.
  • Muhabbet kuşu yemi yer mi?
  • Haricen vitamin gerekiyor mu?
  • Extra besin takviyesi gerekli mi?
  • Çekirdek yer mi?
Hatta cinsiyeti belli olmadığı için ismini de koyamadım. Daha küçükken anlaşılmaz deniliyor. Sizin özel bir yönteminiz var mı?
Cinsiyetini belirledikten sonra sizin önerdiğiniz ve benim beğendiğim isimlerden birini koyacağım isim önerisi yapabilirsiniz.

Merhaba dostum yaklaşık 7-8 yıldır sultan papağanı besliyorum bu süreçteki deneyimlerimi aktarabilirim.
Cinsiyetini genelde ilk tüy dökümünden sonra yeni gelen tüylerden tahmin edebilirsin bu da yaklaşık 3 ay gibi bir süreye denk geliyor. Isırma konusunda çok acele etme sonuçta yeni bir ortama geldi her şey ona yabancı, önce güvenini kazan sonrasında zaten sürekli omzunda durmak, seninle birlikte yemek yemek isteyecek. İlk günler sana alışıncaya kadar sadece kafeste tutsan kafesin dışından çok rahatsız etmeyecek şekilde ona olan ilgini belli etsen yeter, bu süreçte kafesindeki oyuncak sayısını azaltabilirsin ilgisini sana vermesi için. Aynalı oyuncaklar tavsiye etmem psikolojileri bozuluyor ve diğer canlılara daha saldırgan bir tavır takınıyorlar. Sorularına gelecek olursak.

Evet başlangıçta muhabbet kuşu yemi kullanabilirsin zaten tür olarak akraba oldukları ve boyutları da yakın olduğu için sorun yaşamaz. Fakat bunu süreklilik haline getirme sonuçta daha büyük bir hayvan ve daha zengin besinler tüketmesi sağlığı açısından daha yararlı olur. Evdeki sebzelerden salatalık, biber, maydonoz gibilerini meyvelerden ise çekirdeği ayıklanmış olarak elma gibi meyveleri verebilirsin. Yeni bir meyve sebze vermeden önce mutlaka google'a bi sor, hiç beklemediğin bir yiyeceğin ciddi zararları olabiliyor.

Eğer kuşun dişiyse ergenlik dönemine geldiğinde kızgınlık yumurtası yapacaktır bu süreçte kalsiyum takviyesi yapabilirsin veterinerine danışarak. Erkekse yine veterinerine danışarak mevsim geçişlerinde uygun vitamin takviyesi kullanabilirsin. Bu vitaminleri suyuna damlattıktan sonra suyu gündelik değiştir, ertesi güne kaldığında yarardan çok zarara dönüşüyor.

Ekstra besin takviyesi olarak yumurta yemi denen bir tarif var ufak bir araştırmayla bulursun onu yapabilirsin çok severler genelde, buna ek olarak yaz aylarında sularını günlük tazelemeni öneririm. Banyo yapacakları oyuncaklar var veya daha uygun bi çözüm arıyorum dersen geniş bir tabağa su doldurursun içini de sevdiği yeşilliklerle doldurursun maydonoz gibi, o orada takılır, hem serinlemiş olur hem stres atar. Yine yaz aylarında terleyerek çok fazla elektrolit kaybederler bu ciddi felçlere yol açabilir bunu engellemek için elektrolitli su tarifine bakabilirsin, yine suyu günlük değiştirirsin.

Çekirdek çok severler senin ağzına götürdüğüne bile uzanmaya çalışır, tuzlu çekirdek kullanma tansiyonlarını çok arttırıyor ve çekirdeği de sürekli verme karaciğer yağlanmasına yol açabiliyor.

İsim önerisi olarak istediğini koyabilirsin içinde "ş", "p", "k" gibi harfler bulunan sesleri daha kolay taklit edebiliyorlar.

Ufak birkaç tavsiye eklemek isterim.
Gaga sağlığı için kireç taşı kullanmak yerine mineral bloklar tercih edebilirsin.
Ayak ve tırnak sağlığı için çapı 1 tl kadar olan sarmaşıklı ahşap tünekler tercih edebilirsin. Bu tüneklerden kullanırsan tırnak bakımı zaten kendisi yapılmış oluyor. Sürekli bu tüneklerde durması yoracağı için yine ahşap dinlenme tüneği kullanabilirsin. Bunlar zaten genelde set olarak satılır.
Yedikleri yemi öğütmek ve sindirmek için insandan farklı olarak kursak denilen bir organları bulunuyor. Bunun içinde önce yediklerini öğütüp ondan sonra midesine gönderiyor. Buradaki öğütmeyi kolaylaştırmak için kuş kumu kullanmalısın. Burada muhabbet kuşu ile sultan papağanının kuş kumları farklı oluyor muhabbet kuşu daha ince sultan papağanı daha kalın bir kum kullanmalı.
Yine sindirim açısından kuş toprağı da tercih edebilirsin.

Bu alışverişlerde kendim de ürünlerini satın aldığım site olan Neşeli Kanatlar Pet Market sitesini önerebilirim yine aynı sitenin youtube kanalında ve instagram sayfasında da önemli bilgiler yer alıyor.

Şimdiden yeni evcil arkadaşınla uzun ve mutlu bir ömür diliyorum, hatta bu yazıyı benimki omzumdayken yazdım. Herhangi bir sorun olursa etiketlersen yardımcı olmaya çalışırım. İyi sosyaller.