Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Detaylar
Kim cevapladı?
Çözüm
Arada soranları gördüm, evet Superonline üzerinde de mümkün. Elimdeki Armor G5 router üzerinde 2.5G WAN girişi olduğu için ben SFP Media converter alıp Alcatel-Lucent G-010S-P SFP modül ile çalıştım. Orijinal ONT Huawei HG8010v2. Aslında kullandığınız cihazın ille Huawei olması gibi bir zorunluluk yok Huawei gibi kendini tanıtabilmesi yeterli. Bendeki modül ile MA5671 aynı donanımlar ama üzerlerinde çalışan yazılımda yapılan ayarlamalar yeterli. Aynı donanımı kullanan birden fazla Firmware var. Bendeki üzerinde yanlış görmedi isem https://right.com.cn/ çıkışlı 2023.20.10 yazılımı yüklü. Buna Carlito Firmware de kurabilirdim sorun olmazdı muhtemelen.
2.5G Media converter henüz elime ulaşmadığı için TP-Link 1G Media converter üzerinde kurdum sistemi. Normalde ağ yapım şu şekilde olacak:
Fiber => Nokia G-010S-P + 2.5G Media Converter => Armor G5 WAN => 10G Switch => 2.5G Lan
Şu andaki dağınık setup şu şekilde son parçam gelince derli toplu bir hale gelecek
2.5G Media converter henüz elime ulaşmadığı için TP-Link 1G Media converter üzerinde kurdum sistemi. Normalde ağ yapım şu şekilde olacak:
Fiber => Nokia G-010S-P + 2.5G Media Converter => Armor G5 WAN => 10G Switch => 2.5G Lan
Şu andaki dağınık setup şu şekilde son parçam gelince derli toplu bir hale gelecek
muuzoo
Uzman
@Kendorf @Majdev haklısınız normalde 27'ye kadar çalışması lazım. Fakat aldığımız modüller kusurlu olan modüller olabilir belki. Aliexpress üzerinden aldığım bazı entegrelerde de benzer durumları yaşadım. MCU'nun mesela bir modülü bir türlü düzgün çalışmıyor ama aynı kodu alıp orjinal olduğunu bildiğim entegreye yükleyince sorunsuz çalışıyor. Ya da başka bir entegre normal voltajında sorunsuz çalışırken üreticinin verdiği üst ya da alt limitlere yaklaşınca saçmalıyor. Bu tarz durumlar yaşandığını bildiğim için belki de elimizdeki modüllerin hat zayıflama değerlerine toleransı düşük.
Aliexpressden gelen modülü bana ulaştırabilen olursa kendi çalıştığını bildğim fiber bağlantıda dener bakarım. Ya da sizin bir tanıdığınız, bir komşunuz varsa onun hattına bakıp, bağlayıp O5 durumuna geçip geçmediğine bakabilirsiniz.
Hocam dediğim gibi ben hiç O2-O3 yaşamadım dün akşama dek. Ki onda da orjinal ont ve sfp modül arasında birkaç kez geçiş yapıp sök tak yapmıştım. O yüzden sorunun zayıflamada olduğunu düşündüm.Bence ondan kaynaklı değil. GPON -27 dBM kadar çalıştırabiliyor. Kaldı ki Türkiye’de -20 dBM altında değer alan çok az kişi var. Bence güvenlik sistemi sizi atıyor. Ek olarak OpenWRT arayüzünde O5 yetkisi gidince SFP’yi yeniden başlat gibisinden bir seçenek vardı onuda açabilirsiniz.
Mesela burada da hat zayıflama değerleri sınıra çok yakın.Denedim, sadece cihazın altındaki bilgiler ile girebildim.
Birazdan kontrol edeceğim.
Edit: HG8010Hv6-10 cihazında veriler şu şekilde:
TX Optical Power: 2.31 dBm 0.5 to 5 dBm
RX Optical Power: -26.99 dBm -27 to -8 dBm
SFP’de -27.35dBm
Ek'siz SFP'de -26.08 dBm
Aliexpressden gelen modülü bana ulaştırabilen olursa kendi çalıştığını bildğim fiber bağlantıda dener bakarım. Ya da sizin bir tanıdığınız, bir komşunuz varsa onun hattına bakıp, bağlayıp O5 durumuna geçip geçmediğine bakabilirsiniz.
Majdev
Yetkin
- Makaleler
- 2
Ben tekrar Huawei SFP aldım, elime ulaşmasını bekliyorum. Yazdıklarınızdan çıkardığım kadarıyla, Superonline sorunlu. Elinizdeki ONT'ler de önemli. Root erişimi sağlanmadığı takdirde, bilgileri alamıyorsunuz. Başıma bir şey gelmeyecekse, size bir yol önereyim@Kendorf @Majdev haklısınız normalde 27'ye kadar çalışması lazım. Fakat aldığımız modüller kusurlu olan modüller olabilir belki. Aliexpress üzerinden aldığım bazı entegrelerde de benzer durumları yaşadım. MCU'nun mesela bir modülü bir türlü düzgün çalışmıyor ama aynı kodu alıp orjinal olduğunu bildiğim entegreye yükleyince sorunsuz çalışıyor. Ya da başka bir entegre normal voltajında sorunsuz çalışırken üreticinin verdiği üst ya da alt limitlere yaklaşınca saçmalıyor. Bu tarz durumlar yaşandığını bildiğim için belki de elimizdeki modüllerin hat zayıflama değerlerine toleransı düşük.
Hocam dediğim gibi ben hiç O2-O3 yaşamadım dün akşama dek. Ki onda da orjinal ont ve sfp modül arasında birkaç kez geçiş yapıp sök tak yapmıştım. O yüzden sorunun zayıflamada olduğunu düşündüm.
Mesela burada da hat zayıflama değerleri sınıra çok yakın.
Türk Telekom altyapısındaysanız, arıza kaydı açtırıp ikinci bir abonelik alarak '4 portlu ONT' isteyebilirsiniz. Yeni ürünlerde root erişimi daha kolay. Superonline'da ise, eğer auth bilgileri değişebiliyorsa, değiştirip interneti kesin arıza kaydı açın ve değişim talep edin. Belki başka bir ONT gelir, böylece arayüze erişebilme şansınız olur
Ek olarak, yardımcı olabilmemiz için ve lütfen konuyu düzenli tutabilmemiz her mesajınızın altında şu bilgileri belirtin:
- ISS Firması: Türk Telekom
- Mevcut ONT: Huawei HG8240H5
- GPON SFP: Huawei MA5671A
- OpenWRT Versiyonu: 7.5.3
- Durum: O5
Son düzenleme:
Dbm'yi taşıyıp taşımaması class lazer ile ilgisi pek yok zira Telekom'un son kullanıcı tarafında kullanmasalarda ellerindeki ZyXEL PizzaBox Combo OLT'ler'in bir çoğu C+ Class (A, B olanı da var.) -32dBm'ye kadar sıkıntı çıkarmıyor.B Class gponlarda -27 -28 değerlerine kadar çalıştığını okuyunca ihtimali eledim.
Greatest
Uzman
Merhaba, ben alıp çalıştırdım SOL üzerinde bir sorun yaşamadım. Sadece default IP adresine dikkat etmek gerekiyor. 192.168.2.10 ya da 192.168.1.10 üzerinden kullanıcı arayüzüne erişebiliyorsunuz.
Hocam bölge neresi?
Fickle Willow
Başarılı
Ben tekrar Huawei SFP aldım, elime ulaşmasını bekliyorum. Yazdıklarınızdan çıkardığım kadarıyla, Superonline sorunlu. Elinizdeki ONT'ler de önemli. Root erişimi sağlanmadığı takdirde, bilgileri alamıyorsunuz. Başıma bir şey gelmeyecekse, size bir yol önereyim
Türk Telekom altyapısındaysanız, arıza kaydı açtırıp ikinci bir abonelik alarak '4 portlu ONT' isteyebilirsiniz. Yeni ürünlerde root erişimi daha kolay. Superonline'da ise, eğer auth bilgileri değişebiliyorsa, değiştirip interneti kesin arıza kaydı açın ve değişim talep edin. Belki başka bir ONT gelir, böylece arayüze erişebilme şansınız olur
Ek olarak, yardımcı olabilmemiz için ve lütfen konuyu düzenli tutabilmemiz her mesajınızın altında şu bilgileri belirtin:
- ISS firması: Türk Telekom.
- Mevcut ONT: Huawei HG8240H5.
- GPON SFP: Huawei MA5671a.
- OpenWrt versiyonu: 7.5.3
- Durum: O5.
Bugün Superonline'ı arayıp ONT değişimi talep ettim ancak verilen TP-Link modem ile bu uyumlu denilerek reddedildi. Kısacası değişim yapmıyorlar. Yarın gün içinde tekrar arayıp eski model ONT alıp alamayacağımı soracağım. İmage0'dan image1'e geçirdim belki işe yarar diye ama hala O2-3 geziyor :/ @Majdev Alcatel-Lucen G-010S-P için ayrı bir yazılım atmama gerek var mı? Satıcının yüklediği OpenWrt 7.5.3 var. Anlık olarak -25.73dBm alıyorum.
Greatest
Uzman
Bugün Superonline'yi arayıp ONT değişimi talep ettim ancak verilen TP-Link modem ile bu uyumlu denilerek reddedildi. Kısacası değişim yapmıyorlar. Yarın gün içinde tekrar arayıp eski model ONT alıp alamayacağımı soracağım. İmage0'dan image1'e geçirdim belki işe yarar diye ama hala O2-3 geziyor :/
ONT'de sorun yoksa değiştireceklerini sanmıyorum.
Yalan söylüyorlar.Bugün Superonline'ı arayıp ONT değişimi talep ettim ancak verilen TP-Link modem ile bu uyumlu denilerek reddedildi. Kısacası değişim yapmıyorlar. Yarın gün içinde tekrar arayıp eski model ONT alıp alamayacağımı soracağım. İmage0'dan image1'e geçirdim belki işe yarar diye ama hala O2-3 geziyor :/
Yapmanız gereken basit. Konnektör'ü ONT'den çıkarıp takın birkaç defa (bir iki defa yeterli. Sürekli tak çıkar yapmayın Santral tarafındaki OLT'deki WDM devrelere zarar verirsiniz) kayıt açın hiç bir şeyden haberiniz yokmuş gibi, sonra tamamen konnektör'ü ONT'den çıkarıp bekleyin. Onlar sistemden görecek. Gelip ONT'yi değiştirirler.
Fickle Willow
Başarılı
Takıp çıkarınca ONT'ye ne oluyor tam olarak. Değiştirselerde ben eski model ONT vereceklerini sanmıyorum, yeni ONT'de önlem almışlar, Backup ile telnet açamıyorum, Backup bölümü yok.Yalan söylüyorlar.artık OLT marka ONT marka fark etmiyor ki modem ne alaka yani..
Yapmanız gereken basit. Konnektör'ü ONT'den çıkarıp takın birkaç defa (bir iki defa yeterli. Sürekli tak çıkar yapmayın Santral tarafındaki OLT'deki WDM devrelere zarar verirsiniz) kayıt açın hiç bir şeyden haberiniz yokmuş gibi, sonra tamamen konnektör'ü ONT'den çıkarıp bekleyin. Onlar sistemden görecek. Gelip ONT'yi değiştirirler.
Greatest
Uzman
Hocam artık sol gözünü açmış. Bende değiştirmeyeceklerini biliyordum fakat farklı marka almak için dediğinizi yaptım, ekip geldi şu an kesilme sorunu yok dedi, ama siz yokken vardı dedim, müdahale edebilmem için sorun şu an olmalı dediYalan söylüyorlar.artık OLT marka ONT marka fark etmiyor ki modem ne alaka yani..
Sonra havalandırma deliğinden tel sokup kısa devre yaptırdım bozuldu ekip gelip değiştirdi
Son düzenleyen: Moderatör:
Fickle Willow
Başarılı
Modem yakar gibi PoE adaptörü ile ONT'yi yaksak değiştirirler miHocam artık sol gözünü açmış. Bende değiştirmeyeceklerini biliyordum fakat farklı marka almak için dediğinizi yaptım, ekip geldi şu an kesilme sorunu yok dedi, ama siz yokken vardı dedim, müdahale edebilmem için sorun şu an olmalı dediSonra havalandırma deliğinden tel sokup kısa devre yaptırdım bozuldu ekip gelip değiştirdi
Tabi kimseye önermiyorum.
Yeni konular
-
-
-
-
30.000 TL bütçe ile ders ve günlük kullanım için tablet önerisi
- White Dragon
-
-
-
-