Korkarım ki biraz uzatarak cevap yazacağım...
Bebek Santralı: Etilerden Bebek'e inen yolun sonlarında (yani sahil yoluna kavuşma noktasına yakın yerde), çok eskilerde kurulmuş (1960'lı yıllar olsa gerek) bir santraldı. Ben 1982'ye kadar İstinye'de yaşadım. 1962'de evimize (rahmetli pederin doktor olması sayesinde) zar zor bir telefon hattı almıştık ve hizmet Bebek Santralından veriliyordu, daha sonra Emirgan santralına aktarıldık... Bu Bebek santralının önünden geçerken dikkat etmezseniz burasının Telekom'la ilgili olduğunu pek anlayamazsınız.
Başımdan bizzat geçen bir olayı da zikredeyim. Bizim Etiler'e VDSL 2010-2011 yıllarında geldi. Bir yerlerden F/O kablolar çekildi ve çeşitli noktalara Tip 5 ve çoğunlukla Tip 7 saha dolapları konuldu. Evlerdeki sabit telefonlar da VDSL altyapısına aktarıldı. Bizim siteye yakın MSAN 343 diye bir Tip-5 konuldu ve biz ve komşumuz başka siteler artı mahallenin geneli buradan besleniyordu. 2013 ya da 2014'de bir pazar sabahı internet, sabit telefonlar her şey gitti. Arıza kaydı yaparak uğraşmak istemedim. Bana da yakın olduğu için pazartesi sabahı 8:30'da Bebek Santralı'nın kapısına dayandım. Hesapta saha ekibi de orada diye biliyorum. Fakat mesai saati başladığı halde gelip giden bir adem yok. Kapıyı uzun süre çaldım. Neden sonra üstünde halen pijamaları olan bir adam uykulu gözlerle açtı. Santral'a geldiğimi söyledim. "Yok, beyim Santral çoktan taşındı, ben bekçiyim. Sen Akatlar'a gideceksin..." dedi. Sonuçta beni Akatlar'daki Zeytinoğlu Cad. ile Sarı Konaklar Sitesi arasında kalan yeni inşa edilmiş Müdürlüğe gönderdi. (yolu üzerinde İBB'nin devasa sanatçılar Parkı vardır...) Derdimi orada anlattım ama beni soktukları santral denilen yer büyük bir odada belki 20 PC ekranının olduğu, birtakım network yapılanmasının olduğu bir alandı. (Derdimin hallini daha uzatmamak adına burada anlatmayacağım...)
Şimdi o bina sonradan büyütüldü ve Avrupa Yakasındaki bir Bölge Müdürlüğü haline sokuldu (Yıldız Posta'daki Gayrettepe Telekom Md'lüğü benzeri ama daha küçük bir yapılanma). Ama o binalarda yer değiştirmesine rağmen bir Etiler Santralı var.
Şimdi Etiler'de (biz Belediye olarak Beşiktaş'tayız) benim yaşadığım Site ve civarıyla sınırlı kalmayan oldukça büyük bir yerleşim alanı, hatta Sarıyer Belediyesi sınırlarında kalan Hisarüstü Mahallesi dahi Bebek Telekom Md'ne bağlıyız. Ama Bebek Telekom bizden epeyce uzakta Sarıyer içesi sınırları içindeki Tarabya semtindedir.
Bu sabah aklım başıma geldi ve daha detay veren bir Site'den kendi adresimi ve Etiler'deki artı Hisarüstü'ndeki muhtelif adresleri sorguladım. Hepsi Bebek Telekom'a bağlı ama üstüne üstlük Bebek Santralından hizmet alıyoruz. Yani Bebek Santralı diye bir yapılanma var. Artık Etiler Santralına gitme fikrini deen azından erteleyerek biraz kanka olduğum bizim bölgeye bakan saha elemanını aradım..."Yavrum, sen Telekom'da nereye bağlısın?" Cevap: "Bebek Telekom'a" "Peki hangi Santralın işlerine bakıyorsun?" Cevap: "Bebek Santralı'nın..." "İyi de, sen sabahları nereye gelip işbaşı yapıyorsun?" Cevap: "Akatlar'daki Müdürlüğün oraya..." İş anlaşılmaya başlandı..."Peki Bebek Santralı nerede?" (Bunu sorarken, Etiler Santralının binasında komşu olduğunu varsayarak sordu). Cevap: "Bildiğiniz yerde, Etiler-Bebek yokuşunun başında!" "Eee, orası kapatılmadı mı?" Cevap: "Tam öyle değil. Orası kiraya da verildi ama içinde 2 odada Telekom'ın donanımı vs. duruyor. İçinde çalışan falan yok; bir sıkıntı çıkarsa gelinip müdahale ediliyor..." "İyi ama benim şöyle bir durumum var???" Cevap: "Olamaz abi, iki hattın da aynı binada, aynı OFDK'da ve aynı Santral'da (Bebek) ve de aynı OLT portunda..." Buyrunuz buradan yakınız!...
O 2 odada nasıl bir donanım olduğunu arkadaşı daha fazla zorlamamak için sormadım. Ama belli ki Bebek Santralı artık lokal bir santral halinde (yani sizin bahsettiğiniz Ziraat Bankası şubesindeki santralların bir benzeri...).
Bizim Site ve çevrsinde FTTH dönüşüm 2021 ortalarında yapılmıştı. Bize VDSL hizmeti veren (halen de kısmen vermekte olan) o Tip-5 saha dolabına ODF çatısı kuruldu, oradan sağa sola çekilen F/Olar menhol altı MUFA'larla çeşitli binalara dağıtıldı... Ve artık o Tip 5 saha dolabı üzerinde MSAN 343 değil, elle yazılmış olsa da MSAN 5343 yazılı durumda.
Ve ben hala 2 hattımdan birinden pakette belirtilen UL hızını, diğerimnden de 20 UL yerine 45-50 UL almaktayım. Nasıl oluyor, kimse izah edemiyor (şu ana kadar). Fixnet'in "biz sınırlaması yapmıyoruz" ifadesini de halen çok ihtiyatla karşılamaktayım...
Durum vaziyeti budur.
Yukarıda yazdıklarımın üstüne tekrar Edirne'de Fixnet'i aradım. En teknik bölüm olarak varsaydığım "arıza kaydı" birimine bağlandım. Oradaki kişi belki çok teknik tarafta olan birisi değildi ama bana şöyle dedi: "Fixnet müşterilerine verebileceği en yüksek düzeyde hizmet verebilmek için çeşitli çalışmalar yapmakta. UL hızını en yüksek seviyeden vermek için biz Telekom'un tarifelerinin dışına çıkıyoruz (benim hesabıma baktı ve tanımlama olarak 100/20 olduğunu teyid etti...). Bu işlemi de SSG'lerden kısıtlamayı kaldırarak yapıyoruz. Konu halen deneme safhasında, yani size bundan sonra sürekli böyle olacaktır garantisini veremem. Yarın gene 20 Mbps'ye dönülebilir ama böyle olacağını aldığım bilgilere göre zannetmiyorum..."
Şimdi en azından ortaya bir SSG lafı çıkmış oldu. Teknik olarak ne kadar geçerli/mantıklı; benim diyebileceğim bir şey yok...