"Ne öncesinde doğuran bir sabıkı ve üstünü, ne de sonrasında doğmuş ve doğacak bir astı ve eki yoktur. Şan ve değer bakımından da O'na eş değer olacak hiçbir şekilde hiçbir denk mevcut değildir. Ne zatında, ne sıfatında hiçbir eşiti, hiçbir benzeri, ne zıtlaşacak, ne birleşek şekilde hiçbir eş, arkadaş, ortak veya rakip olmamıştır ve olamaz. Yani ezelde olmadığı gibi, bundan sonra da olmayacaktır. O'ndan başka bir 'vacibu'l-vücut' yoktur. Ezelde olmayınca sonradan olması da muhaldir. Bunu ihtara hacet yoktur. Çünkü sonradan olanlar hâdis ve MAh'luk olacağı için zaten O'na denk ve eşit olması mümkün değildir. Çünkü sonradan olanda ne kadar Kemal farz edilirse edilsin yine de mahluktur."

On-on beş vagonlu bir tren düşününüz. Bu vagonlardan herbirisini bir önceki vagon çeker. Ve nihayet iş lokomotife dayandığında artık "lokomotifi kim çekiyor?" diye bir soru sorulamaz. Zira, çekip fakat çekilmeyen bir lokomotif olmazsa bu nizam bozulur ve hareket meydana gelmez.

"cenâb-ı Hakk'ı -hâşâ- kim yarattı?" diye firavunâne soru soranlar “teselsülün muhal oduğunu” bilmediklerini ve nefisleriyle bir demogoji yaptıklarını açığa vurmuş olurlar.

Arkadaşlar. Son zamanlarda kafamı kurcalayan sorulardan biri bu. Müslüman birisiyim.
Şimdi evreni tanrı yarattıysa tanrıyı kim yarattı?
Veya kendi kendine mi oluştu? Veya hep mi vardı?

Hep varsa hep varın ötesinde ne vardı?

Allah bilir. Bu hiçbir insanın bilebileceği şey değil.

Başı veya sonu yok. Hep vardı da denilebilir.

Hep var ise biz kukla oluyoruz. Simülasyona inanmakla aynı şey. Ben buna bayağı kafa yoran biri olarak söylüyorum. İnsanoğlunun tanrı olarak nitelendirilen şeyi bilmesi mümkün değil. Ayrıca, edebi sonsuzluk ve hep varlık mümkün değildir. Evrenimiz yasaları gereği her şeyin bir başlangıcı ve sonu vardır. Tanrı hep vardı, ondan üstünü yok ise bizi bir kişi Cities: Skylines de yönetiyor demek.

Hep var ise biz kukla oluyoruz. Simülasyona inanmakla aynı şey. Ben buna bayağı kafa yoran biri olarak söylüyorum. İnsanoğlunun tanrı olarak nitelendirilen şeyi bilmesi mümkün değil. Ayrıca, edebi sonsuzluk ve hep varlık mümkün değildir. Evrenimiz yasaları gereği her şeyin bir başlangıcı ve sonu vardır. Tanrı hep vardı, ondan üstünü yok ise bizi bir kişi Cities: Skylines de yönetiyor demek.
Ben de onu soruyorum işte. Hep varsa hep varın ötesinde ne vardı?

Hep varsa hep varın ötesinde ne vardı?

Hep var gibi bir şey yok efendim. Kainat bile bir şekilde oluştu. Kainatın ana maddesi ne onu bile bilmiyoruz. Ben oluşması gerekmeyen bir madde tüm maddeleri oluşturduğunu düşünüyorum o ayrı da. Konuya geri dönersek. Süreklilik mümkün değil. Bu tanrıya bu süresizliği, bu gücü elbet birinin vermiş olması gerekmekte. Bu kadar olağanüstü bir şey yaşanamaz gibime geliyor.

@Physic Aşağı yukarı doğru. Bir dine mensup olduğum için inandığım şeyler üzerine görüş belirtiyorum çoğu zaman.
Kuklalık değil aslında. Ne yapacağınızı bilen birinin yapacaklarınızı izlemesi denilebilir kısaca. Sonsuzluk yok ibaresi bir felsefe konusu için açıkçası çok iddialı bir söylem. Siz bana başlangıcın ne olduğunu söyleyin ben de size öncesinde ne olduğunu sorayım. Ne dersiniz? Bu bağlamda düsünürsek başı olmuyor değil mi? Aynı şekilde sonu da yoktur sonucuna ulaşabiliriz. Çok uzun tutmayayım başka bir sorunuz olursa devam ettiririm zaten.

Ne yapacağınızı bilen birinin yapacaklarınızı izlemesi.

İşte siz bunu diyerek kendinizi bir nevi simülasyonda varsayiyorsunuz. Bizim her şeyimizi biliyorsa, biz bir tiyatroyuz ve film şeridi gibi ilerliyoruz. Madem benim her şeyimi biliyor. O zaman benim iradem yok demektir. Sonsuzluğun olabilmesi için sonsuz bir enerji lazım. Bu enerjiyi karşılayabilmek için yine sonsuz bir enerji lazım. Sonsuz enerji mümkün olmadığına göre. Oluşması gerekmeyen bir enerji var olabilir. Karanlık enerji gibi.

@Physic Ben bir insanın ne yapacağını biliyorsam onun iradesini elinden almış oluyor muyum? Aynı durumun çok daha karmaşık halini düşünün. Bilmek ve tercih etmek çok farklı şeyler. Oluşması gerekmeyen ifadesini biraz açar mısınız? Cidden hiçbir anlam çıkaramadım.