Sebep-Sonuç ilişkisi diyebiliriz. Tanrı olmasaydı 3 tür olarak nitelendirdiğimiz canlı varlıklar olmazdı. Bu evren mantık üzerine ilerliyor. Herşeyin bi amacı var. Kendi kendine bi şeylerin olması imkansız.

Zaten mantıken düşündüğünde de olması gerekiyor. Hak/hukuk mevzusu gibi.

Sebep-Sonuç ilişkisi diyebiliriz. Tanrı olmasaydı 3 tür olarak nitelendirdiğimiz canlı varlıklar olmazdı. Bu evren mantık üzerine ilerliyor. Herşeyin bi amacı var. Kendi kendine bi şeylerin olması imkansız.

Zaten mantıken düşündüğünde de olması gerekiyor. Hak/hukuk mevzusu gibi.
İbn Sînâ, Zorunlu Varlık'tan Tanrı'ya, Tanrı'dan da âleme ulaşarak verdiği hükme “sıddıkların hükmü” adını verir. Çünkü sıddıklar, âlemden hareketle Tanrı'yı tasdik etmek yerine Tanrı'dan hareketle âlemi tasdik ederler.

Kaynak: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1271770

Tanrı neden önemli? Çünkü pek çoklarının bir günah keçisine ihtiyacı vardır. Aynı zamanda bir ödüllendiriciye ihtiyacı vardır. İşler yolunda gitmezse tanrıyı suçlarsın. Kazançlı çıktığın zaman şükredersin. Binlerce yıl boyunca bu böyle süregelmiş. İnsanoğlu tanrısal varlıklara olan zaafıyla beraber evrimleşmiş. Bu olguyu zihinlerimizden kolay kolay atamayız.
Tanrı ve din kavramlarının geldiği doruk nokta ise ticaret oldu. Geçmişten günümüze tanrı adına yapılan savaşlar halen devam etmekte. En kârlı işlerden birisi din ticareti. Din dışında da silah ve uyuşturucu. Bu üçü birbirine bağlantılı olmakla beraber dünyadaki çoğu paranın döndüğü müesseseler. Tanrı olmasaydı nasıl kolay para kazanılacaktı?
Tanrı bu yüzden önemli. Çünkü Aziz Nesin'in de dediği gibi: "Dünyadaki en kârlı ticaret din tücarlığıdır. Sermayesi yalan, müşterisi cahildir."

Tanrı neden önemli? Çünkü pek çoklarının bir günah keçisine ihtiyacı vardır. Aynı zamanda bir ödüllendiriciye ihtiyacı vardır. İşler yolunda gitmezse tanrıyı suçlarsın. Kazançlı çıktığın zaman şükredersin. Binlerce yıl boyunca bu böyle süregelmiş. İnsanoğlu tanrısal varlıklara olan zaafıyla beraber evrimleşmiş. Bu olguyu zihinlerimizden kolay kolay atamayız.
Tanrı ve din kavramlarının geldiği doruk nokta ise ticaret oldu. Geçmişten günümüze tanrı adına yapılan savaşlar halen devam etmekte. En kârlı işlerden birisi din ticareti. Din dışında da silah ve uyuşturucu. Bu üçü birbirine bağlantılı olmakla beraber dünyadaki çoğu paranın döndüğü müesseseler. Tanrı olmasaydı nasıl kolay para kazanılacaktı?
Tanrı bu yüzden önemli. Çünkü aziz Nesin'in de dediği gibi: "dünyadaki en kârlı ticaret din tücarlığıdır. Sermayesi yalan, müşterisi cahildir."

Katılıyorum ancak şunu da söylemem lazım; çoğu insan ile konuştum, araştırdım ve sonunda her insanın dini araştırmaması gerektiğini fark ettim. En nihayetinde herkes zeki, çalışkan olsa güzel bir yaşamımız olurdu. Ancak onun yerine birimizin iyi yaşamasını sağlıyoruz. Benciliz ancak kendimize de düşmanız.

Benim için önemli değil. Bunu konu üzerine artık çok fazla kafa yormuyorum. Tanrı olsa bile bize bir amaç vermesi saçma. Sonsuz güç sahibi neden yarattıklarına (?) amaç koysun ki? Cezalandırması bile saçma, bunun sonu paradoksa gidiyor, uzun uzun yazmayacağım kısaca söyleyeyim. Her şeyi bilen sonsuz bilgili ve güç kudret sahibi, yarattıklarının ne yapıp ne yapmayacağını da biliyor neden cezalandırsın, kader yazmış ve yazılanı yaşıyormuşuz (?)

En kısa haliyle tanrının bize bir amaç koymasının saçma olduğunu düşünüyorum. Neyin olup olmadığını bildiğim içinde gönlüm rahat. Önemli değil bu kavram benim için.

Kime ve neye göre önemli? Önce varlığından kesin olarak emin miyiz? Bunu sorgulamak gerek. Ateist birisi için Tanrı neden önemli diye sorarsanız, öyle birisi mi var der.