Tanrı var mı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AMG GOAT
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 122
  • Görüntüleme Görüntüleme 4B
  • Etiketler Etiketler
    tanrı var
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Olsaydı Afrika'ya ve Filistin'e yardım etmez miydi?
Hayır, imtihan gereği doğrudan müdahale etmez. Dünyada gerçekleşen savaş vb. olaylar beşerî kararların sonucudur, bir an bile ilahi iradeyle müdahale edilirse yıllarca süregelen imtihanın hiçbir anlamı kalmaz. Sadece gezegenlerin hareketleri, doğal afetler gibi doğa olayları doğrudan ilahi iradeyle gerçekleşen şeylerdir. Bunları İslam dininden bahsettiğini varsayarak yazdım, dünya üzerinde binlerce din olduğunun farkındayım.

Tanrı inanırsan vardır, inanmazsan yoktur. Müslüman olarak Allah’ın varlığına inanıyorum, kâinata ve bize sunduğu güzelliklere bakınca tesadüfe de olasılığa da ihtimal vermiyorum. Yine de ara sıra sorguladığım şeyler olmuyor değil. Bu konuyu fazla irdelemenin doğru olmadığı kanaatindeyim. Neyse, herkesin görüşü kendince doğru olduğundan birbirimize saygı duyalım.

Özgür irade nerede? Dinler ata kültünün ve antik inançların devamı. Tanrı da anlamlandırma çabasının ürünü.
Özgür iradeden kastınız nedir? 'Ben akıllıyım, bilirim, güzelim/yakışıklıyım o yüzden ben özgürüm istediğimi yaparım.' demekmi? Yaratıcı zaten insanoğluna bir irade vermiş. İnsan var olana yok ta diyebilir, olmayana var da diyebilir. Ama bu var olanın veya olmayanın gerçekliğini/varlığını etkilemez. Yani kaideyi bozmaz.

Çok ezbere bir cümle olmuş bu.
Bence tamamen olmasada kısmen doğru bir cümle. Yaratıcı ne derse o olur. İnsanın kendi vücunda gezen kibirden ötürü bazen bunu kabullenmiyor. Hatta bazı cahiller gibi 'Ben özgürüm, istediğimi yaparım/seçerim' den öteye gidemiyor. Bilmiyorum hiç yaşadınız mı, bir şey canınızı yaktığında eğer aklınıza yaratıcı geliyorsa veya ona sığınıyorsanız dille inkâr etseniz bile zaten bilinçaltınız kabul etmiştir.
"Kader" kavramıyla çelişen bir durumdur bu.

Son düzenleyen: Moderatör:
İbn-i Sina, Farabi, Kindî, İbn-i Rüşd gibi "İslam'ın Altın Çağı" diye tabir edilen zamanlarda ortaya çıkmış alimlerin neden tekfir edildiğini biliyor musun? Ya da bu alimlerin tekfir edildiğini biliyor muydun?

Sebebi ise basit.. Bu ve bu benzeri birkaç konu üzerine kaleme aldıkları mantıksal durumlar yüzünden. Hatta, İbn-i Sina'yı köşeye sıkıştırdıkları, kellesini alacakları anda deli taklidi yapıp canını zor kurtardığı rivayetleri bile var.

Örnek olarak;

Burada İbn-i Sina, ilk hareketin (yani insan eyleminin) bir iradeden olması gerektiğini belirtir. Burada "tümel irade" olarak bahsettiği irade ise, Tanrı(Allah)'nın iradesidir. Yani eylemlerin nefsani(nefsi) ve tikel(nesnel bilinç) olması gerektiğini savunur.

Verdiğim örnek, İbn-i Sina'nın Şifa kitabının Metafizik bölümündendir ve herhangi bir referans noktası, bilirkişi, doğruluk teşkil etmemektedir. Yani, "Bunları buraya attım, bak o zaman doğrudur." gibi bir çıkarım yapılmamalıdır.

Bunları atmamın sebebi, bu konu hakkında çok fazla fikir ortaya atılmasıdır.

Burada bahsettiğim şeyleri bilmek zorunda değilsin. Kimse de bunları bilmediğin için seni eleştirme hakkına sahip değildir. Ama eğer bu konu hakkında konuşacaksan, bunları bilme zorunluluğu doğuyor. Mantık ve mantığın ilkelerini bilmek, kafadaki soruları az da olsa çözme işlemi görecektir.

Mantıkta, Çelişmezlik ilkesini söyleyebiliriz.

Örneğin;

İrade, özgürlüğü de kendinde barındıran bir isteme durumu...
Kader, önceden ve değişmeyecek bir biçimde belirlenmiş olay akışıdır...

@inters0

Belki var, belki yok bilemeyiz. Olsaydı Afrika'ya ve Filistin'e yardım etmez miydi veya gökten Türkiye'ye para yağmaz mıydı? Belki de Afrika'daki ve Filistin'deki insanlar bunları hak ediyordur ve ceza olarak yapıyordur?

Var olup olmadığını ölünce öğreneceğiz reis. Biz de beklemedeyiz.

Olsaydı Afrika'ya ve Filistin'e yardım etmez miydi veya gökten Türkiye'ye para yağmaz mıydı?

Bu konuya dair her türlü düşünce "insan merkezci" olarak kalacaktır. Evrenin yaratıcısı olarak görülen ve bizim zeka ölçümlerimizin dışında olabilecek bir varlık hakkında ortalama 90-100 IQ insan merkezci bir kapasiteyle tanı bulmaya çalışmak olanaksız görünüyor. Çünkü eğer öyle yapmaya çalışırsak tanrıya kahraman sendromu, kendi yangınını söndüren itfaiyeci sendromu gibi narsistik kişilik bozukluğu tanıları koymamız gerekir. Zira zor durumdaki ülkelerin zor duruma gelmesine müsade edip sonra gökten para yağdırmak çok çocukça bir zekanın ürünü.
Tanrı için en ideal ve tarafsız görüş, "sessiz gözlemci" tanısı koymaktır. Bizim kapasitemizde yapılabilecek en mantıklı çıkarım bu.

@Mali Demokratoğlu.

Ego da olabilir keyfi de olabilir. Neticesinde kudret sahibi. Siz de tanrı olsanız benzer bir takım şeyler yapardınız.

@Mali Demokratoğlu.

Ego da olabilir keyfi de olabilir. Neticesinde kudret sahibi. Siz de tanrı olsanız benzer bir takım şeyler yapardınız.
Benim böyle bir eylemle ilgili bir sorunum yok. Yani, haklısınız, böyle büyük bir kudrete sahip olacağım, "2+2=5" derim. Kimse de sorgulayamaz.

Sorun buna kılıf uydurmaları. Uydurmaya çalışmaları. Yani dese ki, "Lan koskaca Tanrı, istediğini yapar. Sana ne!" hiçbir problem kalmayacak ama "yok şöyle iyi, yok böyle merhametli, yok şöyle kudret sahibi". Geç bunları.

Son düzenleyen: Moderatör:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…