Tanrı var mı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AMG GOAT
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 122
  • Görüntüleme Görüntüleme 4B
  • Etiketler Etiketler
    tanrı var
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Haklısın. Bazen, bu koskoca evrenin tanrı olmadan nasıl oluşacağını anlayamıyorum. Bence tanrı vardır ama hangisi olduğu belli değil.

Yani bizi boşu boşuna mı yarattı öyle değil mi?

Daha detaylı anlatayım.
1: Tanrının gücü her şeye yetiyorsa melekler/ruhlar veya başka ruhani varlıklar neden var? Tanrıya yardım etsinler diye. E o zaman tanrının buradaki vasfı ne? Kraliçe karınca gibi işçi karınca doğurup kendi refahını sürecek bir varlık mı tanrı? Eğer böyleyse duyguları da vardır, kırılgandır da falan filan.
2: İnsanoğluna mükemmel bir akıl veriyorsun, dünyaya gönderip onlardan kendi "doğru" kitabını bulmasını ve ona ibadet etmesini istiyorsun. Tanrı gibi biri neden kendisine tapılmaya ihtiyaç duysun ki? O zaman bu tanrı sadist, egolu manyağın teki. Birileri kendine ibadet etmeyince, çarşaf giymeyip kapanmayınca hoşnut olmuyor. Sinir atakları falan da geçiriyordur ara sıra. Antidepresan da kullanıyordur.
Bütün dinler kendisiyle çelişiyor ama en çok kendisiyle çelişen kitaplar arasına kesinlikle Kuran'ı koyarım. Kendiyle o kadar çelişiyor ki, o kadar belli ki bir insan tarafından yazıldığı. Arapça olmasa Türkiye'de inanan o kadar insan bile olmazdı emin olun.
Kitabını daha okumamış ayetleri bilmiyor Hz Muhammed denilen elemanın 9 yaşındaki bir kızla cinsel ilişkiye girecek kadar sapık zihniyetli olduğunu bilmeden sokaklarda "la ilahe illallah" "şeriat gelecek laiklik gidecek" sloganları atıyorlar. Çok komik gerçekten.
Bunu da fark eden bir adam sadece allah kitap din oy ver diyerek başa geçiyor. Sitcom gibi ülkeyiz gerçekten.

+ Belirtmedim ama Türk halkı İslam'ı çok yanlış anlıyor, kafasına göre yorumluyor.
Mesela oruç tutarken pide için sıraya girmek yerine başkalarının hakkına girerek ite ite en öne girmeye çalışıyor, gerçek İslam bu mudur? Hayır. Oruç nefsini terbiye etmektir lafını insanlar aç kalmak olarak algılıyor, oruçluyken çıplak fotoğraflara bakmamalı, önlerinden kadın geçerken onlara öküz gibi bakmamalı, küfürlü konuşmamalı, yemek yememelilerdir. Daha böyle böyle gider fakat bizim millet sanarsın Cerberus gibi kapmaya çalışıyor pideyi, bırak 10 dakika sonra yap iftarını ama böyle hak yeme mesela.
Ya da gözlerimle gördüğüm bir başka olay, kahvehanenin önünden kız geçerken ki o kız 15 16 yaşında liseli çantasından ve boyundan belli, böyle kahvehane sessizleşiyor ve bir şeyle ilgileniyor gibi yapıyorlar sonra kız geçtikten sonra hemen bacaklarına bakıyorlar topluca.
Halk böyle iğrenç kalmaya devam ettikçe "Müslüman ülkesiyiz biz" nidaları atmaya istediği kadar devam edebilir. Ve hayır, Müslüman ülkesi değilsiniz.

Son düzenleme:
Belki var, belki yok bilemeyiz. Olsaydı Afrika'ya ve Filistin'e yardım etmez miydi veya gökten Türkiye'ye para yağmaz mıydı? Belki de Afrika'daki ve Filistin'deki insanlar bunları hak ediyordur ve ceza olarak yapıyordur?
Var veya yok fark etmez. Ayrıca Tanrı neden yardım etsin? Özgür irade bunun neresinde? Ekleme olarak Filistin'de çocuklar öldü doğru ancak İsrail'de de çocuklar öldü. Tanrı'nın bu durumda İsrail'e de yardımcı olması gerekir.

+
Örneğin halk içkiyi kana kana içiyor, kadınları Facebook üzerinden tavlamaya çalışıp özel bölgelerini atıyor, hatta bazen tavlayıp sex yapıyor.
Yılbaşı gelince paşa paşa piyangosunu oynuyor, canı sıkılınca ganyan oynamaya gidiyor iddia bayiye gidiyor.
Fakat domuz eti yemiyor, gururuna yediremez çünkü yerse yazık gerçekten yazık.
Her türlü haramı günahı işleyip domuz eti yemediği için kendini hoca zannedenler var bu ülkede.
Araştırmayı bilmiyorlar, onlar için hoca ne derse o. İftarınızı karınızla açabilirsiniz diyen hoca gördüm ya ben bu ülkede.

Olsun kardeşim olmayacaksa niye var ki? Ben masadaki suluğa da tapsam ona da tapsam aynı şey. Ona tapmış olmanın bana getireceği + nedir?

Bir tanrının var olup olmadığını nasıl bilebiliriz ki?
Ama bildiğim bir şey varsa o da arapların tanrısının saçmalık olduğu.
Kur'an neden bu kadar anlaşılmaz bir kitap neden daha anlaşılır bir kitap gönderememiş tanrı?
Bir kitabı anlamak için üstüne yüzlerce kitap yazılması kitabın çelişkilerini örtbas etmek için 40 farklı anlam uydurulması vs.
Arap'ın cenneti bile kötü.

Türkiye'ye para yağmaz mıydı?

Tanrı türklere akıl versin, para hallolur.
Ha biraz da ar, namus, vicdan vs.

Son düzenleme:
Belki var, belki yok bilemeyiz. Olsaydı Afrika'ya ve Filistin'e yardım etmez miydi? Veya gökten Türkiye'ye para yağmaz mıydı? Belki de Afrika'daki ve Filistin'de ki insanlar bunları hak ediyordur? Ve ceza olarak yapıyordur?

Bence en basit soruyu sormamız lazım. El kadar kalemden devasa binalara kadar her şeyi yapan ustaları vardır. Peki bu saydığım şeyleri yapan birileri varken bu koskoca şaheser evreni yaratan bir sanatçı olamaz mı? Hem mantıklı da. Şimdi din bilimi destekler hatta kutsal kitap kuranda da bununla ilgili ayetler var. Yani din bilimede karşı değildir. Sadece yazdığım mesajın üçüncü cümlesinden bile anlaşılabilir. Aslında ateistlik çok mantıklı gelmiyor bana.

Peki o kalemin bile bir yaratıcısı varsa tanrının nasıl olur da bir yaratıcısı olmaz? Ayrıca kuran bilime fazlasıyla karşı bir kitaptır. Bu mantıkla tanrı üzerine yaptığınız herhangi bir münazara, tartışma benzeri anlarda teist/deist birinden muhakkak duyacağınız bir argüman. Bulunduğun mekanı ve zamanı yaratan, ona yön veren, şekillendiren bir tanrının varlığı şarttır. Hatta bunun zorunlu bir gerçeklik olduğunu, akılla bile bulunabileceğini savunurlar. Dillerinden düşmeyen ve adeta klişeleşmiş savunma ise "bir resim dahi ressamsız olmazsa şu koca kainat nasıl kendi kendine var olsun?" şimdi bu argümanın nasıl gerçek dışı olduğuna ve safsatadan başka bir şey olmadığına bakalım:

İlk çelişkiye düştükleri nokta, "ortada bir varlık, bir eşya varsa onu yapan elbette olmalıdır" ifadesidir. Bunu mantıksal önemelere bölelim.

Birinci önerme (p önermesi): Var olan her şeyin bir var ediciye ihtiyacı vardır.

İkinci önerme (Q önermesi): Tanrı vardır.

Sonuç (p⇒q): O halde tanrı da var edilmiştir (yaratılmıştır).

Tanrı, neden zorunlu var ediciye muhtaç olmasın? Tanrıya atfedilen bu joker hakkının herhangi bir bağlamda geçerliliği yoktur.

İkinci çelişkili durum daha trajik. Yukarıda anlattığımız safsatadan sonra şu aksiyom ile savunma moduna geçerler. "tanrı bir ilk neden olmak zorundadır. O yaratılmamıştır." (ucundan "ilk neden" argümanına da değinmiş olduk.) Burada ise farklı bir sorun ile karşılaşıyoruz. Bir "şey", kendi kendine var olabiliyorsa bu durumda evren ve tanrı dışında var saydığımız diğer MAh'luk, neden kendi kendine var olamasın? Başka bir değişle kendinden var olmak mümkünse bizim için bu neden imkansız olsun?

Üçüncü çelişki barındıran ifade tamamen analojik yaklaşımda bulunmaktır. Tanrıyı açıklamak için ortaya atılmış her önerme, her argüman safsatadan öteye geçemez. Çünkü, hiçbir şeye benzemediği iddia edilen, akılüstü bir varlık olduğu inanılan tanrı; benzetmelerle, tanımlarla açıklanması kelimenin tam anlamıyla tanrıyı aşağılamaktır. Bu, sonsuzu anlatmak için milyar, desilyon, oktodesilyon gibi sayıları örnek vermek gibidir. İstediğiniz sayıyı söyleyin, tamamı sonsuzun altında kalacaktır. O halde bir teistin/deistin tanrıyı kanıtlama çabası bile safsatadır.

Bu argüman, tanrının varlığı için bir delil olamaz, çok klasik ve yüzeysel bir bakış açısı. O zaman o tanrıyı kim yarattı, ben de böyle basit bir soru sorayım?

Şimdi din bilimi destekler hatta kutsal kitap kuranda da bununla ilgili ayetler var. Yani din bilime de karşı değildir.
Din bilime net bir şekilde karşı. İslam, yani 3 büyük din de Adem ve Havva denen insanlardan geldiğimizi söyler, 2 kişiden nasıl milyarlara yükseldi insanlık bu imkansız, ayrıca mümkün olsa bile, kardeş kardeşle mi çiftleşti? Hani ensest ilişki yasaktı Kur'an'da? 2 kişiden bu kadar insana çoğalmak için kardeşin kardeşle çiftleşmesi lazım başka yol yok. Bunu geçtim uzayla alakalı da çok saçma ifadeler var.

Zaten tanrı dediğimiz varlık söylenmesi gereken adıyla Allah bir yaratıcıdır. Yaratıcı dediğimiz şeyi de yaratan bir varlık oluyorsa o zaman çok tanrılı bir dine bağlanıyor olay. Tanrı dediğimiz kavramın anlamı zaten mantıken her şeyin yaratıcısı ve sahibi, her şeyi kontrolü altında tutan her şeyi bilen ve gören ezeli ve ebedi bir varlıktır. Çok yüzeysel dediğiniz bu bakış açısı aslında tanrının(denmesi gereken adıyla allahın) varlığını ve gücünü en basit şekliyle kanıtlıyor. Mesela biz şu an telefondan veya bilgisayardan bu mesajları atıyoruz. Bu telefon ve bilgisayarı tasarlayan ve yapan birileri var bizi ve tüm görüp göremediğimiz her şeyi yapanda bir varlık olması gerekir mantıken. 2 kişiden koskoca milyarlarca insan nasıl oluştu diyorsunuz. Aslında biraz düşünseniz o kadar uzun yıllar ve geçen süre içinde bu çok da zor değil. İnsanlığın nüfusu ile ilgili bir video geldi aklıma bırakayım.

Hadi bu imkansız olay oldu diyelim, ensest ilişkiyi nasıl açıklayacaksın, onu söyle, ne tarafından tutarsan tut elinde kalıyor ben tek hücreli bir/birkaç canlıdan bu kadar çeşitliliğe ulaştığımız bir senaryoyu kabul etmeyi tercih ederim.

Hâlâ düz mantıkla bakıyorsunuz olaya, @Deniz744 çok güzel açıklamış, ben felsefeci değilim onun gibi açıklayamam ama, yok kalemin yapanı, telefonun yapanı cartun curtun yapanı varsa bu evrenin de bir yaratanı vardır gibisinden klişeleşmiş bir ifadenin saçma olduğunu düşünüyorum.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…