Diamond Tema Hz Muhammedin hayatını ve Dinler ve Tarih kanalını izliyorum şu aralar sorgulamaya düştüm.
Müslümanların %75-85'lik kısmı zaten ailesinden görüyor dini, aile zorlanmaları ile din işleri zorlanıyor. Çocuk sorgulamaya kapalı olunca hiç sorgulamadan refleks haline gelerek namaz kılıp yaşıyor. Biraz sorgulasa gerçekleri öğrenecek halbuki.

Diamond Tema Hz Muhammed'in hayatını ve Dinler ve Tarih kanalını izliyorum şu aralar sorgulamaya düştüm.

Diamond Tema hadisçilerin saldırısında sonuna kadar haklı. Asıl suçlu kendileri. Hadislerde yazan şeyleri adam okudu diye ceza alıyor. Akıl alır gibi değil. O hadisi yazan adam "alim", onu tebliğ eden neden "inkârcı" oluyor? Sorgulamak güzel şeydir dostum. Kanıtlanmadığın hiçbir şeyi kabul etmemeni öneririm.

Zaten kusurları olmasa, kanıdı olsa inanç olmaz herkesin kabul ettiği bir gerçek olur. Tanrı ve dini inanç öznel bir inançtır ve çoğu insan bu inanca ihtiyaç duyuyor. Bilimsel gelişmeler insan hayatına falan büyük yardımı dokundu ancak hayatın anlamı gibi konularda pek yardımı dokunmuyor. Optimistik nihilizm bana en mantıklı gelen ama çok rahat bir hayatınız yoksa pek o şekilde yaşayamıyorsunuz.

Tanrının varlığını veya yokluğunu kanıtlayamazsın.
Tanrının varlığını veya yokluğunu kanıtlaman dinin amacını yok eder zaten, tanrının varlığını kanıtlayamazsın kanıtlaman durumunda imtihanın bi anlamı kalmaz ve saçma bi durum olur.

Tanrının varlığı kanıtlanmadan bir dine inanmayacağım diyenlerin aklından şüphe etmek lazım.

Tanrının varlığını veya yokluğunu kanıtlaman dinin amacını yok eder zaten, tanrının varlığını kanıtlayamazsın kanıtlaman durumunda imtihanın bir anlamı kalmaz ve saçma bir durum olur.

Fakat varlığı kesin olmayan bir varlığa neden inanayım? Hristiyan'lık da İslam'da aynı şey, kanıt var mı yok tanrının varlığını kanıtlayamazsın. Ben şimdi sana iPhone 16 vereceğim desem ne dersin? Daha çıkmadı dersin. Göstersem de ya çakma ya da prototiptir dersin. Varlığını kanıtlayamadığı sürece kimse olmayan bir şeye inanmaz. İnananların %80'lik bir kısmı dediğim gibi tamamen aile zoru ile kuran kursuna gönderilip sorgulama yeteneği olmayan insanlar.

Tanrının varlığı kanıtlanmadan bir dine inanmayacağım diyenlerin aklından şüphe etmek lazım.
Kanıt yoksa adam ister Yahudi olur ister Hristiyan olur ister Müslüman olur çünkü Tanrının varlığını hiç biri ile kanıtlayamıyorsun. O zaman neden Yahudiler veya Hristiyanlar İslam'a göre cehennemde yanacak? Hiç birinin adam gibi kanıtı bile yok.

Bu vasıflar Tanrı'ya ait zaten, çok küçük bir kısmını bize veriyor sadece. Tanrıyı biz anlayamayacağımız için kutsal kitaplarda Tanrı kendini nasıl vasıflandırdıysa öyle vasfederiz. Tanrı gülerim diyorsa gülüyordur, sevinirim diyorsa seviniyordur, elim var diyorsa eli vardır. Ayrıca insanlara hitap edecek bir kitabı indirirken başka nasıl bir anlatımda bulunacak? İnsanların anlaması için böyle anlatması lazım. Bunlar insanda var diye, insana ait duygular olduğu söylenemez.

Diamond Tema hadisçilerin saldırısında sonuna kadar haklı. Asıl suçlu kendileri. Hadislerde yazan şeyleri adam okudu diye ceza alıyor. Akıl alır gibi değil. O hadisi yazan adam "alim", onu tebliğ eden neden "inkârcı" oluyor? Sorgulamak güzel şeydir dostum. Kanıtlanmadığın hiçbir şeyi kabul etmemeni öneririm.
Zaten bu arkadaşlar çok ironik. 🤓

Kendi hadislerinde iyi bir şey yazsa oh ne güzel diye överken, kötü bir şey yazınca hemen ağlamaya zırlamaya başlıyorlar. Yok öyle değil yok şöyle değil. 🤣

Fakat varlığı kesin olmayan bir varlığa neden inanayım? Hristiyan'lık da İslam'da aynı şey, kanıt var mı yok tanrının varlığını kanıtlayamazsın. Ben şimdi sana iPhone 16 vereceğim desem ne dersin? Daha çıkmadı dersin. Göstersem de ya çakma ya da prototiptir dersin. Varlığını kanıtlayamadığı sürece kimse olmayan bir şeye inanmaz. İnananların %80'lik bir kısmı dediğim gibi tamamen aile zoru ile kuran kursuna gönderilip sorgulama yeteneği olmayan insanlar.

Kanıt yoksa adam ister Yahudi olur ister Hristiyan olur ister Müslüman olur çünkü Tanrının varlığını hiç biri ile kanıtlayamıyorsun. O zaman neden Yahudiler veya Hristiyanlar İslam'a göre cehennemde yanacak? Hiç birinin adam gibi kanıtı bile yok.
Varlığı kanıtlanmayan bir şeye neden inanayım? Buna cevap verirsem konu çok uzar, uzatmak istemiyorum ama şunu düzelteyim. Hristiyanlar veya yahudiler islama göre cehenneme gitmiyor, biryerlerinizden atmayın. Allahın varlığına inanıp ibadet eden hiçbir insanın cehenneme gitmeyeceği yazıyor kur'an'da.