@Yonga bu yönüyle ilgili dediğini biliyorum şunu da eklemek istiyorum. Araplar birçok yerde yalnızca dinle idare edilebilecek bir toplum şeklinde geçer. Tarihte güçlü devletleri İslam devletiyle olmuştur. Düzgün bir idare kurulmuştur.

@Yonga bu yönüyle ilgili dediğini biliyorum şunu da eklemek istiyorum. Araplar birçok yerde yalnızca dinle idare edilebilecek bir toplum şeklinde geçer. Tarihte güçlü devletleri İslam devletiyle olmuştur. Düzgün bir idare kurulmuştur.
Her ne kadar tarihten anlamasam da bu idareyi çok onurlu bir idare veya bir imparatorluk olarak adlandıramayacağım.

İslam onlar için bir araç oldu da diyebilir miyiz? Her anlamda.

Kıssadan hisse alsak daha iyi buradan.

Alıntı 1: https://eodev.com/gorev/7563949

• İnsanlar ne olursa olsun sabırlı olmalıdır. Allah sabredenlerle beraberdir.
  • Merhamet sabi olmalıyız.
  • Allah'a tam olarak teslim olmalıyız.
  • Allah'a ibadet etmeliyiz.
  • Ne kadar zorluk içerisinde olsak da Allah'a sığınmalıyız.
  • Allah dışında hiçbir şeyin gücü kimseye yetmez. Yani tek güç sahibi Allah'tır.
  • İman emniyet, şirk korku getirir.
  • Tebliğ yapılırken ilk olarak kişi kendi yakınlarından başlamalıdır.
Alıntı 2: Chat GPT:
Hz. İbrahim'in oğlunu kurban etmesi, Kuran'da anlatılan bir kıssa olan "İbrahim'in Sünneti" veya "İbrahim'in İmtihanı" olarak bilinir. Bu kıssa, birçok önemli ders ve anlam içerir:

1. İtaat ve teslimiyet: Hz. İbrahim'in Allah'ın emrini yerine getirmek için oğlunu kurban etmeye hazır olması, gösterilen en yüksek seviyede itaat ve teslimiyetin bir örneğidir. Bu, insanların Allah'a olan güvenlerini ve O'nun emirlerine itaat etme konusundaki samimiyetlerini artırır.
  2. Sadaka ve fedakarlık: Hz. İbrahim'in oğlunu kurban etmeye hazır olması, cömertlik ve fedakarlık örneklerinin en önemlilerinden biridir. Bu, Allah'a karşı olan sevginin ve sadakanın en yüksek ifadesidir.
  3. İmtihanlar ve sınavlar: Hayatta karşılaştığımız zorluklar ve imtihanlar, bizi sınamak ve olgunlaştırmak için verilir. Hz. İbrahim'in imtihanı da bunun bir örneğidir. Bu kıssa, insanların yaşamlarında karşılaşacakları zorlukları aşmak için sabır ve direnç göstermeleri gerektiğini vurgular.
  4. Allah'ın merhameti ve lütfu: Hz. İbrahim'in kurban etmek üzereyken Allah'ın yerine kurbanlık bir koç göndermesi, Allah'ın merhamet ve lütfunun bir ifadesidir. Bu, insanlara Allah'ın rahmetinin sınırsız olduğunu ve O'nun istediği zaman her türlü sıkıntıdan kurtarabileceğini hatırlatır.
Kısacası, Hz. İbrahim'in oğlunu kurban etmesi kıssası, birçok önemli ders ve anlamı içinde barındırır ve insanlara Allah'a olan güven, itaat, sadaka, fedakarlık, imtihanlar karşısında sabır ve Allah'ın merhameti gibi kavramları öğretir.
Hz.İbrahim'de kafamı karıştıran noktalardan biri de üstüne gittiğinde bu kadar kafada soru işareti bırakan bir varlık için ''çok sevdiği'' oğlunun canına bir an düşünmeden bile kıyacak olması. Bana göre İbrahim ya deli ya da kendini kurtarmak için oğlunun bile ölümüne göz yumabilecek bencil birinin teki.

Hz.İbrahim'de kafamı karıştıran noktalardan biri de üstüne gittiğinde bu kadar kafada soru işareti bırakan bir varlık için ''çok sevdiği'' oğlunun canına bir an düşünmeden bile kıyacak olması. Bana göre İbrahim ya deli ya da kendini kurtarmak için oğlunun bile ölümüne göz yumabilecek bencil birinin teki.
Ya aslında burada Allah'ın emirlerine uymayı ve doğru yola, hidayet ermeyi anlatıyor bu kıssa temel olarak. Hz. İbrahim de nasıl anlatayım aslında çok büyük bir Peygamber. Bencillikten ziyade, Allah'a teslimiyetini sunmuştur.

Ya aslında burada Allah'ın emirlerine uymayı ve doğru yola, hidayet ermeyi anlatıyor bu kıssa temel olarak. Hz. İbrahim de nasıl anlatayım aslında çok büyük bir peygamber. Bencillikten ziyade, Allah'a teslimiyetini sunmuştur.

Canını tereddüt etmeden derken zorlandığıdan bahsediyor mu?

Ya aslında burada Allah'ın emirlerine uymayı ve doğru yola, hidayet ermeyi anlatıyor bu kıssa temel olarak. Hz. İbrahim de nasıl anlatayım aslında çok büyük bir Peygamber. Bencillikten ziyade, Allah'a teslimiyetini sunmuştur.
Yani Allah, Hz. İbrahim'i imtihan etmiş ve sonradan onun oğluna merhamet mi göstermiştir?