JoseMourinho

Uzman
Tanrının cidden ne yapmak istediğini anlayamıyorum. Hz.İbrahim'in oğlunu feda etmesini istediği zaman İbrahim tereddüt etmeden dağa çıktı. Oğlunu feda ederken tanrı fikir değiştirdi kurban yolladı. Tanrı varsa bile bu kadar ibadet bu kadar sınav vaat edilen cennete ulaşmak için yapılan şey. Nihayetinde ahirette tanrının kafasına göre herkesi cennete ya da herkesi cehenneme yollamayacağını nereden biliyoruz?

Belki de burada hipotetik olarak insanların oluşturduğu bir dinde Tanrı'ya yük bindiriyoruz. Belki gerçek Tanrı başka bir dinin Tanrısı. Biraz da evrensel yaklaşmak lazım olaya diye düşünüyorum.

Önce kitabı yazan kişinin açısından bakmak lazım. Belki de saçmalıyorum :)

Yani İbrahim kendisi pişman olup dönmüş olamaz mı 🤔

Mesela Hz. Muhammed neden hala, teyze, amca kızlarını kendine helal kıldı Kur'an'da?

Son düzenleme:
Kıssadan hisse alsak daha iyi buradan.

Alıntı 1: https://eodev.com/gorev/7563949

• İnsanlar ne olursa olsun sabırlı olmalıdır. Allah sabredenlerle beraberdir.
  • Merhamet sabi olmalıyız.
  • Allah'a tam olarak teslim olmalıyız.
  • Allah'a ibadet etmeliyiz.
  • Ne kadar zorluk içerisinde olsak da Allah'a sığınmalıyız.
  • Allah dışında hiçbir şeyin gücü kimseye yetmez. Yani tek güç sahibi Allah'tır.
  • İman emniyet, şirk korku getirir.
  • Tebliğ yapılırken ilk olarak kişi kendi yakınlarından başlamalıdır.
Alıntı 2: Chat GPT:
Hz. İbrahim'in oğlunu kurban etmesi, Kuran'da anlatılan bir kıssa olan "İbrahim'in Sünneti" veya "İbrahim'in İmtihanı" olarak bilinir. Bu kıssa, birçok önemli ders ve anlam içerir:

1. İtaat ve teslimiyet: Hz. İbrahim'in Allah'ın emrini yerine getirmek için oğlunu kurban etmeye hazır olması, gösterilen en yüksek seviyede itaat ve teslimiyetin bir örneğidir. Bu, insanların Allah'a olan güvenlerini ve O'nun emirlerine itaat etme konusundaki samimiyetlerini artırır.
  2. Sadaka ve fedakarlık: Hz. İbrahim'in oğlunu kurban etmeye hazır olması, cömertlik ve fedakarlık örneklerinin en önemlilerinden biridir. Bu, Allah'a karşı olan sevginin ve sadakanın en yüksek ifadesidir.
  3. İmtihanlar ve sınavlar: Hayatta karşılaştığımız zorluklar ve imtihanlar, bizi sınamak ve olgunlaştırmak için verilir. Hz. İbrahim'in imtihanı da bunun bir örneğidir. Bu kıssa, insanların yaşamlarında karşılaşacakları zorlukları aşmak için sabır ve direnç göstermeleri gerektiğini vurgular.
  4. Allah'ın merhameti ve lütfu: Hz. İbrahim'in kurban etmek üzereyken Allah'ın yerine kurbanlık bir koç göndermesi, Allah'ın merhamet ve lütfunun bir ifadesidir. Bu, insanlara Allah'ın rahmetinin sınırsız olduğunu ve O'nun istediği zaman her türlü sıkıntıdan kurtarabileceğini hatırlatır.
Kısacası, Hz. İbrahim'in oğlunu kurban etmesi kıssası, birçok önemli ders ve anlamı içinde barındırır ve insanlara Allah'a olan güven, itaat, sadaka, fedakarlık, imtihanlar karşısında sabır ve Allah'ın merhameti gibi kavramları öğretir.

Eski insan geleneklerinden özellikle tarım toplumu kültüründen çok fazla şey var İslam'da. Benim kafamı kurcalayan şey İslam'ın çıktığı dönemde Arap yarımadasında yahudilik oldukça bilinirken hıristiyanlığın bilinmemesi ve hıristiyanlıkla İslam fazla benzemezken yahudiliğe çok benzemesi. En basiti şeriat.
Bu sorunun tanrıdan çok İslam'ı sorguladığını düşünüyorum. İslam'da iyi kötü belirtilen şeylerin yanında Allah bilir anlayışı da var bu kimsenin yargılanamamasına götürüyor bence.