Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Mikail Fidan zamanlarını çok iyi hatırlarım
İlk mod olduğum zamanlarda kendisiyle sık sık iletişime geçerdim. Çok yardımcı olurdu hatta mod olma teklifini kendisi yapmıştı bana. Yazım hatalarına hiç tolerans göstermezdik ama ben bu işin böyle olmaması gerektiğini düşünüyordum. Ben ufak tefek şeyler dışında ciddi bozuk metinlere ceza karşılığı neyse her zaman onu verirdim. Bir de bende fena bir düzenleme manyaklığı vardi, tamamen bozuk koca bir metni sıfırdan düzeltirdim :)

Bir de Techolay Sosyal bana şu an cidden samimi geliyor. Technopat'da garip garip profiller saniye başı ilginç konular aciyor. Burada kargaşa yok en azından. Etkileşim artınca ne olur bilemiyorum.

Son düzenleme:
Oradaki mod'ların yaş ortalaması 15-16 civarında. Şimdi bu şekilde size uyarı verirken yüzlerindeki ifadeleri hayal etsenize bir acil. Kendilerini Technopat'ın sahibi gibi hayal ederek, gülerek yazıyorlar size.

Oylesine denk geldim bir kere adama yardim ederkenki uslubunu gormeniz lazim. Tartistik sonra bu bakti Technopat'a girdigim IP'lerin farkli olusuna dikkat cekti, Dikkat et bir gun fena olursun falan demisti. Ben sanal makinede virus test ederken Technopat'ta bir seyler okuyamaz miyim bu nasıl kafa yapisi? Ikimiz de ceza yedik gereksiz mesajdan, Benim anlamadigim bu adam MOD bile degilken girdigim IP'leri nasıl gorebiliyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
Forum kültürünün yavaştan öldüğü bir zamanda yaşıyoruz. Bu sebeple eski kaliteli dönem diyeceğiniz zamanın kalmaması çok normal. Bir de zamanla büyüyen toplulukların zamanla kalitesizleşmeside kaçınılmaz. Bunu ister forum, ister discord sunucusu, isterseniz face grupları için söyleyin. Herkese açık, katılımın serbest olduğu, üye oranının hızla yükseldiği, popülerleştiği topluluklar zamanla çürür. Buna en çok discord sunucularında ya da izlediğimiz yayıncıların chat ortamlarında şahit oluruz.

Yazınız da hiç beğenmedi bir kısım olduğunu söylemek istiyorum. "abuk sabuk sorular sormayı, fanboyluk yapmayı yorum yazmaya bile çekinirdik, çünkü yaptığımız en ufak noktalama yanlışında bile ayıplanırdık, utanırdık" bana kızabilirsiniz ama bu cümleler çok kibirli ve yanlış.
Saçma sapan soru kısmında ben de başlıkları okuken acı çekiyorum ya da üye ile bir türlü iletişim kuramamaktan. Ama burada bir sorunun abuk sabuk olduğunu belirlemek bence yanlış. Hangi soru kime göre neye göre saçma? Belki de senin abuk sabuk dediğin soru karşı tarafın stresten uyuyamadığı bir problem.

Özellikle internetin bu kadar korkutucu olduğu, anksiyete, okb gibi durumları inanılmaz tetiklediği yerde.

Bunu yazmama sebep belki de "ayıplanırdık" dediğiniz yerde kendini mısır firavunu sanan sözde kaliteli üyelerin pişkinliğine şahit olmam. Keza burda bile bu tarz insanların sanki her şeyi bilip ahkam kesmesine şahit oldum.

Yazdıklarının bir çoğuna katılmakla birlikte hem Technopat hem de Techolay gibi forumlarda güncel olarak en sık karşılaştığım şey kesinlikle insanların forumları fayda amaçlı kullanmaması. Sanıyorum bu biraz moderasyon eksikliği (kişi sayısı ve konulara yetebilme vs.) biraz da kuşak değişimiyle ilgili olmalı. Elbette forumlarda sadece fayda amacı gütmemeli tartışmalar yapılmalı hatta sohbetler edilmeli diye düşünüyorum ancak şu birkaç aydır gördüğüm tek şey konu açmak için konu açan insanlar hatta mesaj yazmak için mesaj atan insanlar var. Yahu göz var izan var, eskiden rehberlerinden faydalandığım çeşitli başlıklarla bilgi edindiğim konular varken şimdi hangi forumu gezsem Google'da aratmadığı şeyi forumda konu açarak insanlara soran kişiler var. Mesajlar birbirinin 2 sayfa boyunca aynısı olan konular var. Bunun dışında insanların bu tarz forumlarda gereksiz bir kibirleri var. Açıkcası kendim her hafta aynı "X alınır mı ?" ya da "Steam çöktü mü ?" tarzında konular gördüğüm zaman cevap yazmayı geçtim konuya bakmıyorum bile. Artık eskisi gibi gönül rahatlığıyla konu açıp bir şey de danışamıyorum çünkü konuya trolü de denk geliyor tiktoktan gördüğü 10 saniyelik videodan gördüğünü çözüm olarak yazan da. Ha bu arada bu 2 forumda da birçok kişinin sırf mesaj kasmak için chat gpt veya benzeri yazılımları kullandıklarına eminim. Sanıyorum bu durumla ilgili bir konu vardı ve izin verilmişti ancak bu bile bana kalırsa bir saçmalık. Bazı şeyleri sırf bir güruhun çoğunluğu istiyor diye yaparsak tarihte birçok örneği var neler olduğuyla ilgili, en basitinden birçok ülkenin siyasi durumuna bakabiliriz. Bunun dışında bir sorun da nitelikli kişilerin artık forumları bırakmaları ya da dahil olamamaları diye düşünüyorum.

Konuyu çokta dağıtmadan bana kalırsa elbette forumdaki insanlar gelişecek(?), belki moderasyon ve kurallar da aynı şekilde değişecek veya artacak/azalacak ancak bakalım forumlarımız gelişecek mi...

Oylesine denk geldim bir kere adama yardim ederkenki uslubunu gormeniz lazim. Tartistik sonra bu bakti Technopat'a girdigim IP'lerin farkli olusuna dikkat cekti, Dikkat et bir gun fena olursun falan demisti. Ben sanal makinede virus test ederken Technopat'ta bir seyler okuyamaz miyim bu nasıl kafa yapisi? Ikimiz de ceza yedik gereksiz mesajdan, Benim anlamadigim bu adam MOD bile degilken girdigim IP'leri nasıl gorebiliyor?
İlginç cidden.

VPN aciyorum diye fena olur musum arkadaşlar, dikkat edin siz de fena olursunuz :D

Yazdıklarının bir çoğuna katılmakla birlikte hem Technopat hem de Techolay gibi forumlarda güncel olarak en sık karşılaştığım şey kesinlikle insanların forumları fayda amaçlı kullanmaması. Sanıyorum bu biraz moderasyon eksikliği (kişi sayısı ve konulara yetebilme vs.) biraz da kuşak değişimiyle ilgili olmalı. Elbette forumlarda sadece fayda amacı gütmemeli tartışmalar yapılmalı hatta sohbetler edilmeli diye düşünüyorum ancak şu birkaç aydır gördüğüm tek şey konu açmak için konu açan insanlar hatta mesaj yazmak için mesaj atan insanlar var. Yahu göz var izan var, eskiden rehberlerinden faydalandığım çeşitli başlıklarla bilgi edindiğim konular varken şimdi hangi forumu gezsem Google'da aratmadığı şeyi forumda konu açarak insanlara soran kişiler var. Mesajlar birbirinin 2 sayfa boyunca aynısı olan konular var. Bunun dışında insanların bu tarz forumlarda gereksiz bir kibirleri var. Açıkcası kendim her hafta aynı "X alınır mı ?" ya da "Steam çöktü mü ?" tarzında konular gördüğüm zaman cevap yazmayı geçtim konuya bakmıyorum bile. Artık eskisi gibi gönül rahatlığıyla konu açıp bir şey de danışamıyorum çünkü konuya trolü de denk geliyor tiktoktan gördüğü 10 saniyelik videodan gördüğünü çözüm olarak yazan da. Ha bu arada bu 2 forumda da birçok kişinin sırf mesaj kasmak için chat gpt veya benzeri yazılımları kullandıklarına eminim. Sanıyorum bu durumla ilgili bir konu vardı ve izin verilmişti ancak bu bile bana kalırsa bir saçmalık. Bazı şeyleri sırf bir güruhun çoğunluğu istiyor diye yaparsak tarihte birçok örneği var neler olduğuyla ilgili, en basitinden birçok ülkenin siyasi durumuna bakabiliriz. Bunun dışında bir sorun da nitelikli kişilerin artık forumları bırakmaları ya da dahil olamamaları diye düşünüyorum.

Konuyu çokta dağıtmadan bana kalırsa elbette forumdaki insanlar gelişecek(?), belki moderasyon ve kurallar da aynı şekilde değişecek veya artacak/azalacak ancak bakalım forumlarımız gelişecek mi...
Çok büyüyen forumlar çöplüğe dönüşüyor. Reddit forum versiyon oluyor :D

Recep hocayı uzun zamandır takip ederim fakat forum kültürüm olmadığı için Technopat'a hiç girmedim, üyeliğim bile yoktur.

2012'de başka bir foruma üye oldum ve orada daha 2k mesajı yeni aştım. Ama burası farklı, insanları güzel, hoşgörülü, anlayışlı (Tartıştığım kişiler ve daha reşit olmayan tipler hariç.) genel olarak ilk forum kültürünü burada yaşıyorum.

Fakat bir forumu tabiri caiz ise kendisi kurmuş gibi savunmak her yerde bana saçma gelmiştir. Neticede bir forum burası, yaptığın en ufak bir hatada uzaklaştırırlar ve o kadar emeğin boşa gider. Benim her yediğim cezadan sonra bir biletim illaki vardır, birkaç tanesine haklı görüldüm ama artık ona da kasmıyorum. Bıkkınlık geldi çünkü. Buranın da modları öyle aman aman kalifiye eleman ya da çok çok iyi değil.

Demem o ki geçiniz efendim bu işleri. Batarsa batar, çıkarsa çıkar. Üyeleri kötüyse girmezsiniz, düzelirse bir girip ortamı denersiniz. Bu kadar kasmaya gerek yok. Yarın bir gün "techmania" diye bir foruma girip burayı da kötülemeyeceğin ne malum? Burasının bütün yönetiminin oradan çıkma olduğu bilindiği halde bu tarz konular açılması da çok saçma geliyor bana.

Teşekkürler. :)

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.