- Durum
- Mesaj gönderimine kapalı.
Detaylar
Kim cevapladı?Biliyoruz, TP çok üye kaybetti ve cahil doldu bırakan üyelerin yarısı forumdaşlar cemiyetinde yeni forum kuruyor.Arkadaşlar, buraya yazacağım şeyler yüzünden eminim birçoğunuz bana laf atacak, eleştireceksiniz hatta bazıları yediremeyecekler bile fakat Technopat Sosyal artık kesinlikle 2011-18 zamanlarındaki gibi değil. Teknoloji forumu değil de sanki Donanım Haber, inci sözlük gibi bir yer haline gelmiş durumda.
Sorunu şöyle anlatayım: Technopat zamanında çok kaliteli ve bilgili kullanıcıları içerisinde barındıran; Türkiye'nin ve hatta belki Avrupa'nın en gelişmiş teknoloji forumlarından biriydi. Şöyle söyleyeyim 2015'li yıllarda bırakın Technopat'a girip abuk subuk sorular sormayı, fanboyluk yapmayı yorum yazmaya bile çekinirdik, çünkü yaptığımız en ufak noktalama yanlışında bile ayıplanırdık, utanırdık, yani kesinlikle yazdığınız içeriğin konu dışı olmaması, anlamsız olmaması gerekirdi, aksi takdirde ban yerdiniz, yazdığınız konuda sonuna kadar bilgi sahibi olmalıydınız.
Günümüz Technopat'ında ise teknolojik sorunlarınız hiçbir şekilde çözülmüyor, yaşadığınız yazılımsal ya da donanımsal sorun konusunda kimse size yardımcı olmuyor, genelde teknolojik konularda kimse yanıt alamıyor, onun yerine konu dışı kategorisinde başlık açıp hadi en alttaki şu an ne yapıyor tahmin edelim ya da alttaki cümlemizi devam ettirsin vs. vs. gibi tabiri caizse abidik gubidik deli saçması konularla ilgileniliyor. Eğer ki bunu belirtirseniz de sözde adminleri tarafından ban yiyorsunuz. Yine aynı şekilde "yeni" üyeleri tarafından kınanıyorsunuz.
Açıkçası Technopat'ı 2015'ten beri dönem dönem kullanıyordum, Mikail Fidan zamanlarını çok iyi hatırlarım, fakat sonunda hesabımı kapatma kararı aldım. Technopat artık tamamen işlevsiz bir forum haline gelmiş çoluk çocuk ve fanboylar tarafından işgal edilmiş; bazı kişilerin para ve adclick sevgisi yüzünden yok olup gitmiştir.
RockyHighway79
Üstün
Harbiden o yaştalar sanırım. Geçenlerde bir konuya çözüm yazdım, iki kişi beğendi. Çözüm olarak raporladım, reddedildi. Aradan bir saat geçti, tekrar raporladım, bu sefer dört beğeni vardı ve onay aldı. Antin kuntin işler valla.Oradaki mod'ların yaş ortalaması 15-16 civarında. Şimdi bu şekilde size uyarı verirken yüzlerindeki ifadeleri hayal etsenize bi acil. Kendilerini Technopat'ın sahibi gibi hayal ederek, gülerek yazıyorlar size.
Hybrid Theory
Yetkin
Bu konuda benzer sorunları paylaştığımızı söyleyebilirim. Technopat Sosyal'deki ilk konumu seneler önce, kulaklık tasviyesi almak için açtım. Sonrasında yine kendime yardım aramak için birkaç konu daha açtım. Daha sonra ise forum kültürünü anladıkça kendi bildiklerimi insanlarla paylaşmaya ve forumdaki diğer kullanıcılara yardım etmeye başladım. Böyle olunca esas şimdi bir şeyleri doğru yaptığımı ve benim gibi, bir karşılık beklemeksizin insanlara yardım eden bir sürü kullanıcı olduğunu fark ettim.
Gel gör ki vakit geçirdiğimiz, bir şeyler paylaştığımız forum, içerik ve moderasyon olarak kötü vaziyette. Kullanıcıların yaptıkları ufak hataları artık göz ardı ediyorlar, buna neyse denilebilir. Ancak bırak imla kurallarını, daha Türkçe bilmeyen kullanıcıları moderatör yapıyorlar.
Gel gör ki vakit geçirdiğimiz, bir şeyler paylaştığımız forum, içerik ve moderasyon olarak kötü vaziyette. Kullanıcıların yaptıkları ufak hataları artık göz ardı ediyorlar, buna neyse denilebilir. Ancak bırak imla kurallarını, daha Türkçe bilmeyen kullanıcıları moderatör yapıyorlar.
Bir keresinde, bir konu içerisinde harika (!) bir tartışmaya denk gelmiştim. Bir mod, özellikle bir kelimenin olumsuzunu o kelimenin zıt anlamlısı olarak tanımlıyordu ve bunun böyle olduğunu çok ciddi bir şekilde savunuyordu. Hatta o kadar ciddi sanuvuyordu ki kendi mantığına ters düştüğü için kendisine verilen yanıtları yanlış olarak görüyordu. O konuyu gördükten sonra herhalde forum daha fazla kötüye gidemez diyordum. Ayrıca bahsettiğim bu konuya geçen sene denk gelmiştim.
Son düzenleyen: Moderatör:
Konunun kendisi ..... olsa da (Uygun bir kelime bulamadım-saçmalık diyelim gitsin) altına yazılan aşağı yukarı her yorum haklı, dolu dolu ve faydalı. Netice itibari ile bu güzel yorum ve fikirlere sebep olması dahi konuyu benim açımdan değerli kıldı.
İyi geceler....
İyi geceler....
Bunları iyi güzel bir şekilde yazmışsın fakat bana göre ben sıkıntının sadece TP ve mod ekibinde olduğunu düşünmüyorum. Çünkü dediğin gibi taşkınlık yapan tipler sadece orada değil TO, DA ve SDN de de yer alıyor. Ve açık konuşmak gerekirse bunu sadece moderasyona "cezalar neden ağır ve caydırıcı değil? " şeklinde yüklemek daha doğru olur. ( Yetkili de 15-16 yaşında olunca bu da mantıklı olmuyor. )
Yani günümüzde gelişen yeni kuşağın %95'i böyle olduktan sonra ben yapacak bir şey göremiyorum. Alıp banlasan yeni hesap açıp gelecek. Yine devam edecek. Forum dediğin yer senin muhabbet edip eğlenebileceğin taşkınlık yapıp insanlarla alay edebileceğin yer değil ki? Konu açarsın yardım edersin/yardım alırsın ve sonrasında çözülür ve kapanır. Bu kadar basit.
Fakat çoğu insan gelip bununla dalga geçeyim, şunu kışkırtayım şuna şöyle bir şey söyleyim diye bunun peşinde. Kimseyi sevmek zorunda değilsin fakat en azından saygı duy. Bana kalsa forumdaki etkileşim için kullanılan ifadeler bile saçma. Sadece yandaki - veya + sistemi bile görüşe katılıp katılmadığını belirtmek için fazlası ile yeterli. Kısaca günümüzdeki insanlar böyle iken forumların neden böyle olduğuna şaşırmamak gerek. Çeşit çeşit toxic insanlar, fanboylar, oraya buraya sövüp kendini cool zannedenler, kendini diğerlerinden üstün ilan edip diğerlerini küçük görenler, sürekli kendine meşgul havası katanlar, gruplaşan ya da kendini acındıranlar gibi böyle saysam bitmeyecek tür var.
Şunu da görüyorum. Sürekli forum kitleleri birbirlerine laf ediyorlar. Örneğin DA çıkıyor TO'ya laf ediyor. TO gidiyor TP'ye. Ertesi gün TP gidip TO'ya. Bitmeyen bir döngü gibi.
Kısaca bir platformun kaderini maalesef ki kitlesi belirliyor. Kendisi değil. Bugün oraya laf atarsınız yarın çıkıp oradan buraya da laf atabilirsiniz.
Bunu en basitinden yabancı forumlarda görebilirsin. Troller arada orada da denk gelse de çoğunluğu 13-14 yaşında bile olsa gayet profesyonel ve akıcı şekilde konuşup yardımcı oluyorlar iken Türk forumlarda bu olmuyor ise ben bunda başka bir sebep ararım.
Yani günümüzde gelişen yeni kuşağın %95'i böyle olduktan sonra ben yapacak bir şey göremiyorum. Alıp banlasan yeni hesap açıp gelecek. Yine devam edecek. Forum dediğin yer senin muhabbet edip eğlenebileceğin taşkınlık yapıp insanlarla alay edebileceğin yer değil ki? Konu açarsın yardım edersin/yardım alırsın ve sonrasında çözülür ve kapanır. Bu kadar basit.
Fakat çoğu insan gelip bununla dalga geçeyim, şunu kışkırtayım şuna şöyle bir şey söyleyim diye bunun peşinde. Kimseyi sevmek zorunda değilsin fakat en azından saygı duy. Bana kalsa forumdaki etkileşim için kullanılan ifadeler bile saçma. Sadece yandaki - veya + sistemi bile görüşe katılıp katılmadığını belirtmek için fazlası ile yeterli. Kısaca günümüzdeki insanlar böyle iken forumların neden böyle olduğuna şaşırmamak gerek. Çeşit çeşit toxic insanlar, fanboylar, oraya buraya sövüp kendini cool zannedenler, kendini diğerlerinden üstün ilan edip diğerlerini küçük görenler, sürekli kendine meşgul havası katanlar, gruplaşan ya da kendini acındıranlar gibi böyle saysam bitmeyecek tür var.
Şunu da görüyorum. Sürekli forum kitleleri birbirlerine laf ediyorlar. Örneğin DA çıkıyor TO'ya laf ediyor. TO gidiyor TP'ye. Ertesi gün TP gidip TO'ya. Bitmeyen bir döngü gibi.
Kısaca bir platformun kaderini maalesef ki kitlesi belirliyor. Kendisi değil. Bugün oraya laf atarsınız yarın çıkıp oradan buraya da laf atabilirsiniz.
Bunu en basitinden yabancı forumlarda görebilirsin. Troller arada orada da denk gelse de çoğunluğu 13-14 yaşında bile olsa gayet profesyonel ve akıcı şekilde konuşup yardımcı oluyorlar iken Türk forumlarda bu olmuyor ise ben bunda başka bir sebep ararım.
Son düzenleyen: Moderatör:
Rezalet bir moderasyon ekibine sahipler. Son olaydan dolayı sarsıldılar, aslında oradan çok iyi toparlamaları lazımdı ama onu bile beceremeyecek kadar beceriksiz bir yönetim ekibinden bahsediyoruz. Hani hakkını yememek lazım kimsenin, bazı konularda halen daha en azından bilgisi olan insanlar vardı ama onlar da bu tarafa geçti diye düşünüyorum.
Ek olarak bu iyi ve bilgili olan kitle zaten özellikle Recep Baltaş takipçileriydi ki evet buradakiler yani bizleriz. Technopat diye bahsettiğimiz kuruluş birnevi Recep Baltaş'ın yeriydi ve takipçiler de Recep Baltaş'ı takip ediyordu. Şimdi ise durum belli, Recep Baltaş yok ve kendi başına çırpınan kötü bir yapı ortada.
Ek olarak bu iyi ve bilgili olan kitle zaten özellikle Recep Baltaş takipçileriydi ki evet buradakiler yani bizleriz. Technopat diye bahsettiğimiz kuruluş birnevi Recep Baltaş'ın yeriydi ve takipçiler de Recep Baltaş'ı takip ediyordu. Şimdi ise durum belli, Recep Baltaş yok ve kendi başına çırpınan kötü bir yapı ortada.
- Durum
- Mesaj gönderimine kapalı.