DarthGorsoy

Bilgin
Makaleler
48
Yer
TR
Geçenlerde Instagram'da bir kişinin 200gr protein içeren bir öğün hazırlama videosuna denk geldim ve yorumlara baktığımda "o öğünden anca 40-50gr sindirmişsindir, devamı çöp olmuştur" şeklinde bir yorum okudum. Arkadaş kendinden öyle emin yazmış ki, bu şehir efsanesini etraftan duyan 500 kişi civarı insan da o yorumu beğenmiş...

Arkadaşlar, böyle bir şey söz konusu değil. Yapılan araştırmalar bizlere bu bunun doğru olmadığını kanıtlıyor. Her ne kadar sindirim karışık şekilde ilerlese de mideye protein, aminoasit girdiğinde vücut sindirimi yavaşlatacak bir hormon salgılar. Bu süreçte de vücuda giren bütün aminoasitler sindirilir. Alınan aminoasitlerin bir kısmı yakın zamanda kullanılmak için kaslarda depo dahi edilir. Proteinler gideceği yere gittiyse ve hala ortada aminoasit varsa, vücut yine de onları atmıyor ve gelecekte yakıt olarak kullanmak için glikoza çevirip beyni besliyor, diğer organlar için kullanıyor.

Fransız bilim adamları tarafından yapılan bir araştırma:

Genç kadınlardan oluşan 2 grup kuruluyor ve bu grupların birisine günlük ihtiyaçları olan protein miktarının %80'i tek öğünde verilirken diğer gruba ihtiyaç duyulan protein 4 eşit öğüne %25'er oranlarda bölünerek veriliyor. Araştırma sonucunda iki grubun da protein mekanizmasının aynı çalıştığı, hiçbir fark olmadığı gözlemleniyor.

Bu araştırma, kilonuzun 1.2-1.5 katı gibi değerlerdeki proteini çok rahat sindirebildiğiniz anlamına geliyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çok doğru bir şey daha eklemek isterim insan vücudu sadece bitkisel proteinlerden tam verim alamaz, hayvansal proteinlerden tam verim alınır.
Kaynak: Savaş Cebeci Herbalife (Hırbolayf 😂) videosu

Çok doğru bir şey daha eklemek isterim insan vücudu sadece bitkisel proteinlerden tam verim alamaz, hayvansal proteinlerden tam verim alınır.
Aminoasit profili ile alakalı bir durum, 2024 Türkiye'si için çok geçerli bir bilgi değil ama :D

Hayvansal protein bir miktar alındıktan sonra bitkisel proteinle günlük ihtiyacı tamamlamak sorun olmaz hocam. Bir de BCAA gibi şeyleri supplementlerden almak da mümkün artık.

Yine süt ürünleri de bitkisel proteinlerle kombinlenebilir.

Akşam yemeğinde ortalama 165 gram protein alıyorum genelde o zaman 130 u boşa giderdi :D Çok saçma kim niye inanıyor bunlara.

Akşam yemeğinde ortalama 165 gram protein alıyorum genelde o zaman 130 u boşa giderdi :D Çok saçma kim niye inanıyor bunlara.
Mantıken bir sporcu 250 gram alması gerekiyorsa ve bir öğünde sadece 20-30 gr sindirilebiliyorsa o zaman bütün gün sadece yemek yemesi gerekir, bunu bile düşünemiyorlar. Şu an sıfır kalori diyetindeyim ama geçtiğimiz günlerde günlük 250-265gr civarı protein alıyordum ve bunları genel olarak iki öğünde alıyordum.

Mantıken bir sporcu 250 gram alması gerekiyorsa ve bir öğünde sadece 20-30 gr sindirilebiliyorsa o zaman bütün gün sadece yemek yemesi gerekir, bunu bile düşünemiyorlar. Şu an sıfır kalori diyetindeyim ama geçtiğimiz günlerde günlük 250-265gr civarı protein alıyordum ve bunları genel olarak iki öğünde alıyordum.
Ben sporcu değilim hocam sadece diyetteyim yeterli protein almaya çalışıyorum ama haklısınız tabi. Sıfır kalori diyeti nedir?

Ben sporcu değilim hocam sadece diyetteyim yeterli protein almaya çalışıyorum ama haklısınız tabi. Sıfır kalori diyeti nedir?
Ben kendimce bir diyet yapıyorum şu an, 1-2 gün vitamin, balık yağı ve protein tozundan başka hiçbir şey tüketmiyorum. Bayramda kirli beslendim, onu atmaya çalışıyorum.