BirForumcuKişi

Üstün
Şu an EA alanından sınava hazırlanıyorum ama açık konuşayım, ilgimi çeken bir bölüm yok. Sayısal için de aynı şey geçerli.

Bodrum'da yaşıyorum; sınavı boş verip telefoncu olasım var. Mezunların hali ortada, biraz da ailesel mevzular var. Sizce bu karar üzer mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Telefoncu olursanız sadece size "telefon al sat" diye gelmeyecekler.

Bozuk ürünleri tamir edeceksiniz, ürün satacaksın falan filan. Boş verin bu sektörü. Yazılım sektöründe bile vibe coding yüzünden junior developercılık bitti diyordu arkadaşım.

Telefoncu olursanız sadece size "telefon al sat" diye gelmeyecekler.

Bozuk ürünleri tamir edeceksiniz, ürün satacaksın falan filan. Boş verin bu sektörü. Yazılım sektöründe bile vibe coding yüzünden junior developercılık bitti diyordu arkadaşım.

Tamir yapıyorum hocam zaten kendimi geliştirmek istiyorum.

Ticaret al sat bir şekilde para kazandırır. Tamir işi hakkında pek bilgim yok. Ama sermaye, zaman ve insanlarla uğraşma sabrı lazım. Bu genelde her iş için böyle. En en basite indirgeyerek bir telefondan 2000 TL kâr alsan 15 adet satacaksın yani 2 güne bir satış. Yurt dışı yurt içi piyasa bir şekilde dönüyor.

İnsanlar telefonlarını merdiven altı tamirciler yerine teknik servislere veriyor. İleriye dönük konuşacak olursak telefoncu diye bir şey kalmayacağını düşünüyorum.

İleride tamir işi kalmayacak hatta teknik servis de kalmayacak desek daha doğru olur çünkü distribütörlerin ve bayilerin de kendi bünyelerinde teknik servisleri oluşmaya başladı yani ürünü ülkeye sokan kişi sadece satışını değil satış sonrası destek hizmetini de veriyor. Bunun haricinde telefon sektöründe artık kullan at devri başladı gibi bir şey telefona bakıyorsun tamir ücretine bakıyorsun cihazı satmaya kalksan kaç para eder düşünüyorsun ve telefonu çöpe atmanın daha mantıklı olduğu kanısına varıyorsun. Durum böyle olunca telefonculuk ya da bilgisayar tamirciliği ileriye dönük bir iş değil çoğu insan zaten bilgisayarın bakımını vs kendi yapmaya başladı tamirci çağırsan onarım yerine parça değişimi yapıyor ee aynı işi ben de yaparım o zaman niye tamirciye para veriyorum ki?
Örnek verelim bir dizüstü bilgisayarın veya telefonun anakart ücreti neredeyse ürünün kendisi kadar hadi olsun bilgisayarın fiyatının 1/3'ü yine ödediğin para kurtarmıyor, üstüne biraz daha para ekleyip yeni modelini almak daha cazip geliyor insanlara.